Ιστορίες με φαντασία κι αγάπη με την υπογραφή των μικρών μαθητών της Σύρου

Τα παραμύθια αρχίνησαν

Δράκοι, νεράιδες, βασίλισσες και πολλοί ακόμη ήρωες ξεπήδησαν μέσα από τα ευφάνταστα παραμύθια των μικρών μαθητών της Σύρου, που γεννήθηκαν, εικονογραφήθηκαν και βιβλιοδετήθηκαν, στο πλαίσιο των δράσεων μυθοπλασίας και βιβλιοπαραγωγής του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου.

Το πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη της φαντασίας, του δημιουργικού λόγου και έκφρασης των μαθητών της Β’ και Γ’ Τάξης των Δημοτικών Σχολείων του νησιού, ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων, όπου έλαβε χώρα η τρίτη και πιο παραγωγική φάση της όλης διαδικασίας.

Ολοκλήρωση της τρίτης φάσης

Έχοντας διδαχθεί τους βασικούς κανόνες των παραδοσιακών παραμυθιών και έχοντας ονειρευτεί με αγαπημένες ιστορίες που άντεξαν στον χρόνο χάρη στις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, οι μαθητές έδωσαν κλώτσο, υπό την καθοδήγηση της παιδαγωγού Χαράς Κατσαρή και το δικό τους παραμύθι άρχισε το ταξίδι του.

Η συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, στο πλαίσιο της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, απέδωσε και πάλι καρπούς, καθώς όλες οι τάξεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, μπορούν πλέον να φυλάξουν στη βιβλιοθήκη της τάξης τους το παραμύθι με τη δική τους σφραγίδα.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η γνωριμία των παιδιών με τον πλούτο των παραδοσιακών παραμυθιών μας, αλλά και η δημιουργική τους εμπλοκή με αυτό. Κατά τη διάρκεια της μυθοπλασίας, οι μαθητές, ακολουθώντας τη ροή της ιστορίας, εξέφραζαν τις ιδέες τους, οι οποίες προσαρμόζονταν και ενσωματώνονταν στο παραμύθι. Με οδηγό τη φαντασία, αλλά και την αθωότητα που πηγάζει από την τρυφερή ηλικία τους, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους πνευματικό τέκνο με σημαντικά μηνύματα όπως η φιλία, η αγάπη, η εμπιστοσύνη, αλλά και η αισιοδοξία.

Νέοι πνευματικοί ορίζοντες

Για τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, η οποία εγκαινιάστηκε με την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών τον Νοέμβριο του 2015, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη», η Υπεύθυνη των Καινοτόμων Δράσεων, Χρυσάννα Διαμαντή.

Όπως τόνισε, πρόγραμμα μυθοπλασίας και βιβλιοπαραγωγής άνοιξε νέους ορίζοντες στους μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και το δημιουργικό λόγο τους και μέσα από τη συνεργασία να έρθουν πιο κοντά στη συγγραφή μίας παιδικής ιστορίας. «Ήταν πολύ σημαντικό ότι άκουσαν και ακολούθησαν τους κανόνες των παραδοσιακών παραμυθιών, που έφτιαχναν οι άνθρωποι τα παλαιότερα χρόνια, τότε που δεν υπήρχε η τηλεόραση, ούτε κάποιος άλλος τρόπος επικοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέσα από μία συνεχή εξέλιξη λόγου, σκέψης και φαντασίας, οι ιδέες βρήκαν τη θέση τους στην τελική ιστορία, η οποία διανθίστηκε με εικόνες που ζωγράφισαν οι ίδιοι οι μαθητές.

Καταλήγοντας, η κ. Διαμαντή επεσήμανε ότι πρόθεση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να συνεχίσει τη συνεργασία της με τοπικούς φορείς, όπως το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή του νησιού. «Είμαστε ανοιχτοί για την υλοποίηση κι άλλων οργανωμένων δράσεων, που θα απευθύνονται σε όλο το νησί, πάντα με τη βοήθεια αυτών των καταπληκτικών κυριών», υπογράμμισε.