Αντιδράσεις για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:29
Θύελλα αντιδράσεων στη φοιτητική και όχι μόνο κοινότητα προκαλεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το ίδρυμα από την 1η Οκτωβρίου, οπότε και αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Όπως είναι γνωστό με απόφαση της Συγκλήτου, την οποία καλούνται να εφαρμόσουν τα τμήματα εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια όπως και μαθήματα με έως 50 φοιτητές θα γίνονται διά ζώσης και με απαραίτητη την χρήση μάσκας. Μαθήματα άνω των 50 φοιτητών θα διεξάγονται εξ αποστάσεως με αξιοποίηση των ηλεκτρονικών πλατφορμών, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν κυλικεία και εστία και η σίτιση θα γίνεται με παράδοση φαγητού σε πακέτο.
Η ανάρτηση της απόφασης της Συγκλήτου στη σελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων από φοιτητές, αλλά και γονείς που ετοιμάζονται για ένα δύσκολο ακαδημαϊκό έτος. «Καλή τύχη για του χρόνου...», η άμεση αντίδραση φοιτητή. «Ποιο τμήμα δηλαδή θα κάνει μαθήματα διά ζώσης, αφού στα περισσότερα εισάγονται πάνω από 90 φοιτητές;», διερωτάται άλλος φοιτητής.
Άλλος θέτει ζήτημα υποδομών: «Με λίγα λόγια οι πρωτοετείς που είναι πάνω από 100 σε κάθε τμήμα δεν θα πατήσουν φέτος στο Πανεπιστήμιο. Μήπως έπρεπε να υπάρξει αναλογικότητα μεταξύ υποδομών και ατόμων και να τεκμηριώνει κάθε τμήμα την τήρηση των αποστάσεων;».
«Τόσες αίθουσες υπάρχουν. Γιατί δεν χωρίζονται τα τμήματα να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά στο Πανεπιστήμιο; Ο γιος μου είναι τεταρτοετής στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Τα παιδιά θα χάσουν ξανά το πρόγραμμά τους, την επαφή με το Πανεπιστήμιο, με τους συμφοιτητές και το κυριότερο για ένα εξάμηνο ακόμη θα πληρώνουμε ενοίκιο χωρίς τα παιδιά μας να χρησιμοποιούν τα σπίτια», προσθέτει άλλος χρήστης.
Αίθουσες χωρίς παράθυρα σε εξωτερικό χώρο
Ακόμη και για τα διά ζώσης μαθήματα όμως υπάρχουν ενστάσεις ως προς την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Χαρακτηριστική περίπτωση η αντίδραση για το τμήμα Αρχιτεκτονικής. «Το τμήμα της αρχιτεκτονικής δεν συμβαδίζει με το πρωτόκολλο για τον σωστό αερισμό των αιθουσών γιατί απλούστατα σχεδόν όλες οι αίθουσες δεν έχουν παράθυρο με άμεση πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση τι θα γίνει;», αναφέρει χρήστης των μέσων μαζικής δικτύωσης. Αγωνία εκφράζεται και για την πρακτική άσκηση: «Εμείς που είμαστε στο τέταρτο έτος τι θα κάνουμε με τις πρακτικές μας; Θα γίνουν; Θα τις χάσουμε;», τα αναπάντητα ερωτήματα.
Και… χιούμορ
Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου «οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα λειτουργήσουν κανονικά, με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κοινόχρηστους χώρους». Η απόφαση ικανοποίησε φοιτητές χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων και πάλι όμως δεν έλειψε το χιούμορ για την υποχρεωτική χρήση μάσκας: «Δηλαδή στις εστίες θα είμαστε κανονικά με άλλο άτομο και χωρίς μάσκα… στον ύπνο μας, να φανταστώ».
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο αγρόκτημα του Π.Θ. καλλιεργούν κόκκινες και μπλε πατάτες
13 Αυγ. 2020 - 6:23 - Σύρος: "Από τα παιδιά για τα παιδιά", μία φιλανθρωπική συνεργασία του 4ου και 6ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου
9 Ιαν. 2025 - 12:32 - Σχολεία: Καθημερινές στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο
8 Ιαν. 2025 - 19:59 - Επιστημονικός και όχι γραφειοκρατικός ο ρόλος των διευθυντών
8 Ιαν. 2025 - 6:15 - Λειτουργικός Αναλφαβητισμός: Κανένα παιδί στην Α' Δημοτικού πριν τη συμπλήρωση έξι ετών
7 Ιαν. 2025 - 17:58