Παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών στις Κυκλάδες

Ενοικιαστήριο στη φοροδιαφυγή

Οι παράνομες μισθώσεις πολυτελών κατοικιών, αποτελούν τεράστια εισπρακτική πληγή για την ελληνική οικονομία, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν κατόπιν των, προ διετίας, καταγγελιών του βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλη Γλέζου.

Σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, βρίσκει πρόσφορο έδαφος να γιγαντωθεί το όργιο παρανομιών, στερώντας πόρους πολλών εκατομμυρίων, από τα κρατικά ταμεία.

Οι πλάγιοι τρόποι λειτουργίας

Με σύμμαχο το διαδίκτυο, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, αλλά και μεσίτες, αναρτούν τις αγγελίες ενοικιαστηρίων σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες, που αφορούν στην αγορά του real estate, απευθυνόμενοι στη διεθνή αγορά.

Γύρω στα 200 είναι τα σχετικά ελληνικά site, και περί τα 50 τα ξένα, στα οποία έχουν εντοπιστεί σχετικές καταχωρήσεις εξοχικών κατοικιών, που διατίθενται από ιδιώτες προς ενοικίαση, προσφέροντας σε πολλές των περιπτώσεων, ακόμα και ξενοδοχειακές εξυπηρετήσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών του υπουργείου οικονομικών, η προκαταβολή του μισθώματος κατατίθεται σε λογαριασμούς off shore εταιρειών και η εξόφληση με μετρητά κατά την άφιξη στη χώρα μας, χωρίς σε καμία των περιπτώσεων να αποδίδεται απόδειξη πληρωμής.

Το μέγεθος της παραοικονομίας, που συνοδεύει αυτές τις δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς ούτε εύκολο είναι να ελεγχθούν, ούτε όμως και σε περίπτωση καταγγελιών να επιβεβαιωθεί η παρανομία, καθώς για την όποια αστική μίσθωση, απαιτείται υπογραφή μισθωτηρίου από τους τρεις μήνες και άνω, χρονικό περιθώριο που εξασφαλίζει προστασία στις ημερήσιες εβδομαδιαίες ή ακόμα και μηνιαίες ενοικιάσεις.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης μίλησε για «γάγγραινα» του ελληνικού τουρισμού, θέτοντας τον προβληματισμό «Τι θα γίνει εάν ένας μέρος των ιδιοκτητών τουριστικών κατοικιών δελεασθούν από το κίνητρο αυτής της οικονομικής ελευθεριότητας και ατιμωρησίας και αποφασίσουν να τις ενοικιάζουν παράνομα; Θα έχουμε ένα παράλληλο καταλυματικό δυναμικό, ισοδύναμο με το νόμιμο, που βέβαια δεν θα παράγει ούτε απασχόληση ούτε έσοδα για την κοινωνία και θα λειτουργεί σε ένα προνομιακό ανταγωνιστικό περιβάλλον απέναντι στα νόμιμα».

Οι πρώτες καταγγελίες

Αρκετές οι καταγγελίες πολιτών για το φαινόμενο των παράνομων ενοικιάσεων, με αποδέκτες τον ΕΟΤ, το υπουργείο Τουρισμού, το ΣΔΟΕ, την Ένωση Ελλήνων Φορολογουμένων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Όμως το θέμα προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν προ δύο ετών ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλης Γλέζος, ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πάρου, κατήγγειλε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι μόνο στην Πάρο οι παρανόμως ενοικιαζόμενες βίλες, Ευρωπαίων ιδιοκτητών, ανέρχονται στις 1.300, με μίσθωμα 750 ευρώ ημερησίως.

Έναν χρόνο αργότερα, με τις καταγγελίες να πληθαίνουν και τον κ. Γλέζο να ανακινεί συνεχώς το θέμα και να έρχεται σε επαφή τόσο με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, κ. Στυλιανό Στασινόπουλο, στον οποίο κατήγγειλε το γεγονός, όσο και με την αρμόδια υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, της υπόθεσης επιλήφθηκε, πέρυσι το καλοκαίρι, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, με την έρευνα να επεκτείνεται στα νησιά Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο Σύρο και Νάξο για τα οποία υπήρχαν σχετικές καταγγελίες.

Ο Δήμαρχος της Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, όπως ο ίδιος δήλωνε, είχε διαβιβάσει την καταγγελία του κ. Γλέζου, προς το ΣΔΟΕ αλλά και τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος και έδωσε τη σχετική εντολή για διενέργεια ελέγχων.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, για τον εντοπισμό του μεγέθους της φοροδιαφυγής, επιφορτίστηκαν με τη συλλογή στοιχείων όχι μόνο για τις ενοικιάσεις αλλά και σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατοικιών αυτών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις πίσω από τους αλλοδαπούς ιδιοκτήτες κρύβονται επιφανείς Έλληνες, αλλά ακόμα και με τις δαπάνες κατασκευής τους.

Ειδικά η διαδικασία ελέγχου των τίτλων ιδιοκτησίας αποτέλεσε το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της έρευνας, καθώς πολλά από τα ακίνητα αυτά εμφανίζονται να ανήκουν σε off shore εταιρείες, όμως κατ’ ουσία το ζητούμενο ήταν ποια πρόσωπα ήταν πίσω από τις εταιρείες αυτές.

Τα αποτελέσματα των ερευνών

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών έχουν διαρρεύσει και αφορούν σε στοιχεία που εμπλέκουν πρόσωπα της πολιτικής ζωής, τα οποία βρίσκονται πίσω από τις off shore εταιρείες ενοικίασης και είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Άλλωστε μόνο στην περιοχή Υστέρνι της Πάρου, από όπου ξεκίνησε και η έρευνα, τουλάχιστον δέκα πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιοκτήτες εξοχικών, του πολυτελούς συγκροτήματος 38 κατοικιών, που κατασκευάστηκε εκεί το 2007.

Άνω των 500 εκ. ευρώ υπολογίζονται, βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας, οι απώλειες του ελληνικού Δημοσίου, από τη φοροδιαφυγή που καταγράφεται από τις παράνομες ενοικιάσεις πολυτελών κατοικιών, με τα νησιά υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 70.000 τουριστικά ακίνητα, τα οποία νοικιάζονται παράνομα χωρίς την επίσημη άδεια λειτουργίας, προκαλώντας βαρύ πλήγμα και στα νομίμως λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία.

Πρόκειται για πολυτελή ακίνητα τα οποία νοικιάζονται έναντι πολύ υψηλών τιμημάτων, που κυμαίνονται από 500 έως 8.500 ευρώ την εβδομάδα, τα οποία όμως δεν εμφανίζονται πουθενά, με αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι αναλογούντες στα έσοδα αυτά, φόροι.

Συνυπολογίζοντας τόσο το ποσοστό του ΦΠΑ, όσο και τον φόρο εισοδήματος, οι απώλειες ανέρχονται από 6.700 έως ακόμα και 90.000 ευρώ ανά κατοικία, αναλόγως του μισθώματος.

Στις απώλειες δε, πρέπει να προστεθεί και η ανάλογη στέρηση θέσεων εργασίας, ειδικά στο χώρο των απασχολούμενων στον τουρισμό, που είναι από τους επαγγελματικούς κλάδους που μαστίζονται ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.

Όμως το σημείο αιχμής όλης αυτής της δραστηριότητας, είναι σύνδεση που υπήρξε μεταξύ των εσόδων από τις παράνομες ενοικιάσεις και των αγορών ακινήτων στο εξωτερικό, με τη λίστα των ονομάτων των ιδιοκτητών να ερευνάται εξονυχιστικά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναμένονται οι οριστικές εισαγγελικές αποφάσεις επί της έρευνας.