Θα προστεθούν νέες αίθουσες στα Δημοτικά Σχολεία, Βόθωνα και Μεγαλοχωρίου

Αναβαθμίζονται τα σχολικά κτήρια της Σαντορίνης

Δύο σπουδαία έργα για το νησί της Σαντορίνης ψάχνουν ανάδοχο, καθώς ο Δήμος Θήρας προκήρυξε δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ), για την προσθήκη νέων αιθουσών σε δύο Δημοτικά Σχολεία του νησιού. Συγκεκριμένα, στο Δημοτικό Σχολείο του Βόθωνα, προϋπολογισμού 1.530.000 ευρώ και στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, προϋπολογισμού 1.065.000 ευρώ.

Α. Ανάγνου: "Λόγω έλλειψης χώρων και αύξησης των μαθητών, θεωρούνται απαραίτητες οι προσθήκες στα σχολεία μας"

Η προϊσταμένη στο τμήμα συντήρησης και επισκευών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θήρας, Αγνή Ανάγνου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις προσθήκες που θα γίνουν στα δύο σχολεία του νησιού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι "είναι πολύ σημαντικά έργα, καθώς λόγω έλλειψης χώρων και αύξησης των μαθητών, θεωρούνται απαραίτητες οι προσθήκες στα σχολεία μας, για να μπορούν να στεγαστούν όλοι οι μαθητές. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη να γίνει κάτι ανάλογο σε άλλα σχολεία. Ήδη κατασκευάζεται η επέκταση του Δημοτικού Σχολείου της Οίας και του Γενικού Λυκείου της Σαντορίνης και θα έχουμε και αυτές τις δύο προσθήκες στα δύο αυτά Δημοτικά Σχολεία." 

Στη συνέχεια μίλησε και για την ιδιαιτερότητα των δύο συγκεκριμένων σχολείων λέγοντας, ότι, "τα συγκεκριμένα σχολεία είναι διπλά, δηλαδή το πρώτο σχολείο του Πύργου, είναι Πύργου - Μεγαλοχωρίου, είναι μια σχολική μονάδα και για τα δύο χωριά, όπου πλέον με την προσθήκη στο Μεγαλοχώρι, ενδεχομένως θα μπορέσουν να γίνουν και δύο αυτόνομα σχολεία, αλλά αυτό δεν είναι στη δική μας αρμοδιότητα, αλλά της Πρωτοβάθμιας. Αντίστοιχα στον Βόθωνα, επειδή το Δημοτικό Σχολείο είναι Βόθωνα - Μεσσαριάς, αυτή τη στιγμή, με την προσθήκη αυτή που κάνουμε στον Βόθωνα, επίσης δίνουμε την δυνατότητα, αν θέλουν, να τα διαχωρίσουν. Οι μαθητές αυξάνονται σε όλες τις δημοτικές ενότητες και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς αυξάνεται ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού, αν και αυτό δεν αποτυπώθηκε στην απογραφή."

Δημοτικό Σχολείο Βόθωνα

Η τεχνική έκθεση αφορά στην ανέγερση νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Βόθωνα, σε εργασίες στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτηρίων και στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου της σχολικής μονάδας. Το Δημοτικό Σχολείο του Βόθωνα ευρίσκεται εντός του οικισμού Βόθωνα Θήρας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός. Έχει κατασκευαστεί σε οικόπεδο επιφανείας 1.507,53 μ2 και αποτελείται από δύο νομίμως υφιστάμενα ισόγεια κτήρια συνολικής δόμησης 239,57 μ2 και ενός ημιυπαίθριου χώρου επιφανείας 29,2 μ2 σύμφωνα με την 42/8.3.1996 οικοδομική άδεια καθώς και από αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις του ν.4495/2017, σύμφωνα με την 11484359 δήλωση υπαγωγής και την από 16/06/2020 έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Θήρας. 

Όσον αφορά στην προσθήκη νέων αιθουσών, προβλέπεται η κατασκευή: 

    • Ισόγειας προσθήκης κατ' επέκταση του υπάρχοντος κτηρίου Ι, επιφανείας 20,55 μ2, για την επέκταση των χώρου λουτρών-WC των μαθητών. 

    • Διωρόφου κτηρίου ΙΙΙ, συνολικής επιφανείας 275,97 μ2. Το ισόγειο του κτηρίου επιφανείας 164,94 μ2 περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, WC μαθητών, WC ΑΜΕΑ και βοηθητικό χώρο-αποθήκη. Ο όροφος του κτηρίου επιφανείας 111,03 μ2 περιλαμβάνει δύο αίθουσες διδασκαλίας και τους ημιυπαίθριους χώρους 14/χ1 και 14/χ2 συνολικής επιφανείας 34,25 μ2. 

    • Ισογείου κτηρίου ΙV, επιφανείας 40,31 μ2, στο οποίο περιλαμβάνεται γραφείο δασκάλων, WC δασκάλων και WC ΑΜΕΑ. 

Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου

Η τεχνική έκθεση αφορά στην ανέγερση νέων αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, σε εργασίες συντήρησης και επισκευής, στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης των υπαρχόντων κτηρίων και στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου της σχολικής μονάδας. Το Δημοτικό Σχολείο του Μεγαλοχωρίου ευρίσκεται εντός του οικισμού Μεγαλοχωρίου Θήρας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός. Έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με την 78/19.04.2004 οικοδομική άδεια, σε οικόπεδο επιφανείας 1.050,52 μ2 και αποτελείται από πέντε ισόγεια κτίρια συνολικής δόμησης 198,94 μ2 και τους ημιυπαίθριους χώρους Η/Χ συνολικής επιφανείας 33,75 μ2. Συνολική η νομίμως υπάρχουσα κάλυψη ανέρχεται σε 232.69 μ2 και η νομίμως υπάρχουσα δόμηση σε 207,87 μ2. 

Όσον αφορά στην προσθήκη νέων αιθουσών, προβλέπεται η κατασκευή: 

    • Δύο ισόγειες αίθουσες, συνολικής επιφανείας 112,69 μ2 

    • Αποθήκη κάτω από την σκάλα, επιφανείας 7,32 μ2 

    • Ημιυπαίθριο χώρο, επιφανείας 28,24 μ2 

    • Όροφο επιφανείας 112,69 μ2, που περιλαμβάνει μία αίθουσα διδασκαλίας, γραφείο διευθυντή και δασκάλων, αποθήκη, WC δασκάλων και 2 WC μαθητών. 

Όσον αφορά στα υπάρχοντα κτήρια και αίθουσες προβλέπεται εργασίες συντήρησης και επισκευής, στατική τους ενίσχυση με βάση την μελέτη στατικής επάρκειας καθώς και ενεργειακή τους αναβάθμιση με την αντικατάσταση τον συστήματος θέρμανσης και την ηλεκτρολογική τους εγκατάσταση. 

Βασικές αρχές εκπόνησης των μελετών

Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων έγινε με γνώμονα: 

• Την αναζήτηση λύσεων που να εναρμονίζονται στις επιταγές της Αρχιτεκτονικής πρότασης και παράλληλα να ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις σχεδιασμού και λειτουργίας ενός σύγχρονου κτηρίου, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα και τις αισθητικές απαιτήσεις. 

• Την υιοθέτηση νέων προτύπων, πρακτικών και βιώσιμων επιλογών όσο αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και τη προστασία τον περιβάλλοντος. 

• Τους ισχύοντες κανονισμούς, τους κανόνες της τέχνης και επιστήμης, τις αναγνωρισμένες οδηγίες, εκπόνησης μελετών παρόμοιων έργων 

• Την χρήση ποιοτικών υλικών και εξοπλισμού με πιστοποίηση κατασκευής και χαρακτηριστικών καθώς και μεθόδων κατασκευής με στόχο τη μακροβιότητα της εγκατάστασης. 

• Τις σύγχρονες λειτουργικές απαιτήσεις του κτηρίου. 

• Την ευελιξία των συστημάτων, με την εξασφάλιση της αντιστρεψιμότητας της κατασκευής, της δυνατότητας τροποποίησης ή/και επέκτασης αυτής καθώς και την ευκολία εγκατάστασης και συντήρησης. 

• Την ασφάλεια προσώπων, προσωπικού, εξοπλισμού λόγω της φύσης του έργου. 

• Το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. 

Τεχνικά στοιχεία ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων νέων αιθουσών 

Η υδροδότηση του νέου κτηρίου, στον Βόθωνα, θα γίνει από το δίκτυο ύδρευσης του υφιστάμενου κτηρίου το οποίο είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΥΑΘ που διέρχεται από τον μπροστινό δρόμο. Η παρασκευή ζεστού νερού χρήσης θα γίνει μέσω μικρού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης καθώς και οι κατακόρυφες στήλες προς τους υποδοχείς θα κατασκευαστούν από σωλήνες πολυαιθυλενίου ενώ όλοι οι σωλήνες θα φέρουν μόνωση. Για την απομόνωση και ρύθμιση των διαφόρων κλάδων στα δίκτυα σωληνώσεων προβλέπεται η εγκατάσταση αποφρακτικών δικλείδων. Θα εγκατασταθούν σε θέσεις εύκολα προσιτές και θα εξασφαλίζουν τέλεια και υδατοστεγή διακοπή. Όλα τα όργανα διακοπής, ρύθμισης κ.λπ., θα είναι κατάλληλα για πίεση λειτουργίας 10 atm, σε θερμοκρασίες από 0°C έως 100°C και στις θέσεις εγκατάστασής τους θα τοποθετηθούν φλάντζες ή ρακόρ για την εύκολη αποσυναρμολόγησή τους.