Δημιουργία χειροποίητης τυπογραφικής μηχανής
- Τρίτη, 14 Μαΐου, 2019 - 06:15
Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου Διαγωνισμού Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών, στον οποίο συμμετείχαν με τις κατασκευές τους σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει.
Τα έργα που πρώτευσαν ανά κατηγορία (Δημοτικά, Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) θα ανακοινωθούν στις 26 Μαΐου 2019 και θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ των 216 ομάδων που προκρίθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στη 2η φάση του Διαγωνισμού ήταν το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας και τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου.
Μία χειροποίητη τυπογραφική μηχανή ήταν το project της ομάδας «Μικροί Τυπογράφοι» του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Γεώργιος», με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό πληροφορικής, Ελεάννα Αποστόλου.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνονται μαθήματα που έχουν σχέση με την Εκπαιδευτική Ρομποτική.
Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές της Δ’ Τάξης: Μαριλία Βασιλάκη, Μάνθο Βουτσίνο, Ειρήνη Βουτσίνου, Γαβριήλ Γιαννά, Μαίρη Καραβέβα, Ηλιάνα Μαυρή, Λούσια Ρούσσου, Γεωργία Στεφάνου και Ιφιγένεια Χρυσαφίδη.
Ομαδικότητα και συνεργασία
Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία Arduino και κατανόησαν διάφορες έννοιες τεχνολογικού – μηχανικού περιεχομένου, όπως π.χ. τι είναι το μοτέρ, πώς θα συνδέσουμε τις μπαταρίες στην πλακέτα ώστε να πάρει ενέργεια, σύνδεση hardware με software, κ.α.
Για τις ανάγκες του πρότζεκτ, οι μαθητές ανέπτυξαν συνεργατικό – ομαδικό πνεύμα, επίλυσαν προβλήματα που προέκυπταν κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του έργου και απέκτησαν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς λειτουργούν γενικότερα διάφορα μηχανήματα γύρω τους.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατασκευή της τυπογραφικής μηχανής. Οι μαθητές κλήθηκαν να κολλήσουν με κόλλα σιλικόνης τα ξύλινα τμήματα. Στη συνέχεια, πέρασαν μέσα από τις τρύπες, των κάθετων τμημάτων, ένα μολύβι και μια βίδα, η οποία ενωνόταν με το μοτέρ. Επίσης, έπρεπε να ενώσουν: το Arduino Uno R3, τα 2 Expansion Board A4988 Driver, το Mg90S Metal Gear Servo και τα 2 Nema 17 Stepper Motor.
Στην πορεία, οι «Μικροί Τυπογράφοι» ένωσαν στις κατάλληλες θύρες του υπολογιστή και της πλακέτας το καλώδιο USB. Επίσης, έγινε η σύνδεση της μπαταρίας μέσω καλωδίων, καθώς και η ένωση του στυλό με το Micro Servo. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε κλωστή μεταξύ ενός ελατηρίου, που ήταν τοποθετημένο στο πάνω τμήμα του στυλό και του Micro Servo, ώστε με βάση το σχέδιο που έπρεπε να αποτυπώσει στο χαρτί να ανοιγοκλείνει ανάλογα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ατόνησε η δράση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στη Σύρο
19 Φεβ. 2024 - 6:16 - Σύρος: Έφυγε από τη ζωή ο αδελφός Νίκος
13 Ιαν. 2024 - 11:15 - Εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου: Μήνυμα για την εκδημία του καθολικού επισκόπου Φραγκίσκου Παπαμανώλη
4 Οκτ. 2023 - 11:40 - Σύρος: Τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ βραβεύτηκαν ως σχολείο πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
29 Σεπ. 2023 - 12:52 - Άνοιξε τις πύλες του το Βαμβακάρειο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Δελασάλ»
18 Σεπ. 2023 - 6:18