“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Όχι» Π.Θ. σε πανεπιστημιακή αστυνομία - Με ομόφωνο ψήφισμα της Συγκλήτου

  • Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, 2020 - 06:24

Ομόφωνο «όχι» στη σύσταση του Ειδικού Σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας λέει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συζήτησε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, όπως παρουσιάστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνεων από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι το ίδρυμα δεν είναι χώρος ανομίας και η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα διασφαλίσει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του. Σημειώνεται ότι αντίστοιχο ψήφισμα είχε εκδώσει τόσο ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του ιδρύματος όσο και η Κοσμητεία Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε η Σύγκλητος, αναφέρονται τα εξής:

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι χώροι ανομίας, όπως συχνά επιχειρείται να χαρακτηριστούν, το δε υπάρχον νομικό και θεσμικό πλαίσιο είναι απολύτως επαρκές για να αντιμετωπισθούν οι όποιες περιπτώσεις παραβατικότητας ανακύπτουν. Η σωστή και άμεση εφαρμογή στην πράξη του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου θα ενίσχυε σημαντικά την ασφάλεια εντός των Πανεπιστημίων.

Τα Πανεπιστήμια επιτελούν σήμερα εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και εδραιώνουν διαρκώς τη θέση τους στον διεθνή χώρο συμβάλλοντας παράλληλα στην αναπτυξιακή δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Την ίδια στιγμή πλήττονται από έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης που δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη ούτε καν στα επίπεδα της περιόδου πριν την δημοσιονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. Η χρηματοδοτική υποστήριξη της Πολιτείας προς τα Πανεπιστήμια σήμερα είναι ανάγκη να αφορά κατά προτεραιότητα στην θεραπεία των αναγκών ενίσχυσης του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας.

Τα Πανεπιστήμια στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, αποφασίζουν με τα συλλογικά τους όργανα για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων των μορφών φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Η ελεγχόμενη πρόσβαση στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις πρέπει να αφορά ειδικούς χώρους (πχ. Εργαστήρια, Κλινικές, Βιβλιοθήκες κτλ), να μην παρεμποδίζει την ακαδημαϊκή λειτουργία και τη διακίνηση ιδεών, ούτε να αλλοιώνει το ιστορικό δημόσιο χαρακτήρα τους και τη διασύνδεση πανεπιστημίου και κοινωνίας.

Τα μέλη της Συγκλήτου συμφώνησαν ότι η προτεινόμενη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν συμβάλλει στην εμπέδωση της ασφάλειας στους χώρους του Πανεπιστημίου και δε θα διασφαλίσει περαιτέρω την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύματος.

Με βάση τα παραπάνω, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομόφωνα αντιτίθεται στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Αντιδράσεις για βάσεις, είσοδο αποφοίτων ΙΕΚ και επαγγελματικά δικαιώματα

Πλην του ζητήματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας για το Π.Θ., όπως και για τα υπόλοιπα ιδρύματα της χώρας, ανοίγει μια ακόμη σειρά ζητημάτων.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη προωθείται η διαμόρφωση των βάσεων των τμημάτων στις σχολές σύμφωνα με αλγόριθμο ο οποίος όμως αν εφαρμοστεί ενδέχεται να οδηγήσει σε «λουκέτο» πολλά τμήματα των οποίων οι βάσεις εισαγωγής θα εκτοξευτούν και θα μείνουν χωρίς φοιτητές. «Για τον τρόπο διαμόρφωσης των βάσεων χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να μπορέσουμε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και σαφή θέση», σημείωσε ο κ. Μαμούρης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτη την είσοδο αποφοίτων ΙΕΚ με κατατακτήριες στα ΑΕΙ υποστηρίζοντας ότι δεν συνιστά αναβάθμιση των σπουδών, αλλά αντιθέτως εμπλέκει ανορθόδοξα την τεχνολογική και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που εκ φύσεως είναι διαφορετικές έννοιες.

Την αντίθεσή του ο πρύτανης του Π.Θ. διατύπωσε και για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων της Πολυτεχνικής Σχολής τονίζοντας ότι δεν μπορεί να έχουν τα ίδια δικαιώματα απόφοιτοι πενταετών προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημίων και διετών προγραμμάτων σπουδών κολεγίων.

Τέλος, ενστάσεις υπήρξαν και για το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2, όπου «ν» ο χρόνος σπουδών και επιπλέον δύο χρόνια) για την απόκτηση του πτυχίου σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονται διαγραφές φοιτητών. «Στην συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο μέσος όρος φοίτησης είναι το ν+ δύο έτη μέχρι το πτυχίο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις φοιτητών που εργάζονται και χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εκτιμώ ότι αυτή η ρύθμιση δεν θα βοηθήσει αντιθέτως θα μεταφέρει την πίεση στα ίδια τα πανεπιστήμια, με τους καθηγητές να δέχονται πιέσεις από φοιτητές τους για καλύτερους βαθμούς για να φθάσουν στο πτυχίο προκειμένου να μην χάσουν έξι ολόκληρα χρόνια σπουδών», εκτίμησε ο κ. Μαμούρης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ