Μειωμένη η εκδήλωση ενδιαφέροντος στις προσκλήσεις του Υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μην μπορούν να καλύψουν την ανάγκη παράλληλης στήριξης παιδιών με αναπηρία, με χρόνια νοσήματα ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Κενές θέσεις σχολικών νοσηλευτών στις Κυκλάδες

Αναπάντητες ανάγκες και σε σχολεία της Σύρου, όπως επιβεβαιώνουν Διευθυντές Εκπαίδευσης

Χωρίς στήριξη από σχολικούς νοσηλευτές παραμένουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως, στις Κυκλάδες, καθώς η εκδήλωση ενδιαφέροντος για κάλυψη των θέσεων σε σχολεία που φοιτούν παιδιά με αναπηρίες ή με χρόνια νοσήματα είναι ιδιαιτέρως μειωμένη.

Αν και το Υπουργείο Παιδείας είχε ξεκινήσει εγκαίρως – και ειδικότερα μέσα στον Αύγουστο – τη διαδικασία των προσλήψεων σχολικών νοσηλευτών για όλα τα σχολεία της χώρας, σήμερα, σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, φαίνεται πως παιδιά που χρειάζονται στήριξη, παραμένουν χωρίς αυτήν, με τους γονείς τους να πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές μονάδες.

Τα παραπάνω αναφέρουν τόσο η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου καθώς και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, οι οποίοι επισημαίνουν πως αναμένεται νέα πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση των σχολικών νοσηλευτών. Στις δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα απόκτησης σχολικών νοσηλευτών στα σχολεία των Κυκλάδων, στα οποία φοιτούν παιδιά στα οποία είναι απαραίτητη η απαιτούμενη στήριξη.

Αξίζει να διευκρινισθεί πως οι σχολικοί νοσηλευτές μπορούν και παρέχουν φροντίδα και εκπαίδευση σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και σε σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης, στα οποία υπάρχουν μαθητές με αναπηρίες, με χρόνια νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη, επιληψία κ.α.), ενώ σε κάθε περίπτωση βοηθούν και τους άλλους μαθητές αν απαιτηθούν πρώτες βοήθειες.

Μ. Παραμυθιώτου: Το πρόβλημα κυρίως στην Πρωτοβάθμια

Επί του θέματος, ρωτήθηκε η κα Παραμυθιώτου, η οποία ανέφερε πως, “Έχουμε κενά, όμως το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές. Το έχουμε θέσει στο Υπουργείο και ζητάμε αν μπορεί να βρεθεί λύση. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για κάλυψη των θέσεων των σχολικών νοσηλευτών. Το Υπουργείο δεν ξέρει από πού να τους αντλήσει”.

Στην ερώτηση ποια νησιά έχουν τα περισσότερα κενά όσον αφορά τους σχολικούς νοσηλευτές, τόνισε πως, το πρόβλημα εστιάζεται “σε κάποια από τα νησιά του νομού” όπως ενδεικτικά στη Σύρο, στη Θήρα, στη Νάξο.

“Είναι μία ειδικότητα που πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει γιατί δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον κόσμο” επανέλαβε η ίδια, τονίζοντας πως “τα κενά είναι κυρίως στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας, δηλαδή στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία και αυτό καθώς κυρίως τα μικρά παιδιά χρειάζονται βοήθεια”.

Χρ. Καφτηράνης: Αναμένουμε νέα πρόσκληση

Από την πλευρά του, σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Χρήστος Καφτηράνης. “Η πολιτεία έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Έβγαλε την προκήρυξη και έδωσε πιστώσεις για σχολικούς νοσηλευτές. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές. Δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του Υπουργείου” τόνισε σχετικά, εξηγώντας πως για μαθητές που δυστυχώς δεν μπορούν να έχουν αυτές τις υπηρεσίες, “υπάρχει η δυνατότητα για τον γονιό να επισκέπτεται το σχολείο και να βοηθά το παιδί”.

Ο κ. Καφτηράνης θέλησε να υπενθυμίσει δε, πως, “Και πέρυσι είχαμε το ίδιο πρόβλημα”, λέγοντας ακόμη πως για τον νομό Κυκλάδων, φέτος, “υπάρχουν κάποια σημαντικά αιτήματα για σχολικούς νοσηλευτές”.

Ερωτηθείς σε ποια σχολεία της Σύρου σήμερα υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές και σε ποια υπάρχουν παιδιά που παραμένουν χωρίς την απαιτούμενη στήριξη, υπήρξε σαφής: “Καλύφθηκαν κάποιες θέσεις, όσες μπορέσαμε να καλύψουμε. Φέτος στη Σύρο ήρθαν λιγότεροι σχολικοί νοσηλευτές από πέρυσι. Φέτος το Δημοτικό της Ποσειδωνίας δεν έχει, αλλά είχε τα προηγούμενα τρία χρόνια. Σήμερα, σχολικούς νοσηλευτές έχουμε στο Δημοτικό Βάρης – Μάννα, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και στο Ειδικό, που χρειαζόμαστε βέβαια κι άλλον”. Διευκρίνισε δε, πως, “Βάλαμε σχολικό νοσηλευτή στο σχολείο Βάρης – Μάννα καθώς είναι δύο τα παιδιά που χρειάζονται στήριξη”.

Απαντώντας και για τα κριτήρια βάσει των οποίων έγιναν οι τοποθετήσεις, ο ίδιος ανέφερε τα ακόλουθα: “Η τοποθέτηση των σχολικών νοσηλευτών γίνεται με βάση τα περιστατικά, τον αριθμό τους, τη σοβαρότητα και την πάθηση. Προσπαθούμε να είμαστε αντικειμενικοί και δίκαιοι. Εξετάζουμε και αν εργάζονται οι γονείς ή όχι. Ελέγχουμε όλο το πλαίσιο”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης σημείωσε πως αναμένεται νέα πρόσκληση από το Υπουργείο Παιδείας για τα σχολεία των Κυκλάδων.

“Θα γίνει ό,τι έγινε και πέρυσι. Το Υπουργείο θα βγάλει ειδική πρόσκληση για σχολικούς νοσηλευτές για Κυκλάδες. Φοβάμαι όμως πως και πάλι δεν θα έχουμε μεγάλη ανταπόκριση κι αιτήσεις” σχολίασε κατηγορηματικά.

Άδειες θέσεις εκπαιδευτικών

Δεδομένης της συμπλήρωσης των τριών πρώτων εβδομάδων του σχολικού έτους, η κα Παραμυθιώτου ρωτήθηκε και για τα κενά σε εκπαιδευτικούς.

“Έχουμε έλλειψη ειδικοτήτων. Εννοώ στην Πρωτοβάθμια που δεν έγιναν αρκετές προσλήψεις στη β΄ φάση και περιμένουμε τη γ΄ φάση που θα ολοκληρωθεί σε 15 περίπου μέρες” γνωστοποίησε, ενώ πρόσθεσε πως, “Μας λείπουν ειδικότητες από τη Δευτεροβάθμια είτε επειδή ήταν λίγο μειωμένες οι προσλήψεις, είτε επειδή είχαμε μη αποδοχές”.

Η ίδια εστιάζοντας μάλιστα στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας σημείωσε πως, “έχουμε ελλείψεις σε ειδικότητες Αγγλικών, Πληροφορικής, Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής που δεν καλύπτονται από τους δασκάλους”, λέγοντας τέλος πως με την γ΄ φάση προσλήψεων, η Περιφερειακή Διεύθυνση προσδοκά σε κάλυψη όσων περισσότερων κενών.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρέπει να αναφερθεί πως χθες, η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση κάνοντας λόγο γα 110 κενές θέσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία του νομού.