Η πρώτη δουλειά μέσω του EURES

Της Ευτυχίας Νικολακοπούλου Δρ Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας Σχολικής Σύμβουλου Γαλλικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
  • Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, 2014 - 06:10

Σήμερα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση 5,5 εκατομμύρια άνεργοι νέοι, δηλαδή ένας στους πέντε νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που επιθυμούν να εργαστούν δεν μπορεί να βρει δουλειά. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ξεπερνά το 20%, δηλαδή είναι διπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού για όλες τις ηλικιακές ομάδες και τρεις φορές μεγαλύτερο του ποσοστού για τα άτομα άνω των 25 ετών. 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών δεν εργάζονται ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επιμόρφωσης.

Το EURES είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας που διευκολύνει τους νέους των ευρωπαϊκών χωρών να αναζητήσουν και να βρουν προτάσεις εργασίας στις ώρες της ΕΕ. Είναι έργο της εμβληματικής πρωτοβουλίας «Νεολαία σε Κίνηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020"1, καθώς και της πρωτοβουλίας «Ευκαιρίες για τους Νέους». Στόχος του προγράμματος "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" για το 2012-13 είναι να βοηθηθούν 5.000 άτομα να καλύψουν κενές θέσεις εργασίας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και περιλαμβάνει περιορισμένο μόνον αριθμό υπηρεσιών απασχόλησης και κενών θέσεων εργασίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευθείτε τον κατάλογο Υπηρεσίες απασχόλησης και εταίροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή βλέπετε τους ανάλογους ιστοτόπους."Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" βασίζεται στη στήριξη από τις εθνικές υπηρεσίες απασχόλησης – πληροφόρηση, αναζήτηση εργασίας, πρόσληψη, χρηματοδότηση – τόσο για τα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και για τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να προσλάβουν προσωπικό από άλλες χώρες. Οι χρηματοδοτήσεις υπόκεινται σε όρους και διαδικασίες που τέθηκαν από τις υπηρεσίες αυτές. Τα άτομα που αναζητούν εργασία άτομα ηλικίας 18-30 ετών, υπήκοοι χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νόμιμοι κάτοικοι των χωρών της. Ως εκ τούτου οι εργοδότες που είναι επιχειρηματίες νόμιμα εγκατεστημένοι σε χώρα της Ευρωπαϊκής ένωσης αναζητούν εργαζομένους με συγκεκριμένο προφίλ, τους οποίους δεν μπορούν να βρουν στη χώρα τους, προσφέρουν τουλάχιστον 6 μήνες συμβάσεις εργασίας, με αμοιβή και όρους που προβλέπονται στο εθνικό εργατικό δίκαιο.

Η βοήθεια που προσφέρεται είναι η αντιστοίχηση προσφοράς και ζήτησης, η βοήθεια για τοποθέτηση σε θέση εργασίας, η χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου για συνέντευξη και/ή για μετάβαση στο εξωτερικό για την ανάληψη θέσης εργασίας. Η ανάλογη κατάρτιση πρέπει να περιλαμβάνει γλώσσες και μη τεχνικές δεξιότητες.

Χρηματοδότηση για προσλήψεις

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις -δηλαδή οι επιχειρήσεις με 250 το πολύ υπαλλήλους- μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την κάλυψη μέρους του κόστους κατάρτισης και της βοήθειας εγκατάστασης των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων.

Θέσεις εργασίας σε ευρωπαϊκά όργανα και φορείς καθώς και σε άλλους διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και επιστημονικούς οργανισμούς π.χ. φορείς των Ηνωμένων Εθνών, ΟΟΣΑ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, ενώ επιλέξιμοι είναι επίσης οι υπερεθνικές ρυθμιστικές αρχές και οι οργανισμοί τους. Οι υπηρεσίες απασχόλησης που μετέχουν στο πρόγραμμα "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES", καθώς και τα σχετικά κέντρα πληροφόρησης στις χώρες της ΕΕ παρατίθενται σε αντίστοιχη ιστοσελίδα. Αν η χώρα σας δεν προσφέρει ακόμα την υπηρεσία αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε στον «Οδηγό για την "Πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" – οι πληροφορίες αυτού του οδηγού θα ισχύουν και το 2014, μέχρι νεώτερης ανακοίνωσης. Επικαιροποιημένος οδηγός προβλέπεται να δημοσιευθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Ανάλογες ιστοσελίδες από τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες είναι στο google με την αναζήτηση Υπηρεσίες του προγράμματος "Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES" ή Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=993&langId=el. https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=job&lang=el&catId=482&parentCat...

Η Στρατηγική Ευρώπη 2020

Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται στη μοιραία φάση του μετασχηματισμού της, η κρίση αποδυνάμωσε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο πολλών ετών και έφερε στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές αδυναμίες της. Σε πολλούς τομείς δεν σημείωσε πρόοδο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως χαμηλά ποσοστά απασχόλησης, χαμηλό μέσο ρυθμό προόδου, και ελάττωση του ενεργού πληθυσμού. Παράλληλα οι παγκόσμιες προκλήσεις εντείνονται καθημερινά και ο ανταγωνισμός από αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες γίνεται εντονότερος. Χρειάστηκε λοιπόν «μια στρατηγική βοήθειας για να εξέλθει ισχυρότερη από την κρίση, και να μετατρέψει την Ευρώπη σε μια έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία με υψηλά επίπεδα απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής». Η Στρατηγική Ευρώπη 2020 αντικαθιστά τη στρατηγική της Λισαβόνας του 2000, και προτάσσει αλληλοενισχυόμενες προτεραιότητες. Αναλυτικότερα την έξυπνη ανάπτυξη που συνεπάγεται την ανάπτυξη μιας οικονομίας που βασίζεται στη γνώση και την καινοτομία. Την βιώσιμη ανάπτυξη με μια ανταγωνιστική οικονομία, πράσινη με αποτελεσματική χρησιμοποίηση των πόρων. Στη συνέχεια την οικονομική ανάπτυξη χωρίς Αποκλεισμούς με υψηλό ποσοστό απασχόλησης που να εξασφαλίζει οικονομική και κοινωνική συνοχή. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέντε πρωταρχικούς στόχους που αντανακλούν τις τρεις αυτές προτεραιότητες.

Οι πέντε πρωταρχικοί μετρήσιμοι στόχοι της Ε2020 είναι οι ακόλουθοι:

1. Στον τομέα της απασχόλησης αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στις ηλικίες 20-64 στο 75%

2. Στη Έρευνα και Καινοτομία, την επένδυση στο 3% του ΑΕΠ σε έρευνα και καινοτομία (η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 0,5%)

3. Στην Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια οι στόχοι «20/20/20» μείωση των ρίπων κατά 20%, αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική μας κατανάλωση ενέργειας σε 20%, και αύξηση κατά 20% της ενεργειακής απόδοσης.

4. Στην Εκπαίδευση, μείωση του ποσοστού της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου σε λιγότερο από 10% και αύξηση του ποσοστού των πτυχιούχων ηλικίας 30-34 στο 40% (η Ελλάδα βρίσκεται στο 26%)

5. Για την καταπολέμηση της Φτώχειας, Μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια κατά 20 εκατομμύρια.

Για την επίτευξη των στόχων κάθε προτεραιότητας η Επιτροπή προτείνει επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν δέσμευση τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τα Κράτη Μέλη.

1. Στην Ένωση της Καινοτομίας

Χρηματοδότηση για την έρευνα και την καινοτομία, ώστε οι καινοτόμες ιδέες να μετατραπούν σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

2. Νεολαία σε κίνηση

Να ενισχυθούν οι επιδόσεις των εκπαιδευτικών συστημάτων και να βελτιωθεί η ποιότητα σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και κατάρτισης με αποτέλεσμα την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.

3. Ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη

Να προκύψουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από μια ενιαία ψηφιακή αγορά βασισμένη σε ταχεία πρόσβαση στο διαδίκτυο.

4. Μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί αποτελεσματικά της πόρους της.

Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση πόρων και ενέργειας και η μετάβαση σε μια οικονομία αποδοτικής χρησιμοποίησης των πόρων και χαμηλών εκπομπών άνθρακα η οποία χρησιμοποιεί αποδοτικά όλους τους πόρους της.

5. Μια βιομηχανική πολιτική για την εποχή της παγκοσμιοποίησης Πρόκειται για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τη στήριξη μιας βιώσιμης βιομηχανικής βάσης ανταγωνιστικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

6. Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας. Παροχή δυνατότητας στους πολίτες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ώστε να μπορέσει το εργατικό δυναμικό να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και τις πιθανές αλλαγές σταδιοδρομίας, να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της εργασίας.

7. Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Στόχος είναι η διασφάλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, παρέχοντας τη δυνατότητα στα άτομα που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, να ζουν αξιοπρεπώς και να συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Βλέπε http://www.europeanagenda.gr/files/2020.pdf

Επιδότηση από την Ε.E για εύρεση εργασίας

http://www.inewsgr.com/96/epidotisi-apo-tin-ee-gia-evresi-ergasias.htm

Θα ήθελα να πω τελικά, ότι όλες οι αναφορές μου προέρχονται από αντίστοιχες ιστοσελίδες που έχουν ως σκοπό την ενημέρωση των νέων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργή συμμετοχή τους και την αναζήτηση από την πλευρά τους τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας μέσα από την ένταξή τους σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας που μεριμνά για τον περιορισμό της ανεργίας έτσι ώστε να αποφεύγεται ο ξενιτεμός σε μακρινές χώρες.

1 Στόχος της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση» είναι να βελτιώσει την εκπαίδευση και τις προοπτικές απασχόλησης των νέων, να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων και να αυξήσει το ποσοστό απασχόλησής τους, σύμφωνα με τον γενικότερο στόχο της ΕΕ για ποσοστό απασχόλησης 75% του συνολικού ενεργού πληθυσμού (20-64 ετών): προσαρμόζοντας καλύτερα την εκπαίδευση και κατάρτιση στις ανάγκες των νέων, ενθαρρύνοντας τους νέους να επωφεληθούν από τις υποτροφίες που χορηγεί η ΕΕ για σπουδές ή κατάρτιση σε άλλη χώρα, παροτρύνοντας τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα για τη διευκόλυνση της μετάβασης από την εκπαίδευση στην απασχόληση. Χρησιμοποιώντας ως μέθοδο τον συντονισμό της πολιτικής για τον εντοπισμό και την προώθηση δράσεων τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη, δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους νέους, όπως η προπαρασκευαστική δράση 'Η πρώτη σου δουλειά EURES' για την κινητικότητα στην αγορά εργασίας της ΕΕ, και η στήριξη νέων επιχειρηματιών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Μικροχρηματοδοτήσεων "Progress".

Ο δικτυακός τόπος Νεολαία σε κίνηση παρέχει περισσότερες πληροφορίες και χρήσιμους συνδέσμους για τις δυνατότητες σπουδών, κατάρτισης και απασχόλησης των νέων στο εξωτερικό. Δράσεις της πρωτοβουλίας "Ευκαιρίες για τους νέους" που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας των νέων.