Ένταξη σχολικών μονάδων στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO
- Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020 - 06:32
Η δυνατότητα συμβολής τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για μια πιο δίκαιη, ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη δίνεται στις σχολικές μονάδες της χώρας μέσω της ένταξής τους στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Δίκτυο έχουν τόσο σχολεία προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και σχολεία δευτεροβάθμιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα μέλη του δεσμεύονται να προωθήσουν μέσα από τη λειτουργία τους τις προτεραιότητες του διεθνούς οργανισμού, καθώς επίσης τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, υλοποιώντας την σχολική ολιστική προσέγγιση (whole school approach).
Στο πλαίσιο αυτό, εκπονεί προγράμματα, διοργανώνει δράσεις και αναπτύσσει συνεργασίες γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη και τον αειφόρο τρόπο διαβίωσης, την παγκόσμια ιδιότητα του πολίτη και τον πολιτισμό της Ειρήνης, καθώς και τη Διαπολιτισμική Μάθηση, Διαφορετικότητα και Πολιτισμική Κληρονομιά.
Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2020- 2021, παρακαλούνται να υποβάλουν αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020.
Όλα τα αναφερόμενα στον «Κανονισμό Λειτουργίας» έντυπα (εκτός του πρακτικού συλλόγου διδασκόντων) συμπληρώνονται ηλεκτρονικά. Ο φάκελος θα αποσταλεί ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Α. Παπανδρέου, 15180 Μαρούσι, Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Υπόψη Εθνικής Συντονίστριας κας Β. Δηλάρη.
Προτεινόμενα θέματα για το τρέχον σχολικό έτος για τα σχολεία του ελληνικού δικτύου:
- Οι επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
- Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά: οι εγγραφές της Ελλάδας στον κατάλογο της
UNESCO.
- Εθνικά Γεωπάρκα και οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Κατά την υλοποίηση των δράσεων και προγραμμάτων σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίδεται στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο μείωσης της πιθανότητας να εκτεθεί ο μαθητικός πληθυσμός και το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο.
Η UNESCO αποτελεί τον εξειδικευμένο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση και της έχει ανατεθεί ο ηγετικός ρόλος για το συντονισμό της υλοποίησης της «Εκπαίδευσης 2030». Μέσω των δράσεων του Δικτύου ASPnet στοχεύει σε παγκόσμιο επίπεδο, στην καινοτόμο και συνεργατική διδασκαλία και μάθηση εστιάζοντας στον Στόχο 4.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Το 2ο Μαθητικό Τουρνουά Σκάκι προετοιμάζει το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
19 Δεκ. 2024 - 12:21 - Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής: Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας
19 Δεκ. 2024 - 8:48 - Κυριάκος Πιερρακάκης: Αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων το 2026 και αναβάθμιση της Πληροφορικής
17 Δεκ. 2024 - 10:52 - “Άρωμα” Χριστουγέννων
17 Δεκ. 2024 - 6:15 - Πιερρακάκης: Αυξημένος κατά 141 εκατ. ο τακτικός προϋπολογισμός του Υπ. Παιδείας για το 2025
14 Δεκ. 2024 - 17:35