“ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Σχολικές εκδρομές: Τα λεφτά τους πίσω ζητούν οι μαθητές

Μεσολάβηση της Ένωσης Γονέων για να βρεθεί λύση
  • Δευτέρα, 11 Μαΐου, 2020 - 06:24

Ένα απρόσμενο πρόβλημα επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στις σχολικές εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν, αλλά ματαιώθηκαν λόγω της κατάστασης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις και στη Ζάκυνθο δεν επιστράφηκαν τα χρήματα που είχαν δοθεί.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του νησιού ενημερώθηκε για το πρόβλημα και άμεσα προσπάθησε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Διονύσης Γεωργάνος δήλωσε στην «Ημέρα»: «Από την πρώτη στιγμή όταν μπήκαμε σε καραντίνα κάποιες εκδρομές αναβλήθηκαν και έπρεπε να επιστραφούν τα χρήματα στα σχολεία. Εδώ ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε έπρεπε να κινηθούμε για να πάρουμε πίσω τις προκαταβολές. Εμείς ως Ένωση Γονέων απευθυνθήκαμε στο Ανώτατο Όργανο μας που είναι η Συνομοσπονδία Γονέων και Μαθητών Ελλάδας. Ήδη η Συνομοσπονδία έχει κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο να δει το θέμα γιατί δεν είναι υπαιτιότητα των σχολικών μονάδων η ακύρωση των εκδρομών. Επίσης η Συνομοσπονδία κατέθεσε το αίτημα στο υπουργείο Παιδείας ώστε να βγάλει μια εγκύκλιο για να ενημερώσει τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά γραφεία ώστε να επιστραφούν τα χρήματα».

Ο Διονύσης Κλαυδιανός που είναι υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου Ionian Transport μίλησε για το ζήτημα και τόνισε ότι έχουν γίνει ενέργειες για να επιστραφούν τα χρήματα στους μαθητές και στις οικογένειες τους, αλλά υπάρχουν προβλήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν. «Όπως γνωρίζεται γίνονται κάποιες εκδρομές τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και προκαταβάλλονται κάποια χρήματα για να αγοράσουμε το πακέτο των εκδρομών. Τα χρήματα αυτά που μας κατέβαλαν οι μαθητές δεν είναι στο ταμείο μας και δεν θα έπρεπε να είναι στο ταμείο μας, επειδή εμείς τα προκαταβάλαμε και ακόμα περισσότερα για να αγοράσουμε το πακέτο των εκδρομών που είχαμε συμφωνήσει με τους μαθητές. Ακολούθησε αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση για την υγεία και την οικονομία, έκλεισαν οι επιχειρήσεις με αποτέλεσμα εκεί που έχουμε δώσει τα χρήματα στα ξενοδοχεία και στους τουριστικούς πράκτορες που εκπροσωπούν τα ξενοδοχεία να είναι κλειστά και η απάντηση που παίρνουμε ζητώντας τα χρήματα είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και να δούμε τι θα γίνει»… Μάλιστα ο κ. Κλαυδιανός σημείωσε ότι αναμένεται κάποια κυβερνητική βοήθεια. «Από το κράτος δεν έχουμε πάρει κάποιες διαβεβαιώσεις. Αυτό που ξέρουμε από τον ξενοδοχειακό κλάδο σχετικά με τις προκαταβολές που έχουν δοθεί γενικά στα ξενοδοχεία, είναι ότι θα υπάρξει κάποια εξήγηση από την κυβέρνηση. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για τις προκαταβολές που έχουν πάρει τα ξενοδοχεία για τα σχολεία».

Στο νησί μας υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν έχει λάβει τα χρήματα, με τον κ. Γεωργάνο να επισημαίνει: «Αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να χαθούν. Είναι από οικογένειες που τα μάζευαν για να πάνε τα παιδιά τους εκδρομή. Ούτε μπορεί ένας ξενοδόχος ή ένα γραφείο να πει ότι δεν χάνονται τα χρήματα και μπορείτε να κάνετε άλλη στιγμή την εκδρομή. Αυτό πάει τελείωσε, δεν έγινε η εκδρομή και πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα».

Οι μαθητές και οι γονείς περιμένουν από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα ώστε να επιστραφούν τα χρήματα, ενώ σημαντικές είναι οι ενέργειες που γίνονται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου, αλλά και από τα τοπικά τουριστικά γραφεία.

Φωτογραφία: alfavita.gr