Η ημερίδα του 4ου δημοτικού σχολείου φάρος ελπίδας για το μέλλον
- Τρίτη, 7 Ιουνίου, 2022 - 06:17
Στο 4ο πειραματικό δημοτικό σχολείο Ερμούπολης, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, η ημερίδα “Ένα σχολείο ανοιχτό: προσβασιμότητα – συμπερίληψη – καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων ζωής” που απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και ενεργούς πολίτες. Με στοχευμένες θεματικές ομιλίες όπως “Καλλιέργεια προσοχής και σκέψης”, “Δεξιότηες ζωής”, “Σπάνιες γενετικές ασθένειες και παρεμβάσεις”, “Λέξεις- σκέψεις- βιώματα για την αναπηρία”, “Δυσλεξία στην παιδική ηλικία”, “Δικαιωματική προσέγγιση και συμπεριληπτική εκπαίδευση”, “Τα παιδιά είναι οι ενήλικες του μέλλοντος”, οι διοργανωτές, με την σταθερή βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης.
Η προσέλευση ήταν ενθαρρυντική, δίνοντας κουράγιο και κίνητρο να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, έγιναν συνεργάτες και συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι με όνειρο μια ομορφότερη κοινωνία που θα την χαρακτηρίζουν η αποδοχή, ο σεβασμός , η αγάπη και οι ενεργοί πολίτες. Η σημασία της σχολικής κοινότητας ήταν βασικός πυλώνας της ημερίδας τονίζοντας το ρόλο του σχολείου και των εκπαιδευτικών σε κάθε έκφραση των μελλοντικών ενηλίκων.
Το μήνυμα της ημερίδας σαφές και συνοψίζεται στα λόγια της κας Λίτσας Παππά, διευθύντριας του 4ου πειραματικού δημοτικού σχολείου Ερμούπολης: “Ανοιχτά σχολεία- ανοιχτά μυαλά! Καρδιά γεμάτη αγάπη κι αποδοχή! Ας φύγουμε από τος νοοτροπίες και τα στερεότυπα του περασμένου αιώνα κι ας μπούμε στον 21ο. Χωρίς λέξεις ταμπού και λύπηση. Με ενσυναίσθηση , χιούμορ, και ηθική. Η αναπηρία είναι μέσα στη ζωή, η αρτιμέλεια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ας γίνουμε ενεργοί πολίτες και ας φροντίζουμε τους άλλους”
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών, έγινε και διαδικτυακή σύνδεση με το δημοτικό σχολείο της Νάουσας Πάρου το οποίο πραγματοποιούσε κι εκείνο διαδικτυακή ημερίδα για το περιβάλλον καθώς η 5η Ιουνίου ήταν η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της σύνδεσης , απηύθυνε χαιρετισμό και ο Διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κυκλάδων, κ. Χρήστος Καφτηράνης ενώ πραγματοποιήθηκε και η ομιλία της κας Χρυσάννας Διαμαντή, εκπονήτριας υλικού ΙΕΠ για τα εργαστήρια δεξιοτήτων ζωής “Ορατή σκέψη”.
Όλες οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τόνισαν τις πτυχές και τις ιδιαιτερότητες της σύνδεσης σχολείου -κοινωνίας και ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η σχολική κοινότητα μπορεί να μεριμνήσει ούτως ώστε τα παιδιά , οι μελλοντικοί πολίτες , το “μέλι του μέλλοντός μας ” να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, τις δεξιότητες και τις αξίες της ζωής, την αποδοχή , το σεβασμό και τη δίκαιη πρόσβαση όλων και παντού.
Οι δυο τελευταίες εισηγήσεις , της κας Άννας - Μαρίας Φώσκολου, που είναι η ίδια άτομο με οπτική αναπηρία, και της κας Κατερίνας Νομικού , γονέα του σχολείου και σύζυγο του κου Νίκου Ρούσσου, ο οποίος μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, συγκίνησαν και αφύπνισαν, φέρνοντας στο προσκήνιο τις αληθινές διαστάσεις της καθημερινότητας που βιώνουν και των δυσκολιών που συχνά, ηθελημένα ή άθελά μας, προκαλούμε όλοι στους συμπολίτες μας. Ο λόγος τους καθαρός και νηφάλιος, χωρίς περιττούς συναισθηματισμούς, πέρασε μηνύματα που η κοινωνία οφείλει να αφομοιώσει και να διδάξει στις νεότερες γενιές. “Είναι αυτό που μας δίνει τη δύναμη και την επιθυμία να διοργανώνουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις για να μαθαίνουμε συνεχώς πως να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι” δήλωσε η κα. Λίτσα Παππά με αφορμή τις δύο αυτές ομιλίες και συμπλήρωσε πως “η παρουσία συναδέλφων και γονέων κι από άλλα σχολεία μας δίνουν μεγάλη χαρά και θα κυνηγάμε πάντα συνεργασίες και ανοίγματα”
Όσον αφορά στη σημασία της συνεχούς και αδιάκοπης ενημέρωσης των ίδιων των εκπαιδευτικών η κα. Παππά είπε: “Αν εμείς οι ίδιοι δεν εκπαιδευτούμε βιωματικά πώς θα μπορέσουμε μετά να τα περάσουμε στα παιδιά; Η δική μας εκπαίδευση είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα έτσι ώστε να γίνει το επόμενο”
Σε έναν κόσμο που παλεύει να αποβάλλει τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις και τις παρωπίδες των προηγούμενων γενεών , τέτοιες δράσεις οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τις αναδεικνύουμε δίνοντας μια ευκαιρία στα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα και διαμορφώνουν αντιλήψεις και προσωπικότητα, να ζήσουν σε μια κοινωνία αποδοχής και αλληλεγγύης χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις. Τα παιδιά αξίζουν να ζήοουν σε έναν καλύτερο κόσμο και όλοι οφείλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε αυτό να είναι εφικτό.
Το 4ο δημοτικό, με τους ενεργούς και δραστήριους εκπαιδευτικούς του, από τον Σεπτέμβρη, θα είναι και πάλι συνεργαζόμενο σχολείο σε πρόγραμμα erasmus που θα αφορά επιμόρφωση εκπαιδευτικών και παραγωγή υλικού, με τη Φιλία Μηλιδάκη και το eye’s walk digital festival ένα καινοτόμο φεστιβάλ που συνδυάζει τη digital τεχνολογία, το video installation & performing art,το design εμπειρίας με το ιδιαίτερο πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό υπόβαθρο μιας πόλης.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης: Τα παιδιά τραγουδούν για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
31 Μαρ. 2023 - 9:11 - Κάλεσμα για τη λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ομίλων
29 Σεπ. 2022 - 14:09 - Κάλυψη θέσεων μαθητών/τριών στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
1 Σεπ. 2022 - 13:21 - Το 4ο δημοτικό αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια γιορτή – ύμνο στη χαρά της ζωής
17 Ιουν. 2022 - 6:16 - Το μαθηματικό πρόβλημα της εβδομάδας για όλους τους μαθητές Ε' και ΣΤ' τάξεων από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης
25 Φεβ. 2022 - 11:59