Προαναγγελία εργασιακών προγραμμάτωναπό τον πρωθυπουργό

Προσλήψεις με άρωμα εκλογών

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας επιχειρεί να επιλύσει με προσλήψεις «ασπιρίνες» η κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας εργασιακή ολιγόμηνη κάλυψη για χιλιάδες ανέργους, με προγράμματα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, που θα λειτουργήσουν ως κράχτες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της βαθιάς ύφεσης και ανεργίας.

Οι προσλήψεις στον Δημόσιο τομέα λειτουργούν πάντοτε ως προάγγελος εκλογών, καθώς αποτελεί πάγια τακτική δέλεαρ των κυβερνώντων προς τους πολίτες, πόσο μάλλον σε μία περίοδο συρρίκνωσης των κρατικών δομών, λειτουργιών και εργαζομένων.

Η ανακοίνωση των προσλήψεων, με πρωθυπουργική σφραγίδα, αφ’ ενός σηματοδοτεί την απαρχή μίας μακράς προεκλογικής περιόδους, λόγω της αμφιβόλου κοινοβουλευτικής συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και αφ’ ετέρου προδίδει την κυβερνητική εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας για περιορισμό των δημοσίων δομών και απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Παράλληλα οι θριαμβικές ανακοινώσεις ολιγόμηνων προσλήψεων, της στιγμή που η ανεργία πλήττει περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πολίτες, φαντάζουν προκλητικές, μπροστά στην υπάρχουσα κατάσταση.

Πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Με εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων, μέσω του ΕΣΠΑ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατόπιν σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προχώρησε στην ανακοίνωση εφαρμογής πεντάμηνων προγραμμάτων που θα αφορούν στην κατάρτιση και εργασιακή απασχόληση 145.000 νέων και μακροχρόνια ανέργων.

Τα προγράμματα απασχόλησης θα απορροφήσουν περί τα 600 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και πρόκειται να εκταμιευθούν εντός του 2014, ενώ με συνυπολογισμό και του προγράμματος για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της επόμενη σχολικής περιόδους, που αφορούν σε 55.000 οικογένειες και 68.000 παιδιά, τα απορροφούμενα ποσά θα ξεπεράσουν τα 750 εκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα κάποιων προγραμμάτων που έχουν λάβει έγκριση χρηματοδότησης για φέτος, ενώ θα υπάρξουν ανάλογες ανακοινώσεις και για άλλα προγράμματα, από του υπουργείο Εργασίας.

Μίλησε δε για τον ειδικό σχεδιασμό αυτών των προγραμμάτων προκειμένου αν διευκολύνουν την ένταξη των νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την δημιουργούμενη ανεργία, λέγοντας «H ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν. Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως».

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις προοπτικές ανάπτυξης, αναφέροντας «Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες. Επισπεύδουμε την ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της ανάπτυξης. Ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι».

Τα επιδοτούμενα προγράμματα

Με επτά νέα προγράμματα σκοπεύει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων με την πρώτη προκήρυξη να αφορά 30.000 ανέργους 25-29 ετών, που θα απορροφηθούν στον ιδιωτικό τομέα και το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στα 2.550 ευρώ για 12.000 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και στα 2.280 ευρώ για 18.000 θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εντός του Αυγούστου πρόκειται να προκηρυχθούν 12.000 θέσεις εργασίας ανέργους 18 ως 24 ετών, με επιδότηση 2.410 ευρώ για 3.000 θέσεις πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επιδότηση 2.240 ευρώ για 9.000 θέσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει ένα ειδικό πρόγραμμα στον τομέα του τουρισμού, το οποίο θα αφορά σε 8.000 ανέργους 18 ως 29, με απασχόληση ειδικά στον χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.

Παράλληλα θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε τομείς όπως η πληροφορική, η ναυτιλία και ο τουρισμός, τα οποία θα απευθύνονται σε 15.000 νέους έως 24 ετών.

Ένα πρόγραμμα ανειδίκευτών εργαζόμενων, θα απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 30 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.

Καθώς τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε άτομα χωρίς πρότερη εργασιακή εμπειρία, θα προσφέρουν κατάρτιση 80 ωρών, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και πρακτική εξάμηνη άσκηση, συνολικής διάρκειας 450 ωρών, όπως και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.

Οι αμοιβές που καθορίζουν τα εν λόγω προγράμματα για τους δικαιούχους αντιστοιχούν σε 1740 έως 1950 ευρώ.

Όσον αφορά στους μακροχρόνια άνεργους, εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο απευθύνεται σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο και του οποίου το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ.

Προσλήψεις στο Δημόσιο

Πέραν των πρωθυπουργικών εξαγγελιών για προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, εντός του Αυγούστου πρόκειται να προκηρυχθούν από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών, προσλήψεις για θέσεις στο Δημόσιο και συγκεκριμένα για ενίσχυση των εφοριών και των δικαστηρίων.

Από το υπουργείο Οικονομικών ο νέος διαγωνισμός θα αφορά σε μόνιμους υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ εφοριακών, οι οποίοι θα πρέπει να κατέχουν πτυχίο Νομικής ή Οικονομικών και θα κατατεθεί στο ΑΣΕΠ αίτημα για πρόσληψη 400 εφοριακών, οι οποίοι θα απορροφηθούν κυρίως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ πρόκειται να προκηρυχθεί έως το τέλος του μήνα και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο οποίος θα αφορά σε 100 μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους, που θα πρέπει να είναι επιστήμονες Πληροφορικής.

Από αυτού οι προσλήψεις θα αφορούν σε 60 υπαλλήλους ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής και 40 υπαλλήλους ΤΕ Πληροφορικής, οι οποίοι θα απασχοληθούν στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στις Εισαγγελίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός των ανωτέρω προκηρύξεων, προετοιμάζεται άμεσα η σύναψη 391 εποχικών συμβάσεων σε δήμους και φορείς όλης της χώρας, ενώ σε προσλήψεις 72 επιστημόνων θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ, αλλά και οι στρατιωτικές σχολές Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και οι ΑΕΝ Εμπορικού Ναυτικού θα ενισχυθούν με προσωπικό.

Ετικέτες: