Βράβευση των νεοεισαχθέντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Η αρχή ενός υπέροχου ακαδημαϊκού ταξιδιού

Τους νέους φοιτητές της Νάξου, μέρος της ιστορικής πλέον γενιάς εισαχθέντων που εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού ξεπέρασαν τις πρωτοφανείς -σε παγκόσμιο επίπεδο- αντιξοότητες και κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους με κύριο στήριγμα την οικογένεια και τους καθηγητές τους, βράβευσε ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Η όμορφη αυτή γιορτή χαράς και ελάχιστης επιβράβευσης των πολυετών κόπων των μαθητών -πρωτοβουλία και επιθυμία του Δημάρχου, Δημήτρη Λιανού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου «Ιάκωβος Καμπανέλλης» με την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Καφτηράνης, ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου Δημήτρης Σκουλάτος, πρωτοετείς φοιτητές και γονείς.

Συνεχής αναβάθμιση της παιδείας στη Νάξο

Απευθυνόμενος στα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων τόνισε ότι, η νέα σελίδα στη ζωή τους αποτελεί μόνο την αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, που θα τα μεταμορφώσει σε καταξιωμένους επιστήμονες και ολοκληρωμένους ανθρώπους. Εκφράζοντας τη βεβαιότητά του για τη μελλοντική εξέλιξη και ανοδική πορεία τους που θα κάνει και πάλι υπερήφανη τη Νάξο, πρόσθεσε πως, οι επιτυχίες τους δίνουν δύναμη στο Δήμο ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της παιδείας στο νησί.

Όπως τόνισε, η ίδρυση δύο εσπερινών δομών αποτελούσε καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο κατάφερε να γίνει πραγματικότητα χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας. Το νέο Εσπερινό Γενικό Λύκειο και το νέο Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Νάξου θα δώσουν την ευκαιρία σε μόνιμους κατοίκους να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική φοίτηση και να ανοίξουν τα φτερά τους στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση. Κατέστησε επίσης γνωστό, πως το 2021, ο Δήμος θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του νέου Γενικού Λυκείου Νάξου στην περιοχή του Αγίου Θαλλελαίου, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Για το σκοπό αυτό, έχει παραχωρηθεί μία έκταση 26 στρεμμάτων. Τα συγχαρητήρια του κ. Λιανού προς τους νεοεισαχθέντες συνόδευσε η ελπίδα ότι οι ίδιοι θα αποτελέσουν τη γενιά η οποία θα νικήσει την ακινησία που υπάρχει στη χώρα μας. «Είναι σημαντικό, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας, να προσπαθήσετε να βελτιώσετε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι,  αυτή την κοινωνία που όλοι μαζί μοιραζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα θεμέλια για την επίτευξη κι άλλων ανώτερων στόχων

Στην εκδήλωση, απέστειλε χαιρετισμό, η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα, η οποία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Όπως σημείωσε, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας την πιο σημαντική εκπαίδευση για τη χώρα της. Βασικοί πυλώνες της είναι η ανάδειξη αριστείας, η επιβράβευση της προσπάθειας και ιδιαίτερα της υπερπροσπάθειας των μαθητών και μαθητριών για καλύτερα αποτελέσματα προόδου και ανέλιξης σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Απευθυνόμενη προς τους νεοεισαχθέντες της Νάξου, η κ. Γκίκα υπογράμμισε πως η εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας λαμπρής πορείας, την κατάκτηση ενός πρώτου στόχου, που θέτει τα θεμέλια για την επίτευξη κι άλλων ανώτερων στόχων, παροτρύνοντας και τις επόμενες γενιές μαθητών να ξεπερνούν καθημερινά τον εαυτό τους και να προσπαθούν αδιάλειπτα ώστε να γίνονται συνεχώς καλύτεροι.

Μάτια γεμάτα ελπίδα και αισιοδοξία

Την ικανοποίησή του για τις επιτυχίες των μαθητών της Νάξου εξέφρασε στη σκηνή ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Καφτηράνης με σπουδαία δραστηριότητα στον τομέα της εκπαίδευσης, της διοίκησης και του αθλητισμού. Όπως τόνισε, «μπορεί οι μάσκες σας να κρύβουν το χαμόγελό σας, αλλά τα μάτια σας είναι γεμάτα αισιοδοξία και ελπίδα. Αυτό γεμίζει και εμάς με χαρά και είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο».

Όλα τα παιδιά που κατάφεραν να επιτύχουν το στόχο τους κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα συνεχάρη και ο Έπαρχος Νάξου, Ιωάννης Μαργαρίτης. «Φεύγετε από το νησί και συνεχίζεται ένα καινούριο ταξίδι που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Γιατί έχουμε ανάγκη από λαμπρά μυαλά που θα φτάσουν ψηλά τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμβουλεύοντας τα παιδιά να σέβονται πάντα τον εαυτό τους, τους στόχους τους και τις αξίες με τις οποίες έχουν μεγαλώσει.

Λαμπρά παραδείγματα αποφοίτων που προόδευσαν

Παρεμβάσεις μέσω skype έκαναν η Χρυσή Πιτσιλάκη, η πρώτη γυναίκα πρύτανης που εκτελεί τα καθήκοντά της στο Πανεπιστήμιο Αιγίου για την περίοδο 2018-2022 και ο Ναξιώτης επιστήμονας Γιάννης Πρωτονοτάριος, γιος του αείμνηστου Τοτόμη Πρωτονοτάριου, που αποφοίτησε το 2001 από το ΓΕΛ Νάξου με βαθμό απολυτηρίου 19,1. Οι προπτυχιακές σπουδές του Γιάννη Πρωτονοτάριου ολοκληρώθηκαν στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το μεταπτυχιακό του στην Αγγλία αφορούσε στον τομέα βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων και αειφόρου ανάπτυξης. Ο ίδιος ξεκίνησε να εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στον ενεργειακό τομέα και σήμερα, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο σε μια μελετητική εταιρεία ως μάνατζερ, διοικώντας σε τόσο νεαρή ηλικία τη δική του διεθνή ομάδα μηχανικών.

 «Να σταματήσει το φαινόμενο, τα καλύτερα μυαλά να φεύγουν στο εξωτερικό» σημείωσε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Νάξου, Δημήτρης Σκουλάτος και ευχήθηκε «η πολιτική ηγεσία του τόπου να τους δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ταλέντο και την ικανότητα τους εντός Ελλάδας.

Τέλος, το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι των νέων φοιτητών Μαρία Κουφοπούλου (από το Λύκειο Νάξου) και η Σοφία Τριανταφύλλου (από το Λύκειο Τραγαίας), οι οποίες τόνισαν πως οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια ευκαιρία που δίνεται στα παιδιά, ένας από τους πολλούς αγώνες που υπάρχουν και θα υπάρξουν στη ζωή τους. «Πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για τους αγώνες αυτούς και να προσπαθούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να φοβόμαστε το κάθε προσωρινό αποτέλεσμα».

Η βραδιά συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων.