Στο αγρόκτημα του Π.Θ. καλλιεργούν κόκκινες και μπλε πατάτες
- Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020 - 06:23
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Πρωτοποριακό πείραμα βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία τρία χρόνια στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο, όπου καλλιεργούνται, μεταξύ άλλων, κόκκινες και μπλε πατάτες με στόχο την απομόνωση των φυσικών χρωστικών ουσιών τους για τη χρήση τους σε τρόφιμα αντί των χημικών χρωστικών ουσιών, που είναι επιβλαβής για την υγεία.
Η πρωτοβουλία του πειράματος ανήκει στον καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Σπύρο Πετρόπουλο, ο οποίος προμηθεύτηκε σπόρους από τις χρωματιστές πατάτες, που δεν έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, προκειμένου να τις καλλιεργήσει στο αγρόκτημα στο Βελεστίνο, για να διαπιστώσει αν οι συγκεκριμένες ποικιλίες μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή και αν μπορούν να απομονωθούν φυτικές χρωστικές σε αντικατάσταση των χημικών που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο για τις ανάγκες του πειράματος «δεσμεύτηκαν» 400 τ.μ. στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου στο Βελεστίνο, ενώ καλλιέργεια έγινε και στις εγκαταστάσεις στη Θήβα. Ο ίδιος φρόντισε να έρθει σε επαφή με τράπεζα γενετικού υλικού στη Γερμανία αναζητώντας σπόρους για ποικιλίες πατάτας που έχουν έγχρωμο φλοιό ή σάρκα. «Υπάρχουν πάνω από 5.000 καταγεγραμμένες ποικιλίες πατάτας. Η πατάτα είναι από τα φυτά με τις μεγαλύτερες γενετικές παραλλαγές», αναφέρει ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
Ο πολλαπλασιασμός έγινε στο αγρόκτημα, όπου καλλιεργούνται πατάτες χρώματος… μπλε, κόκκινου, κίτρινου και λευκού.
«Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τις χρωστικές και να τις χρησιμοποιήσουμε ως φυτικές χρωστικές σε τρόφιμα αντί των χημικών χρωστικών. Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα σε αναψυκτικά είχαν επιτυχία», αναφέρει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, από την παραγωγή οι πατάτες οδηγήθηκαν στα εργαστήρια, απομονώθηκαν όντως οι χρωστικές και το πρώτο πείραμα αντικατάστασης των χημικών από φυτικές χρωστικές έγινε για την περίπτωση των αναψυκτικών. «Διαπιστώσαμε ότι οι φυσικοχημικές ιδιότητες είναι οι ίδιες και ότι υπάρχει παρόμοια διατηρησιμότητα», σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος.
Το χρώμα, τη διαύγεια, τη γλυκύτητα και την οξύτητα έκριναν επίσης δοκιμαστές, 12 συνολικά, στο πλαίσιο test panel που στήθηκε σε συνεργασία με Πανεπιστήμια Ισπανίας, Σκωτίας και Πορτογαλίας. Οι δοκιμαστές έδειξαν να προτιμούν τα αναψυκτικά με τις φυσικές χρωστικές.
«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να διερευνήσουμε αν υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά», τονίζει ο κ. Πετρόπουλος.
Σημειώνεται ότι στο πείραμα συμμετείχαν ο διδάκτωρ και υπεύθυνος του αγροκτήματος Σπύρος Σουίπας, η διοικητική υπάλληλος Σοφία Σιμοπούλου, οι δύο υποψήφιοι διδάκτορες Νίκος Πολύζος και Χριστίνα Χασκή και οι τρεις προπτυχιακοί φοιτητές Αννα Σταύρου, Νεκτάριος Ζαχαράκης και Ευαγγελία Παπαϊωάννου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αντιδράσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
3 Σεπ. 2020 - 6:29 - Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
22 Νοε. 2024 - 16:27 - Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ
22 Νοε. 2024 - 8:52 - Εκπαίδευση και εμπειρία
20 Νοε. 2024 - 6:16 - Δημοτικά σχολεία: Ανησυχία των διευθυντών για τη μείωση του μαθητικού πληθυσμού
19 Νοε. 2024 - 9:22