Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν
- Τρίτη, 2 Αυγούστου, 2022 - 06:17
Οτιδήποτε εκτός από ενθαρρυντικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φετινά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων σε όλη την επικράτεια. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 99.305 υποψήφιους, 61.682 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Εκτός έμειναν 37.623 υποψήφιοι που σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να περάσει σε κάποια σχολή.
Συνολικά, πέρσι και φέτος, έμειναν περίπου 25.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ, ενώ δεκατρία τμήματα θα δεχθούν λιγότερους από δέκα εισακτέους, υποβαθμίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τη λειτουργία ολόκληρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η οπτική του υπουργείου
Από τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των εισαχθέντων σε ΑΕΙ και Δημόσια ΙΕΚ σε 75.154 φέτος έναντι 71.833 το 2021 ενώ το ποσοστό εισαγωγής στα ΑΕΙ αυξήθηκε στο 62,1%, έναντι 61,1% το 2021. Ο απόλυτος αριθμός εισαχθέντων 2022 σε ΑΕΙ ανέρχεται σε 61.682.
Το ποσοστό εισαγωγής στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω παράλληλου μηχανογραφικού αυξήθηκε στο 65,9%, έναντι 37,7% το 2021. Σημειώνεται πως το 24,8% όσων υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό έχει επιλέξει Δημόσιο ΙΕΚ σε διαφορετική περιφέρεια από αυτή του μόνιμου τόπου κατοικίας.
Τονίζεται επίσης πως το 93% των επιτυχόντων εισάγεται σε Σχολή-Τμήμα μέσα στις πρώτες 10 προτιμήσεις του.
Η Σύρος σε αριθμούς
Στη Σύρο συγκεκριμένα, από το ΓΕΛ Σύρου είχαμε 68 επιτυχόντες. Οι περισσότερες επιτυχίες αφορούσαν στο ΕΚΠΑ (10), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (7) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (6). Έπονται το Πανεπιστήμιο Κρήτης και Θεσσαλίας με πέντε επιτυχόντες έκαστο και το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΑΠΘ με τέσσερις. Από 3 εισακτέους έχουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Παν/μιο Πελοποννήσου και το Παν/μιο Πατρών. Σε Πολυτεχνείο Κρήτης, ΔΠΘ, ΔΙ.ΠΑ.Ε., Α.Ε.Ν. και Πανεπιστήμιο Πειραιά πέρασαν 8 από τους υποψηφίους, δύο στην κάθε σχολή. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΑΣΤΕ, Γεωπονικό, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και Σ.Π.Α, θα υποδεχθούν κι από έναν συριανό φοιτητή.
Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ είχαμε συνολικά 38 επιτυχόντες. Έξι στο Παν/μιο Πατρών, πέντε στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, τέσσερις στο ΔΙ.ΠΑ.Ε. , τρεις στην Α.Ε.Ν. , από δύο σε Παν/μιο Θεσσαλίας, Παν/μιο Πελοποννήσου, Παν/μιο Κρήτης, Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, Παν/μιο Πειραιά, Παν/μιο Αιγαίου, ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και ΑΣΠΑΙΤΕ και από έναν επιτυχόντα στο Πάντειο Παν/μιο, στο ΑΠΘ, στο Ιόνιο Παν/μιο και στο Γεωπονικό.
“Είμαστε ευχαριστημένοι από την προσπάθεια των παιδιών”
Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, μιλώντας στην Κοινή Γνώμη δηλώνει ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές από τα αποτελέσματα: “Πέρασαν 68 παιδιά φέτος. Το ποσοστό είναι πολύ καλό. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά, γιατί μην ξεχνάμε πως τα δύο πρώτα χρόνια του Λυκείου, είχαμε τηλεκπαίδευση, έχουμε καλά αποτελέσματα”. Όπως μας λέει ο κ. Ρούμελης, στα σχολεία της Σύρου φέτος πήγαν καλύτερα οι σχολές του πεδίου Πληροφορικής και Οικονομίας όπως και οι Ανθρωπιστικές ενώ οι σχολές θετικών σπουδών σημείωσαν μια μικρή πτώση. “Όλα τα παιδιά αγωνίστηκαν κι έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν σύμφωνα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούσαν αυτά τα τελευταία χρόνια στην παιδεία”.
Με λιγότερους φοιτητές θα λειτουργήσει φέτος το ΤΜΣΠΣ
Στη Σύρο επίσης, στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων &Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έχουμε 90 εισακτέους, 20 περισσότερους από πέρυσι. Σημειώνεται όμως, πως οι προσφερόμενες θέσεις του τμήματος ήταν 130.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Δαμιανός Γαβαλάς, μίλησε στην Κοινή Γνώμη εξηγώντας ότι παρόλο που η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμιο έχει ως αποτέλεσμα κάποια τμήματα (συμπεριλαμβανομένου του ΤΜΣΠΣ) θα παραμείνουν με κενές κάποιες από τις προσφερόμενες θέσεις, το ΤΜΣΠΣ θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο τη μείωση του αριθμού των εισακτέων του.
"Τα τμήματα που επηρεάζονται περισσότερο από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είναι τα τμήματα της περιφέρειας, δηλαδή εκείνα που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και του συνεπαγόμενου αυξημένου κόστους ζωής, έχουν ένα συγκριτικό μειονέκτημα ως προς την ελκυστικότητα που έχουν για τους υποψηφίους. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε αυτήν την πραγματικότητα και το γεγονός ότι έχουμε λιγότερους εισακτέους, να το αξιοποιήσουμε προσφέροντας υψηλότερης ποιότητας εκπαίδευση"
Ο κ. Γαβαλάς μάς εξηγεί πως επί σειρά ετών υπήρχε μια διαφορά του αριθμού εισακτέων που όριζε το υπουργείο και του αριθμού εισακτέων που ζητούσαν τα τμήματα των πανεπιστημίων. "Εμείς, για πολλά χρόνια ζητούσαμε να έχουμε περίπου 70 εισακτέους γιατί θεωρούσαμε ότι αυτός ήταν ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούσαμε να εκπαιδεύσουμε με κριτήρια ποιότητας. Αυτό έχει να κάνει με τη στελέχωση, με τις υποδομές και με την ίδια τη φύση των μαθημάτων μας. Οπότε, το γεγονός ότι έστω και με αυτόν τον τεχνητό τρόπο, πλησιάζουμε στα νούμερα που εμείς διαχρονικά ζητούσαμε, προσπαθούμε να το δούμε σαν ευκαιρία".
Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη κι ενίσχυση
Απαντώντας στις ανησυχίες που ίσως δημιουργούνται με τη μείωση των εισακτέων, ο Πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, φαίνεται καθησυχαστικός: "Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει αναπτύξει πολύ ισχυρή ρίζα στο νησί της Σύρου. Πέρυσι υπήρξε ένας δικαιολογημένος θόρυβος βλέποντας ότι από τις 130 προσφερόμενες θέσεις, είχαμε μόνο 70 εισακτέους φοιτητές. Αυτό που δεν έχει καταγραφεί, ωστόσο, στη συνείδηση του κόσμου είναι ότι το Τμήμα ξεκίνησε με 70 εισακτέους και κατέληξε με 135. Διπλασιάστηκε δηλαδή στην πορεία των ετών χωρίς όμως να έχει ενισχυθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Τώρα, πλησιάζουμε σε αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε. Είναι προφανές όμως ότι χρειάζεται και στήριξη από όλους τους τοπικούς φορείς, ξεκινώντας από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ώστε η Πανεπιστημιακή μονάδα της Σύρου να αναπτυχθεί περαιτέρω".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
25 Σεπ. 2024 - 16:44 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη "Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή 2024"
21 Σεπ. 2024 - 7:58 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει στην ψηφιοποίηση των Ελληνικών Συλλογών Φυσικής Ιστορίας
9 Ιουλ. 2024 - 11:01 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Καταγγελίες του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού για υπονόμευση του εκπαιδευτικού κλάδου
24 Απρ. 2024 - 8:51