Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Τρίωρη στάση εργασίας των εκπαιδευτικών στις 23 Οκτωβρίου

  • Σήμερα - 8:14

Την τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, από τις 11 έως και τις 2 το μεσημέρι, με παράλληλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 11 και μισή το πρωί σε Σύρο και Μύκονο, εξήγγειλε η Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν στο επίκεντρο τα εκπαιδευτικά θέματα, όπως την αύξηση μισθών, την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση και την κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών που επιχειρεί, όπως τονίζει, η κυβέρνηση.

Η σχετική ανακοίνωση

"Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, η Διδασκαλική Ομοσπονδία , η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και οι Σύλλογοι Α/θμιας Εκπ/σης, ανάμεσα τους και οι εκπαιδευτικοί σύλλογοι Κυκλάδων που υπογράφουν την ανακοίνωση, αλλά και δεκάδες ΕΛΜΕ με στάσεις καλούν τις/τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 23 του Οκτώβρη!

Απεργούμε για αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης των εκπαιδευτικών ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και στην ακρίβεια. Απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς από τον μισθό μας! Από τα χρόνια των μνημονίων ως σήμερα οι μισθοί μας έχουν υποστεί μείωση σχεδόν 60% στην αγοραστική τους δύναμη, ενώ η ακρίβεια καλπάζει συνεχώς και την ίδια στιγμή ο εισαγωγικός μισθός είναι 776€. Όλα αυτά σε μια εποχή που ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ ανακοίνωσε πλεόνασμα (από τους φόρους μας) πάνω από 4,5 δις, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις καταγράφουν το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο. Μας προκαλούν οργή και αγανάκτηση οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «αυξήσεις» 12€ καθαρά από την άνοιξη του 2025. Αγωνιζόμαστε για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Άμεσα να επιστραφεί ο 13ος -14ος μισθός και το μισθολογικό κλιμάκιο του 2016-17. Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλο τον κλάδο, που θα κατοχυρώνει κρίσιμα εργασιακά δικαιώματα. Να εξισωθούν τα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Άμεσα να κατοχυρωθεί 9μηνη άδεια ανατροφής για τις/τους αναπληρώτριες/τές. Να εξισωθεί το ωράριο των Νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και συνολικά να εξισωθεί το ωράριο της Πρωτοβάθμιας με αυτό της Δευτεροβάθμιας. Να προστατευθούν οι εκπαιδευτικοί κατά την άσκηση του παιδαγωγικού τους έργου.

Απεργούμε για την εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να μορφώσουμε τους/τις μαθητές και μαθητριες μας. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα. Δεν είναι δυνατόν να βαπτίζεται σύγχρονο το «στοιβαγμα» 25 και πλέον μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα, τα δεκάδες χιλιάδες κενά να κοστίζουν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κτήρια να είναι ασυντήρητα και χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, μετρώντας καθημερινά περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον, η κυβέρνηση να δίνει τη χαριστική βολή στις σχολικές μονάδες καταργώντας τις σχολικές επιτροπές, οδηγώντας έτσι τα σχολεία στην οικονομική ασφυξία. Ζητούμε να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των σχολείων με ευθύνη του κράτους. Να χρηματοδοτηθούν τα σχολεία από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των πραγματικών αναγκών και όχι να οδηγούνται στην αναζήτηση χορηγών. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να πάρει πίσω όλες οι αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις τμημάτων. Αίτημα του κλάδου είναι 15 μαθητές ανά τμήμα για το νηπιαγωγείο και τις Α' – Β' τάξεις και 20 μαθητές για τις υπόλοιπες.

Απεργούμε για να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη «αξιολόγηση».

Απεργουμε ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού, των απειλών και των διώξεων συναδέλφων που υπερασπίζονται το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, την εργασιακή και επιστημονική τους αξιοπρέπεια, το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία.

Κατάργηση ολων των νόμων της αντιπαιδαγωγικης αξιολόγησης, άμεση χρονικά εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τις/τους συναδέλφους που διορτηκαν το 2020.

Αυτοδίκαιη μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που συμπληρώνουν δοκιμή διετή υπηρεσία

Η συλλογικότητα, η ενότητα στον αγώνα η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να έχουμε κατακτήσεις και νίκες, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας".