Ταμείο ενίσχυσης εκπαιδευτικών από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάρου

"Είναι θλιβερό να αντικαθιστούμε την πολιτεία"

Μάνος Σταυριανός: "Θλίβομαι που εμείς ως Ένωση, με λιγότερες δυνατότητες, πρέπει να αντικαταστήσουμε το ρόλο που πρέπει να έχει η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση"

Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τα εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πάρος, παραχώρησε στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Μάνος Σταυριανός.

Με αφορμή τη δημιουργία του ταμείου ενίσχυσης εκπαιδευτικών με τίτλο "Στηρίζω", ο κ. Σταυριανός αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν γονείς, παιδιά, δασκάλους και καθηγητές, στο νησί, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2024, η Πάρος που που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς, να υπάρχουν μαθητές "β' ταχύτητας".

"Το ταμείο δεν είναι η λύση, αλλά μέρος διευθέτησης του προβλήματος των εκπαιδευτικών"

Για το ταμείο "Στηρίζω", το οποίο στοχεύει στη μείωση των αρχικών ημερήσιων εξόδων των εκπαιδευτικών που διορίζονται στην Πάρο, μίλησε στην εφημερίδα, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Μάνος Σταυριανός.

"Το ταμείο ενίσχυσης των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στην Πάρο δημιουργήθηκε το 2023 και πίσω από αυτό υπάρχει μία πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία έχει φτάσει και μέχρι το Υπουργείο Παιδείας και είναι κάτι που δεν υπάρχει τόσο σε επίπεδο Κυκλάδων, όσο και πανελλαδικά", τόνισε ο Μάνος Σταυριανός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο σκεπτικό πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία του.

"Με το σκεπτικό ότι η δημιουργία του ταμείου ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά μέρος της διευθέτησης του, θέλαμε να περάσουμε ένα μήνυμα τόσο στην πολιτεία και στις δημοτικές παρατάξεις της Πάρου, όσο και στην κεντρική διοίκηση πως ένας φορέας με μικρότερες δυνάμεις, αλλά και μειωμένα έσοδα μπορεί να δίνει ένα κίνητρο στους εκπαιδευτικούς που έρχονται στο νησί και να τους διευκολύνει στα πρώτα τους έξοδα. Πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι ο κάθε εκπαιδευτικός που διορίζεται στην Πάρο πρέπει να διαθέσει έναν ολόκληρο μισθό από τις πρώτες ημέρες της εγκατάστασής του. Η ζωή στο νησί είναι ακριβή, σπίτια δεν υπάρχουν και έτσι εμείς αυτό που κάνουμε - κάτι που δεν το κάνουν οι εμπλεκόμενοι φορείς - ενισχύουμε τους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς", τόνισε.

Στην ερώτηση εάν αυτή η κίνηση έχει βρει ανταπόκριση από τον κόσμο της Πάρου, ο πρόεδρος της Ένωσης, απάντησε θετικά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει στήριξη από τον επιχειρηματικό κόσμο, τους κατοίκους, αλλά και από τους Συλλόγους.

"Το ταμείο ενισχύεται από τους επιχειρηματίες, μέσω χορηγιών και δωρεών, όπως επίσης, φέτος παρατηρήθηκε το φαινόμενο της στήριξης και από πολιτιστικούς συλλόγους", σημείωσε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι "είναι πολύ σημαντικό να αφουγκραστούμε όλοι ότι τα παιδιά μας πρέπει να έχουν δασκάλους και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε".

"Β' ταχύτητας οι μαθητές μας"

Ο κ. Σταυριανός αναφερόμενος στην παρουσία των εκπαιδευτικών στα νησιά, εστιάστηκε στο θέμα της υποστελέχωσης των μονάδων της Πάρου, η οποία δημιουργεί συνολική αναστάτωση στην καθημερινότητα των γονέων και ιδιαίτερα των μαθητών, στη ζωή των οποίων έχει πλέον παγιωθεί η έννοια "του σχολικού κενού", όπως είπε χαρακτηριστικά.

"Οι μαθητές μας είναι β΄ ταχύτητας. Φανταστείτε ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς, σε ένα συγκεκριμένο σχολείο της Πάρου μέχρι και τον Φεβρουάριο δεν διδασκόταν η φυσική, ένα από τα βασικότερα μαθήματα. Τα παιδιά του Γυμνασίου σχολούσαν στις 12 το μεσημέρι. Μιλάμε για καταστάσεις που τις συναντάς κυρίως στα νησιά και πολύ λιγότερο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Φανταστείτε τι άλλα κενά υπήρχαν πέρυσι τουλάχιστον, όπως και φέτος, ευτυχώς όχι σε τέτοιον μεγάλο βαθμό. Εμείς ως Ένωση Γονέων αυτό που ζητάμε είναι οι προσλήψεις να γίνονται ενιαίες τον Σεπτέμβριο και να σταματήσει η κατάσταση των τεσσάρων φάσεων, που στην ουσία δημιουργούν κενά στα σχολεία", δήλωσε, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι " αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει τα παιδιά να θεωρούν ως κανονικότητα, τα "κενά" κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάρου έδωσε απαντήσεις, μετά από σχετικό ερώτημα και για τη στέγαση των εκπαιδευτικών στο νησί.

"Φυσικά και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν πρόβλημα ανεύρεσης στέγης, αλλά εμείς ως Σύλλογος σε συνεργασία και με τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών, δημιουργήσαμε έναν κατάλογο με τα κενά διαμερίσματα και σπίτια που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη χρονιά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι νέοι εκπαιδευτικοί να έχουν μία "μαγιά" πάνω στην οποία κινήθηκαν. Αυτή η λίστα ανανεώνεται κάθε φορά που ένας ευαισθητοποιημένος συμπολίτης μας ενοικιάζει την οικία του για όλο το χρόνο", υπογράμμισε, εκφράζοντας τη θλίψη του, όπως είπε, για την ανυπαρξία και σε αυτό το θέμα του κράτους, αλλά και της αυτοδιοίκησης.

"Οι δυνατότητες του κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολλές. Δυστυχώς θλίβομαι που το λέω, αλλά εμείς το ζούμε διότι είναι πλέον στην καθημερινότητά μας. Είμαστε οργισμένοι, αλλά δε σταματάμε να παλεύουμε για μία σωστή εκπαίδευση για τα παιδιά μας επί ίσοις όροις", είπε, αναφερόμενος στη συνέχεια και στα προβλήματα που εντοπίζονται στα σχολικά κτήρια της Πάρου, αλλά και στις δυσκολίες στην προμήθεια αναλώσιμων υλικών που που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών.

"Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθεί και το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει στα σχολικά κτήρια του νησιού, αλλά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και φέτος και το μείζον ζήτημα της έλλειψης αναλώσιμων υλικών, λόγω της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών. Έχουμε φτάσει στο σημείο, εν έτη 2024 στην Πάρο, τον παγκόσμιο αυτόν προορισμό, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί βάζουν το χέρι στην τσέπη, ώστε να υπάρχουν υλικά στα σχολεία μας. Δεν γίνεται οι Σύλλογοι Γονέων να αντικαθιστούν τον ρόλο που πρέπει να έχει η πολιτεία. Ο ρόλος τους θα πρέπει να είναι βοηθητικός και όχι κεντρικός", υποστήριξε.

"Πρέπει να προχωρήσει η Ομοσπονδία Γονέων Κυκλάδων"

Ο κ. Σταυριανός ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στην "Κοινή Γνώμη" επανέφερε το θέμα της δημιουργίας Ομοσπονδίας Γονέων Κυκλάδων που είχε είχε προαναγγείλει με εκτενές δημοσίευμα η εφημερίδα.

"Εμείς βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις Ενώσεις Σύρου και Σαντορίνης, για τη δημιουργία Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Κυκλάδων, αλλά είναι κάτι που δεν έχει τελεσφορήσει μέχρι και σήμερα. Πρέπει το συγκεκριμένο θέμα να προχωρήσει διότι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα", επισήμανε χαρακτηριστικά.