«Τα έκαναν θάλασσα»
- Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2016 - 06:20
«Μούσκεμα» έγιναν χθες το πρωί εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε. και τα παιδιά της Α’ και Γ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, μέσα από μία εκδήλωση, ποτισμένη από την αλμύρα της θάλασσας που περιβάλλει το νησί μας και τη δημιουργική αύρα της που μας παρακινεί για νέα πνευματικά και καλλιτεχνικά ταξίδια.
Οι μαθητές των δύο τάξεων συμμετείχαν στην εικονογράφηση της συλλογής παραμυθιών με τίτλο «τα κάναμε θάλασσα» που γεννήθηκαν το περασμένο Νοέμβριο στη Σύρο, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής.
Το Εργαστήριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Προσέγγισης LEADER και του προγράμματος «Νήσων Περίπλους» του Δικτύου Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας, οι δράσεις του οποίου χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο.
«Θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται»
Στην ενότητα της παιδικής λογοτεχνίας, συμμετείχαν άξιοι «παραμυθάδες» που σκαρφίστηκαν όμορφες ιστορίες. Οι ιστορίες αυτές έγιναν ένα απολαυστικό βιβλίο, που επιμελήθηκε η συγγραφέας και εκπαιδεύτρια του Εργαστηρίου Ιωάννα Μπουλντούμη. Με τη σειρά τους, παιδιά από 12 νησιωτικά σχολεία ανέλαβαν την εικογράφησή τους, επιστρατεύοντας την έμπνευση, τη φαντασία και το μεγάλο ταλέντο τους.
Ειδικότερα, οι μαθητές που «τα έκαναν θάλασσα» προέρχονται από: το ΚΔΑΠ Μουσικοκινητικής Κατεύθ. Ιεράπετρας Ν. Λασιθίου Κρήτης, το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Ιεράπετρας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου, το Ολοήμερο Δημ. Σχολείο Ελιάς, Ν. Ηρακλείου Κρήτης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου Κρήτης, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζακύνθου, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου, Ν. Ζακύνθου, το Δημοτικό Σχολείο Αλίντων Λέρου, το Δημοτικό Σχολείο Φρε Αποφορών Χανίων, το Δημοτικό Σχολείο Βαρειάς, Μυτιλήνης Λέσβου, το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου.
Το Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών Νησιωτικής Ελλάδας αφιερώνει το βιβλίο στους μικρούς κατοίκους των νησιών της Ελλάδας που επιμένουν πέρα από κάθε δυσκολία, να ζουν και να ονειρεύονται σε αυτά. Γιατί όπως είπε και ο σπουδαίος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης «…θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται».
Προσθέτει μάλιστα ότι για τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το Δίκτυο, η έκφραση «Νήσων Περίπλους» δεν σημαίνει απλά το ταξίδι γύρω από τα νησιά μας. «Σημαίνει κανείς να βλέπει, να γεύεται, να μαθαίνει και να αισθάνεται την ουσία της νησιωτικής Ελλάδας, τη μοναδική ταυτότητα των νησιών και τον πολιτισμό τους».
Κατά τη διάρκεια του όμορφου αυτού ταξιδιού, οι 11 Αναπτυξιακές Εταιρείες που εδρεύουν σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, μοιράστηκαν τις επιθυμίες τους και έχτισαν μαζί όνειρα για το μέλλον. Γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους και επικοινώνησαν με μία κοινή γλώσσα, τη γλώσσα απεραντοσύνης της θάλασσας.
Μία νέα ταυτότητα νησιώτη
«Σήμερα έχουμε την ικανοποίηση ότι ήμασταν όλοι μαθητές και δάσκαλοι σε αυτή την προσπάθεια, ωριμάσαμε στη σκέψη, σε ένα κλίμα συνεργασίας και φιλίας, αποκτήσαμε μια νέα ταυτότητα νησιώτη, του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους μαζί, και κάθε φορά που επιστρέφουμε στον τόπο μας έχουμε κάτι νέο να φέρουμε πίσω, να πούμε, να μοιραστούμε και να ονειρευτούμε γι’ αυτόν», αναφέρει χαρακτηριστικά το Δίκτυο.
Δεν παραλείπει βέβαια να ευχαριστήσει τη συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας κ. Μπουλντούμη, με τη βοήθεια της οποίας έγινε πραγματικότητα ένα μικρό όνειρό τους, όλους τους άξιους παραμυθάδες που σκαρφίστηκαν τις όμορφες νερο-ιστορίες τους, αλλά και τα παιδιά που με μεγάλη προθυμία τις εικονογράφησαν.
Ένα βιβλίο που διαβάζεται μονορούφι
Από την πλευρά της, η συγγραφέας εξηγεί ότι οι αναγνώστες έχουν πλέον την ευκαιρία να διαβάσουν ένα γεμάτο νερό που δε στάζει, αλλά διαβάζεται μονορούφι, που ξεδιψάει τη λαχτάρα για καλές ιστορίες, που ένα «ποτηράκι» του σβήνει τη βαρεμάρα. Ένα βιβλίο που μας λέει ότι μερικές φορές τα κάνεις μούσκεμα, αλλά είναι για καλό. Ωστόσο, δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι «τις εικόνες δεν τις έχει φτιάξει κανένας σπουδαίος ζωγράφος, κανένας ξακουστός καλλιτέχνης, αλλά μαθητές δημοτικών σχολείων των νησιών μας, των νησιών άκουσαν τις ιστορίες και αμέσως τις έντυσαν με εικόνες».
Οι υπεύθυνοι της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων και η Ελένη Συλιβάνη, μία εκ των παραμυθάδων του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής επισκέφτηκαν χθες το πρωί το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και μοίρασαν στα παιδιά της Α’ και της Γ’ Τάξης από ένα βιβλίο.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί Γεωργία Μανάρα - Σοφία Καφετζή (Α’ τάξη) και Δημήτρης Λυγνός (Γ’ τάξη) υποδέχτηκαν την ομάδα μαζί με τους μαθητές τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις ιστορίες που οι ίδιοι εικονογράφησαν από την κ. Συλιβάνη.
Στην παρέα τους, βρέθηκαν επίσης η Ελίνα και ο Χρήστος από το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) - συνεργάτες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων στο Πρόγραμμα Cyclades Life-, οι οποίοι συζήτησαν με τα παιδιά για τη θάλασσα, τα ζώα που ζουν στη θάλασσα και το θαλάσσιο πλούτο της Γυάρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα πολύχρωμο ταξίδι με θέμα την ανακύκλωση
27 Απρ. 2021 - 6:17 - Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας σχετικά με τα σχόλια για τον κορωνοϊό
22 Φεβ. 2021 - 20:40 - Ο ανταγωνισμός δεν βρήκε «στόχο»
4 Οκτ. 2016 - 6:16 - «Δεν ψάρωσαν» και βραβεύτηκαν
20 Νοε. 2015 - 6:10 - Επίσκεψη μαθητών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο Δημαρχιακό Μέγαρο
28 Μαΐου. 2015 - 9:20