Στο λιμάνι της Ερμούπολης υπάρχει “ένα σπίτι για όλους”

Στον επιβατικό σταθμό του λιμένα της Ερμούπολης, φιλοξενείται η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 1ου νηπιαγωγείου Ερμούπολης Σύρου. Η έκθεση βασίστηκε σε ένα σχολικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με τίτλο “Ένα σπίτι για όλους”. Στόχος του προγράμματος ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά τις ανάγκες που εξυπηρετεί ένα σπίτι για τους ανθρώπους και τα ζώα.

“Από την αρχή συζητούσαμε για τις ανάγκες των ανθρώπων και των ζώων. Παρατηρήσαμε τα σπίτια τα δικά μας μέσα από φωτογραφίες που έφεραν τα παιδιά και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πώς είναι το σπίτι κάθε παιδιού και ποιές ανάγκες εξυπηρετεί για την οικογένεια του καθενός” εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η νηπιαγωγός των παιδιών, Σοφία Σκουργιά. “Στη συνέχεια, παρατηρήσαμε το νηπιαγωγείο μας. Τι ανάγκες εξυπηρετεί ένα νηπιαγωγείο, μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά; Μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά με αναπηρίες; Καταλήξαμε στο ότι δεν μπορεί, οπότε αρχίσαμε να σχεδιάζουμε αντικείμενα και σπίτια που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά και όλους τους ανθρώπους”.

Οι νηπιαγωγοί του 1ου νηπιαγωγείου, Σοφία Σκουργιά, Άννα Φέρμελη και Χριστίνα Παπουτσάνη, μέσω αυτού του προγράμματος μίλησαν και συζήτησαν με τα παιδιά για τους πρόσφυγες, τους αστέγους, τα αδέσποτα, για τις ανάγκες τους και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μαζί με τα παιδιά, προβληματίστηκαν και σκέφτηκαν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε όλοι να έχουν κάποια στιγμή ένα σπίτι. Υποδέχθηκαν στο σχολείο τους έναν πολιτικό μηχανικό κι έναν αρχιτέκτονα για να μάθουν πώς χτίζονται τα σπίτια και στη συνέχεια πειραματίστηκαν δημιουργώντας μικρές γωνιές στις οποίες κατασκεύαζαν σπίτια με ανακυκλώσιμα υλικά. Τα παιδιά, με την έμφυτη αθωότητα και μεγαλοψυχία τους, ευαισθητοποιήθηκαν και κατανόησαν τα βαθύτερα μηνύματα του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, δημιουργήθηκε και η έκθεση που παρουσιάζεται στον επιβατικό σταθμό και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Τα παιδιά φωτογράφισαν παλιά κτήρια της Σύρου και στη συνέχεια επενέβησαν με υλικά χειροτεχνίας πάνω στη φωτογραφία, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τη δική τους εκδοχή του κτηρίου, αν είχαν την δυνατότητα να το ανακατασκευάσουν.

Στο κάτω μέρος κάθε φωτογραφίας, αναγράφεται η απάντηση του κάθε παιδιού στην ερώτηση “Τι είναι τελικά σπίτι;”. Οι απαντήσεις των παιδιών, άλλοτε αστείες και χαριτωμένες, άλλοτε τρυφερές και συγκινητικές, έχουν όλες ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη της έκθεσης. Σε κάθε περίπτωση, ο επιβατικός σταθμός του λιμανιού, γέμισε χρώμα και αισιοδοξία, καλωσορίζοντας ή αποχαιρετώντας με τον πιο γλυκό τρόπο τους ταξιδιώτες του νησιού.