Σε διαθεσιμότητα η αυτοδιοίκηση
- Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Αναστάτωση επικρατεί στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετά την απόφαση του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, να καλύψει από τους κόλπους των εργαζομένων της, το μεγαλύτερο ποσοστό των χιλιάδων απολύσεων από το δημόσιο, που επιζητούν οι δανειστές.
Με κλειστούς του Δήμους εχθές σε ολόκληρη τη χώρα, εκδήλωσαν την αντίθεση τους οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί υπάλληλοι, στην επιχειρούμενη αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών, με την απομάκρυνση χιλιάδων υπαλλήλων.
Τη σχετική απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως, με αξιοσημείωτη την συνυπογραφή της σχετικής πρότασης του προέδρους της κ. Κ. Ασκούνη και από τον επικεφαλής των δημάρχων της ΝΔ, κ. Κ. Τζανακούλη.
Η κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων, αποτέλεσε το θέμα της χθεσινής συνάντησης του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Εσωτερικών, κ Γ. Μιχελάκη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, παρόντων και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Μια συνάντηση η οποία δεν είχε άμεσα αποτελέσματα, γεγονός που οδήγησε στη συμφωνία συνέχισης των συζητήσεων για σήμερα το πρωί, με την ΚΕΔΕ να αξιολογεί τα αποτελέσματα προκειμένου να αποφασίσει για τις περεταίρω κινήσεις της.
Οι αριθμοί της κινητικότητας
Κατόπιν των έξι συνεχόμενων συναντήσεων που είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκης, με την τρόικα, αποφασίστηκε η υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.556 υπάλληλων έως τον Σεπτέμβριο.
Από αυτούς οι 4.260 θα αποχωρήσουν εντός του μήνα και πρόκειται για 1.976 εκπαιδευτικούς, 2.234 σχολικούς φύλακες και 50 υπάλληλους του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το δεύτερο κύμα θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο με 700 εκπαιδευτικούς, 3.496 Δημοτικούς Αστυνόμους, 550 υπάλληλους του υπουργείου Υγείας, 1.000 εργαζόμενους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, 2.000 από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και 550 από άλλα υπουργεία.
Όπως γίνεται σαφές, η πλειοψηφία των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων προέρχεται από τους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς αφορά σε 5.730 εργαζόμενους, ποσοστό 45,56% επί συνόλου υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.
Από τα υπουργεία αποχωρούν μόλις 4.150 υπάλληλοι, ενώ ως πλεονάζον προσωπικό κρίνονται 2.676 εκπαιδευτικοί.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ έγινε λόγος για «νέες ανθρωποθυσίες» για τις οποίες συμφώνησε «ψυχή τε και σώματι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση.
Έντονες αντιδράσεις
Κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κ. Μητσοτάκη, βάλλει το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), χαρακτηρίζοντας τον «ως άλλο Γκαουλάιτερ» εξαιτίας των απαξιωτικών εκφράσεων που χρησιμοποιεί για τους δημοτικούς υπαλλήλους.
Γίνεται αναφορά σε πρόθεση του υπουργού και της κυβέρνησης, διαίρεσης των εργαζομένων και διαχωρισμού των εργασιακών ομάδων όταν ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι «Η εργασιακή αρτιότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό, όπως σημειώνουν, «να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν. Δεν πρόκειται να το καταφέρουν».
Βάλλοντας ευθέως κατά του υπουργού αναφέρουν ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι «με τα 800-900 ευρώ που λαμβάνουν ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και πληρώνουν τους εξοντωτικούς φόρους και τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Δεν λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα για να κάθονται στα πολυτελή γραφεία τους και να επιλέγουν ποιους θα απολύσουν σήμερα και ποιους αύριο. Αλήθεια, ο κ. Μητσοτάκης, που με χαρά αποδέχθηκε την καρέκλα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ακριβώς έχει δουλέψει; Είναι ικανός να χαρακτηρίζει με θράσος τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάξιους και να λέει ότι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;».
Από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητείται η εφαρμογή της «μνημονιακής υποχρέωσης για αξιολόγηση σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα», η οποία όμως δεν έχει γίνει.
Σε παρουσίαση σχετικής έρευνας από τον πρόεδρο κ. Ασκούνη αναφέρθηκε ότι «Θα απαιτήσουμε να γίνει σωστή αξιολόγηση σε όλους τους φορείς. Καταρχήν, υπάρχουν υπουργεία που δεν συμμετέχουν στην κινητικότητα. Θα ζητήσουμε να συμμετάσχουν. Κατά δεύτερον, αξιολογήσεις σε υπουργεία έγιναν "μεταξύ ημών και υμών". Θα αναφέρω μόνο ότι υπουργός έδωσε συγχαρητήρια για αξιολόγηση, όπου το συμπέρασμα ήταν πως όλα πάνε καλά. Δεν θα το αφήσουμε έτσι».
Στις Κυκλάδες
Κλειστοί παρέμειναν εχθές και οι Δήμοι των Κυκλάδων, με τους Δημάρχους να τάσσονται απέναντι στη σχεδιαζόμενη αποψίλωση των υπηρεσιών τους από προσωπικό.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμμετείχε και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος για την αποδυνάμωση του θεσμού από προσωπικό ανέφερε ότι «είναι αδύνατο να έχεις εκατοντάδες νέες αρμοδιότητες και να βγάζουν συνέχεια προσωπικό, είτε με τις διαθεσιμότητες, είτε λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να μπορείς να το αντικαταστήσεις», συμπληρώνοντας ότι «καθημερινά δίνεται μάχη μεταξύ των διευθύνσεων του δήμου και των υπηρεσιών εξαιτίας των εκατοντάδων νέων αρμοδιοτήτων».
Πέραν των όσων δήλωσε εχθές, για την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, στάθηκε και στο θέμα των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι έκρινε ότι «είναι ιδιαίτερα αναγκαίοι για τους δήμους, καθώς είναι επιφορτισμένοι και με επιπλέον καθήκοντα και επομένως η διαθεσιμότητα τους θα βάλει και νέους πονοκεφάλους στους Δήμους».
Τέλος σημείωσε ότι «Το προσωπικό φθίνει συνέχεια και δημιουργείται μία κατάσταση που μας βάζει συνέχεια αντιμέτωπους με τον κόσμο».
Για «υποβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης» μίλησε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αποφάσεις, συμπληρώνοντας ότι «δημιουργούνται καθημερινά νέα προβλήματα στους δήμους».
Έκανε λόγο για «κατήφορο» το οποίο καταδίκασε «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «τελικά οι κυβερνώντες επιθυμούν και εκεί οδηγούν, στη μη ύπαρξη της τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, δήλωσε ότι «στους νησιωτικούς δήμους δεν περισσεύει κανένας υπάλληλος», συμπληρώνοντας ότι « λόγω των επιπλέον αρμοδιοτήτων και των μειωμένων πόρων έχουμε επιπλέον ανάγκες» και πρότεινε «οι νησιωτικοί δήμοι να εξαιρεθούν από αυτά τα μέτρα και να στελεχωθούν με υπαλλήλους».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στον «αέρα» δημοτικά έργα ύψους 1,2 δις ευρώ
5 Αυγ. 2015 - 6:10 - Πράσινο φως για ενδοδημοτική κινητικότητα
23 Αυγ. 2013 - 6:00 - Επί τάπητος τα οικονομικά των Δήμων
7 Σεπ. 2024 - 8:41 - ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι έκαναν ότι είναι δυνατόν για την πυροπροστασία της χώρας
25 Ιουν. 2024 - 15:46 - Νέα χρηματοδότηση 32,2 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές
29 Δεκ. 2023 - 20:04