Μέσα από τη ματιά των εφήβων
- Σήμερα - 6:15
Οι μαθητές της Γ' τάξης του Γενικού Λυκείου Σύρου, επανέρχονται στο θεατρικό σανίδι για μία ακόμη χρονιά, παρουσιάζοντας φέτος το έργο "Οι Ηλίθιοι" του Νηλ Σάιμον.
Πρόκειται για μία κωμωδία με στοιχεία ανατρεπτικής φάρσας, βγάζοντας παράλληλα δυνατά μηνύματα περί αγάπης, παιδείας και γνώσης.
Για τη συγκεκριμένη παράσταση, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων στο Μάννα, μίλησε η υπεύθυνη εκπαιδευτικός, φιλόλογος, Λίνα Μαρκοπούλου.
Δημιουργία πολιτισμού στο σχολείο
"Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει από τα παιδιά, με αφορμή την πενθήμερη εκδρομή τους, μία κουλτούρα δημιουργίας πολιτισμού στο σχολείο. Πάντα τα παιδιά διοργάνωναν διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων για την εκδρομή τους, αλλά το τελευταίο διάστημα και λόγω της ύπαρξης του θεατρικού ομίλου, έχουν θέσει διαφορετικούς στόχους, περισσότερο δημιουργικούς, με την οργάνωση, από την καλοκαιρινή περίοδο, μίας παράστασης για το σκοπό αυτό", δήλωσε η κα. Μαρκοπούλου, τονίζοντας παράλληλα ότι "έτσι και φέτος θέλοντας αυτό να το συνεχίσουν, μαθητές εντός και εκτός του θεατρικού ομίλου, επέλεξαν ένα έργο του Νηλ Σάιμον, "Οι Ηλίθιοι", που πραγματικά είναι ένα πολύ ωραίο θεατρικό, με πολλά μηνύματα".
Μιλώντας για το περιεχόμενο του έργου, η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη της παράστασης, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία σατιρική κωμωδία, η οποία διαδραματίζεται σε ένα χωριό της Ουκρανίας, το Κουλιέτσνικοφ.
'Όπως χαρακτηριστικά είπε, το συγκεκριμένο έργο έχει στοιχεία ανατρεπτικής φάρσας που ανατέμνει το ζήτημα της ηθελημένης άγνοιας και της προκατάληψης. Σχολιάζει το γεγονός του πώς οι εξουσίες παράγουν τις προκαταλήψεις, προκειμένου να χειραγωγήσουν τις μάζες.
"Είναι μια πολιτική κωμωδία που έχει την απλή φόρμα του παραμυθιού και της αυθόρμητης κωμωδίας, με ένα θέμα όμως, η βάση του οποίου, είναι η χειραγώγηση της γνώσης και της μόρφωσης από την εξουσία. Μια απλή ιστορία, σχεδόν σαν βιβλική παραβολή, που δείχνει ότι η αγάπη προς τον άνθρωπο και την γνώση, "έξω τον φόβο βάλλει". Σε αυτό λοιπόν το χωριό, το Κουλιέτσνικοφ, υποτίθεται ότι έχει πέσει μία "κατάρα", να γεννιόνται όλοι οι άνθρωποι ηλίθιοι. Αυτό προέρχεται από την ανώτερη εξουσία του χωριού και η οποία "κατάρα" ανατρέπεται από έναν εκπαιδευτικό που έρχεται να υπηρετήσει στο χωριό. Έτσι αποκαλύπτεται το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν είναι ηλίθιοι και ότι αυτό που σώζει τον κόσμο είναι η αγάπη και η εκπαίδευση", υπογράμμισε η Μαρκοπούλου.
Στην επισήμανση ότι το συγκεκριμένο έργο προσφέρει πολλά νοήματα, όχι μόνο για τους εφήβους, αλλά και σε αυτούς της μεγαλύτερης ηλικίας, η εκπαιδευτικός του ΓΕΛ Σύρου, είπε ότι "όντως μέσα από αυτό αναδεικνύονται πολλά διαχρονικά στοιχεία και μάλιστα, αυτά υπογραμμίζονται και από τα παιδιά. Δηλαδή, ότι πόσα τέτοια χωριά Κουλιέτσνικοφ υπάρχουν σήμερα, πόσοι άρχοντες θέλουν με αυτόν τον τρόπο να επιβάλλουν και να διατηρήσουν την εξουσία τους. Ας ελπίσουμε πως θα συνειδητοποιήσουμε, όπως ο ήρωας του έργου, ότι μόνο η παιδεία και η αγάπη μας θωρακίζουν απέναντι σε κάθε έναν που έχει συμφέρον να μας κρατά «ηλίθιους». Οπότε και σαν σχολείο δίνουμε μία ιδιαίτερη βάση και αξία στον τομέα της εκπαίδευσης και της παιδείας. Δεν είναι μόνο το κομμάτι των εξετάσεων, αλλά γενικότερα στο πως είμαστε σαν άνθρωποι".
Μάλιστα, η κα. Μαρκοπούλου εξήρε την αφοσίωση που δείχνουν οι μαθητές στην προετοιμασία της συγκεκριμένης παράστασης, λέγοντας ότι "τα παιδιά εργάζονται πάνω σε αυτήν, από την αρχή του Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, με πολύ εντατικές πρόβες κατά το διάστημα των Χριστουγεννιάτικων εορτών, που δεν είχαν το βάρος των καθημερινών μαθημάτων. Πάντα εκμεταλλεύονται κάθε στιγμή, κάθε ώρα που μπορούν να έχουν ελεύθερη".
Κλείνοντας, η υπεύθυνη εκπαιδευτικός σημείωσε ότι το πάθος που δείχνουν τα μέλη του θεατρικού ομίλου του σχολείου, είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό και συνάμα συγκινητικό στοιχείο.
"Όλη αυτή η αφοσίωση και το πάθος που δείχνουν οι μαθητές που συμμετέχουν στον θεατρικό όμιλο, είναι ένα ενθαρρυντικό και συνάμα συγκινητικό στοιχείο. Όλο αυτό δεν γίνεται κάτω από πίεση ή κάποια επιβολή. Στην ουσία, είναι κάτι που το θέλουν πραγματικά και έτσι μόνο μπορούν να παράγουν θαύματα. Εγώ το μόνο που κάνω είναι να συντονίζω ενέργειες. Στην πραγματικότητα ακόμη και το κομμάτι των ρόλων και της υποκριτικής, βγαίνει αβίαστα", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Η υπόθεση του έργου
"Οι Ηλίθιοι» είναι μια κωμωδία με στοιχεία ανατρεπτικής φάρσας που ανατέμνει το ζήτημα της ηθελημένης άγνοιας και της προκατάληψης. Σχολιάζει το γεγονός του πώς οι εξουσίες παράγουν τις προκαταλήψεις προκειμένου να χειραγωγήσουν τις μάζες.
Το Κουλιέτσνικοφ, όπου διεξάγεται η ιστορία του έργου, είναι ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι χειραγωγούνται εξαιτίας της άγνοιας και του φόβου τους. Η ηλιθιότητα των κατοίκων οφείλεται στην ενοχή, τον φόβο και την υποταγή σε κάποιο τύραννο. Το χωριό αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμβολο της εποχής μας, μιας εποχής προκαταλήψεων, δεισιδαιμονιών που πηγάζουν από την απαιδευσία και τη μεροληψία.
Το Κουλιέντσικοφ ήταν ένα χωριό ηλιθίων, καταδικασμένο στην απαιδευσία. Πόσα ακόμη ,όμως, «Κουλιέντσικοφ» υπάρχουν εκεί έξω;
Το έργο διατηρεί τη διαχρονικότητά του και παραμένει επίκαιρο, όσο τουλάχιστον υπάρχουν εξουσίες που βασίζονται πάνω στο φόβο και την πλήρη απάρνηση της σκέψης και της λογικής.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Κλέψε λιγότερο"
20 Ιουν. 2024 - 6:15 - "Ένα έργο με πολλαπλά μηνύματα"
17 Ιαν. 2025 - 6:15 - Πρώτη σκηνική παρουσία στο θέατρο Απόλλων
12 Απρ. 2024 - 6:16 - ΓΕΛ Σύρου: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων για την πτώση σοβάδων σε μαθητή
16 Νοε. 2023 - 8:18 - Μαθητές της Ευρώπης γνωρίζουν τη φύση και τον πολιτισμό της Σύρου
11 Οκτ. 2022 - 6:18