Νέες περικοπές στους ΟΤΑ

«Άπορη» η αυτοδιοίκηση

Τις ακόμα σκληρότερες μνημονιακές εντολές καλούνται να αποδεχθούν οι ΟΤΑ της χώρας, με τις περικοπές να μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο, καθιστώντας αδύνατη την λειτουργία των αυτοδιοικήσεων.

Οι συνεχείς περικοπές των οικονομικών πόρων της αυτοδιοίκησης, έκανε πολλούς εκπροσώπους της, κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους να εκφράσουν έντονη δυσαρέσκεια και να κάνουν λόγο για αδυναμία επιβίωσης του θεσμού.

Ακόμα μεγαλύτερους πονοκεφάλους στους αυτοδιοικητικούς, αλλά και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους τους, αναμένεται να προκαλέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, το οποίο εντός της επόμενης εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή και προβλέπει νέες περικοπές, της τάξης των 160 εκ. ευρώ στους διατιθέμενους προς τους ΟΤΑ πόρους, ενώ οι περικοπές του υπουργείου Εσωτερικών ανέρχονται σε 230 εκ. ευρώ.

Τέρμα οι σπατάλες

Όχι μόνο περιορισμό στις σπατάλες, αλλά ακόμα και περιορισμό των στοιχειωδών εξόδων λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, που «κόβει» κάθε επιπλέον δαπάνη υπερωριών, μετακινήσεων, επιχορηγήσεων και προμηθειών, αλλά και των οικονομικών βοηθημάτων προς τους απόρους.

Οι περικοπές του νέου προϋπολογισμού δεν εμφανίστηκαν «ως κεραυνός εν αιθρία», καθώς προϋπήρξαν, κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, δύο σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις, για τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.

Σε αυτές αναφερόταν πως «ενόψει της υποχρέωσης κατάρτισης ισοσκελισμένων, ρεαλιστικών προϋπολογισμών, με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν και με δεδομένη την αδυναμία άντλησης δανείων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες γενικότερα, με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Όπως προβλέπεται, σχετικά με τις υπερωρίες, οι σχετικές δαπάνες θα εγκρίνονται μόνο κατά τις περιπτώσεις που προκύψουν έκτακτες υπηρεσιακές ανάγκες, αφού όμως πρώτα αυτές δεν έχουν καλυφθεί εντός του ωραρίου των υπαλλήλων, εξαντλώντας κάθε σχετικό περιθώριο.

Στοιχειωδώς θα καλύπτονται πλέον, κατόπιν των νέων περικοπών, οι λειτουργικές αλλά και καταναλωτικές δαπάνες που αφορούν στις υπηρεσιακές μετακινήσεις, τις προμήθειες, τους λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που και αυτή ακόμη πρέπει να περιορισθεί, των δημοσίων σχέσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η συμμετοχή και διοργάνωση εκθέσεων στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και οι εκτυπώσεις και εκδόσεις λευκωμάτων.

Περικοπές, μέσω δραστικών μειώσεων και στις προαιρετικές δαπάνες που αφορούν σε επιχορηγήσεις των ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, ενώ περιορίζονται δραστικά και τα κονδύλια παροχής βοηθημάτων προς τους οικονομικά αδύναμους, με τις πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα μειωμένες κατά 8,4% και τέλος απαγορεύεται ρητά η σύναψη δανείων για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών.

Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις

Όταν ζητήθηκε από το υπουργείο οικονομικών να προχωρήσουν οι ΟΤΑ σε κατάρτιση των προϋπολογισμών τους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, πραγματοποιήθηκε άμεσα συνάντηση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Μία συνάντηση που, εκ μέρους των αυτοδιοικητικών, κρίθηκε αδιέξοδη, καθώς δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές οι νέες μειώσεις των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Άμεσα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του το Δ.Σ της ΚΕΔΕ, κατά την οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό καθώς οι αυτοδιοικητικοί θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να δεχθούν νέες μειώσεις πόρων κατόπιν των περικοπών που έχουν ήδη υποστεί.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 – 30 εκ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό. Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας».