Οι μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου μετέτρεψαν τα απορρίμματα σε τέχνη και βιωσιμότητα

Δημιουργικότητα και καινοτομία

Μετά από την πράσινη όαση του θερμοκηπίου, οι μαθητές μεταμόρφωσαν απλά υλικά σε ένα λαμπερό εργοστάσιο ανακύκλωσης
  • Σήμερα - 6:16
  • /   Eνημέρωση: 8:33

Πλούσια δράση με επίκεντρο το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταγράφει το ΕΠΑΛ Μυκόνου, αποδεικνύοντας στη βάση του το νόημα και τη σημασία της εκπαίδευσης.

Με στόχο να περάσουν το μήνυμα ότι η ανακύκλωση δεν είναι απλά μια υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για δημιουργικότητα και καινοτομία, μαθητές, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, δημιούργησαν με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, καθώς και ένα θερμοκήπιο.

Ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω, έρχεται η συμμετοχή του ΕΠΑΛ στον φετινό διαγωνισμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας, έναν θεσμό με κύριο στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την οικονομική σκέψη και τη γνώση.

Δράση για το περιβάλλον

Η Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Περιβάλλον, στις 19 Νοεμβρίου, βρήκε φέτος το σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Μυκόνου, μέσα  ήταν μια "έκρηξη" χρωμάτων, δημιουργικότητας και αφοσίωσης. Οι μαθητές του ΕΠΑΛ, εκτός από τις αφίσες που καλλιτέχνησαν, πάνω στις οποίες κατέγραψαν έναν κόσμο γεμάτο ζωντάνια και αισιοδοξία, δημιούργησαν και ένα μικρό "θαύμα", ένα θερμοκήπιο δηλαδή από ανακυκλωμένα υλικά.

Μια παλιά τηλεόραση, που κάποτε έδειχνε εικόνες από μακρινούς κόσμους, μεταμορφώθηκε σε ένα παράθυρο που άφηνε το φως του ήλιου να ζεστάνει τα πρώτα φυτά. Ένα μικρό κομμάτι φύσης, φτιαγμένο με τα χέρια τους, έβρισκε στέγη μέσα στα τείχη του σχολείου.

"Plastic Clever Schools"

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια ομάδα παθιασμένων μαθητών δημιούργησε το δικό της εργοστάσιο ανακύκλωσης. Με απλά μέσα και μεγάλη φαντασία, μεταμόρφωσαν ένα μικρό χώρο σε έναν χώρο, όπου τα σκουπίδια αποκτούσαν μια δεύτερη "ζωή". Χαρτί, πλαστικό και μέταλλο,  βρήκαν τον δρόμο τους προς την ανακύκλωση, δίνοντας παράλληλα ένα μάθημα βιωματικό για τη σημασία της κυκλικής οικονομίας.

Γεμάτοι φαντασία δημιούργησαν πιστά αντίγραφα των παραδοσιακών ανεμόμυλων του νησιού μας, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανακυκλωμένα υλικά. Κάθε ανεμόμυλος είναι ένα μικρό έργο τέχνης, ένα μωσαϊκό από χρώματα και υφές, που μαρτυρά τη δημιουργικότητα και την αγάπη των μαθητών μας για τον τόπο τους.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Α’ Τάξης Γεώργιος Σιδέρης, Νικόλαος Σιδηράς, Γιάννης Φαμέλης και Χριστίνα Πάσχου μεταμόρφωσαν απλά υλικά σε ένα λαμπερό εργοστάσιο ανακύκλωσης, αποδεικνύοντας ότι τα πιο απλά υλικά μπορούν να αποκτήσουν νέα χρήση.

"Αυτή η πρωτοβουλία των μαθητών μας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς μπορούμε να συνδυάσουμε την τέχνη με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Μας δείχνει ότι η ανακύκλωση δεν είναι απλά μια υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για δημιουργικότητα και καινοτομία.

Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς μας που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τους μαθητές μας σε αυτή την προσπάθεια, καθώς και τον διευθυντή μας για την υποστήριξή του. Είμαστε περήφανοι για όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το έργο και ανυπομονούμε να δούμε τι άλλο θα δημιουργήσουν στο μέλλον", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση που έγινε από τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ Μυκόνου.

Συμμετοχή στην Οικονομική Ολυμπιάδα

Εκτός από τις συγκεκριμένες δράσεις, το ΕΠΑ.Λ. Μυκόνου συμμετέχει στον φετινό διαγωνισμό της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Πρόκειται, σύμφωνα με τη διεύθυνση του σχολείου, για ένα  συναρπαστικό ταξίδι γνώσης ξεκινάει για τους μαθητές και τις μαθήτριες μας, που θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο της οικονομικής επιστήμης, να αναπτύξουν τις γνώσεις τους και να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα αποτελεί έναν θεσμό με κύριο στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την οικονομική σκέψη και τη γνώση. Μέσα από τον διαγωνισμό, επιδιώκεται να ενθαρρυνθεί μια νέα γενιά ταλαντούχων και εν δυνάμει οικονομολόγων, συνδέοντας τη μαθητική κοινότητα με καταξιωμένους ειδικούς του χώρου. Τα παιδιά μας θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους υπόβαθρο, αλλά και να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη και τον οικονομικό τους αλφαβητισμό.

Το ΕΠΑΛ στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Chania Film Festival

Περιβαλλοντικές δράσεις, οικονομικές επιστήμες, αλλά και κινηματογράφος για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Μυκόνου.

Με τη συνδρομή μίας κάμερας, τα παιδιά δημιούργησαν μία ταινία για την κινητική αναπηρία, συμμετέχοντας στο με τη συμμετοχή τους στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Chania Film Festival.

Μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου, οι μαθητές της Β' Λυκείου, εντός της σχολικής μονάδας, εξερεύνησαν τον κόσμο της διαφορετικότητας, με στόχο να ευαισθητοποίησαν το σύνολο της σχολικής κοινότητας, αλλά και την τοπική κοινωνία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με κινητική αναπηρία.

Στόχοι της δράσης μας ήταν να αναπτύξουν οι μαθητές δεξιότητες συνεργασίας, δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης, να προωθήσουν την ένταξη και την αποδοχή της διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον, να συμβάλουν στην καταπολέμηση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, να ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των μαθητών στα κοινά.

Η ταινία που γυρίστηκε, μονταρίστηκε και προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

"Η συμμετοχή μας σε αυτό το σημαντικό γεγονός ήταν μια εμπειρία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να συνδυάσουμε την αγάπη μας για τον κινηματογράφο με την ανάγκη για μάθηση και κοινωνική ευθύνη. Η προβολή ντοκιμαντέρ στη σχολική τάξη με τίτλο "Με το ντοκιμαντέρ μου ταξιδεύω'', αποτέλεσε μια πρωτοβουλία που είχε ως στόχο να εμπνεύσει τους μαθητές και να τους ενθαρρύνει να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους δεξιότητες. Με αφετηρία το 12ο Φεστιβάλ, επιλέξαμε να δημιουργήσουμε την δική μας ταινία μέσα στη σχολική τάξη αναδεικνύουν την ομορφιά της διαφορετικότητας και την αξία της συμπερίληψης", αναφέρεται σε ανάρτηση του σχολείου.

 

Ετικέτες: