Αποκλείονται οι Κυκλάδες για την εγκατάσταση προσφύγων

Πιέσεις για το προσφυγικό

Το μέγιστο προσφυγικό ζήτημα, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και οι φόβοι για την πρόκληση μίας πρωτοφανούς, για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα, ανθρωπιστικής κρίσης, τίθεται η αντιμετώπιση τους ως προτεραιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο πολιτικής σε σχέση με της χώρες της Ε.Ε., όσο και σε επίπεδο διαχείρισης στο εσωτερικό της χώρας.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση του αριθμού των προσφύγων που εγκλωβίζονται στη χώρα, καθώς συνεχίζεται η ροή από την Τουρκία προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατά χιλιάδες, ενώ τα κλειστά σύνορα στα βόρεια της χώρας, δεν επιτρέπουν την έξοδο παρά σε ελάχιστο αριθμό προσφύγων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, βάσει του αυξημένου ρυθμού των προσφυγικών ροών, αναμένεται εντός του τρέχοντος μήνα ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στη χώρα να ξεπεράσει τις 70.000 άτομα και να φτάσει έως τις 200.000 έως το καλοκαίρι.

Το τι πρακτικά θα σημάνει αυτό για την Ελλάδα γίνεται άμεσα αντιληπτό εάν ληφθεί υπόψη πως η ήδη ασφυκτική κατάσταση εντός των συνόρων έχει προκληθεί από 25.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στη χώρα.

Για την έντονη δε φημολογία των τελευταίων 24ώρων περί εγκατάστασης προσφύγων σε νησιά των Κυκλάδων, πλήρης διάψευση υπήρξε από τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι διευκρίνισαν πως δεν έχουν ουδεμία σχετική ενημέρωση για έναν τέτοιο έστω και πιθανολογούμενο σχεδιασμό.

Οι εξωτερικές ισορροπίες

Με τη Γερμανία να δείχνει έτοιμη να συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου στο πρόβλημα που έχει προκληθεί στη χώρα, από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για άσκηση πιέσεων προς κάθε εμπλεκόμενη πλευρά για αποκλιμάκωση της κατάστασης, με παράλληλη απαίτηση εκπλήρωση του ευρωπαϊκού σχεδιασμού για χρηματοδότηση 450 εκ. ευρώ προς αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν προκύψει.

Ειδικά ως προς τις πιέσεις που προτίθεται να ασκήσει η κυβέρνηση, η δυσκολότερη διαχείριση είναι αυτή που αφορά στην Τουρκία, για την οποία ακόμα και η πιθανότητα άσκησης veto, μπορεί να προκαλέσει τελικά αντίστροφα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα, με τις ροές να αφεθούν ανεξέλεγκτες προς την Ελλάδα.

Πάντως σε αυτό το πολιτικό παιχνίδι, η Τουρκία είναι αυτή που «παίζει» με όρους σκληρού «πόκερ», θέτοντας απαιτήσεις τόσο σε σχέση με την Συρία, όσο και σε σχέση με την Ε.Ε., βασιζόμενη στην πολιτική των πιο άτεγκτων χωρών όπως η Αυστρία στο θέμα των προσφύγων.

Με τις εσωτερικές εκλογές της Αυστρίας συνδέει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την απόφαση της χώρας για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό όσων αιτούνται άσυλο, κάνοντας λόγο για «πολύ εχθρική ενέργεια» που προδίδει προεκλογικό πανικό.

Για δε την ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στον χώρο του Αιγαίου, ο υπουργός κρίνει πως θα επιτευχθεί ανάσχεση των προσφυγικών ροών τουλάχιστον κατά 70%, επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα η Τουρκία σε αυτό, όταν είπε πως «το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας», καθώς «με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν θα είναι εύκολο να κάνουν “τα στραβά μάτια” οι Τούρκοι και να αφήνουν τις βάρκες να σκάνε στη μέση της θάλασσας».

Οι μονομερείς ενέργειες χωρών με το κλείσιμο των συνόρων τους σχολιάστηκε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος χαρακτηρίζοντας «θλιβερή» μία τέτοια πολιτική, επεσήμανε πως «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι απλώς ότι αντίκειται σε κάποιες διεθνείς υποχρεώσεις, είναι ότι δεν είναι καν ανθρώπινο. Αυτό είναι δεδομένο ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία ανθρωπιστική κρίση. Θα έπρεπε η ανθρωπότητα να το βλέπει αυτό το πρόβλημα ως παγκόσμιο, ως πρόβλημα αλληλεγγύης και να μην έχει μία πολιτική του τύπου "ας γίνει κάτι μακριά από μένα, μακριά από την αυλή μου κι ας γίνει ό,τι να 'ναι"».

Σε κάθε περίπτωση, στη Σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας, κύριο θέμα θα αποτελέσει το προσφυγικό, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια θεαματική εξέλιξη σε επίπεδο αποφάσεων, ενώ διεθνείς αναλυτές κρίνουν πως πρόκειται για το θέμα που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικά επ’ αυτού στάθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Γιώργος Ντάσης, στη συνάντηση του στις Βρυξέλλες ειδικά για το προσφυγικό ζήτημα με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, όταν ανέφερε πως το θέμα των ευρωπαϊκών συνόρων είναι υπόθεση όχι έκαστου κράτους μέλους αλλά της ίδιας της Ε.Ε., συμπληρώνοντας την ανάγκη αναλογικής κατανομής των προσφύγων στο σύνολο των χωρών μελών.

Αποκλείονται οι Κυκλάδες

Πολλές ερμηνείες έτυχαν οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα περί μεταφοράς προσφύγων με πλοία σε άλλα λιμάνι πλην του Πειραιά και ισοκατανομής τους σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα χρησιμοποιηθούν χώροι στρατοπέδων και κενών δημοσίων κτιρίων για τη φιλοξενία τους.

Η αναφορά του υπουργού αποτέλεσε αφορμή να αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Νάξος και η Σύρος, για εγκατάσταση προσφύγων, χωρίς όμως αυτό να τυγχάνει της όποιας αληθοφάνειας, σύμφωνα και με τα όσα δήλωσαν οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι.

Ο βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος όταν κλήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» να απαντήσει για το ενδεχόμενο τέτοιας προοπτικής διευκρίνισε πως δεν υπάρχει «καμία ενημέρωση» προς τους τοπικούς βουλευτές, γεγονός που μαρτυρά πως δεν προτίθενται οι υπουργοί να προβούν σε καμία τέτοια κίνηση για τις Κυκλάδες, αφού όπως ο ίδιος είπε «σε όσες πόλεις έγιναν σχετικές κινήσεις υπήρξε ενημέρωση των τοπικών βουλευτών».

Ανάλογη ήταν και η απάντηση του βουλευτή Νίκου Συρμαλένιου, ο οποίος κρίνει πως «Είναι εκτός τόπου και σχεδιασμού οι Κυκλάδες, διευκρινίζοντας πως «ούτε η γεωγραφική τους θέση εξυπηρετεί μία τέτοια κίνηση».

Έδωσε δε και μία άλλη παράμετρο λέγοντας ότι «δεν έχει ούτε καν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των προσφύγων, ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση για ευρύτερη κατανομή τους. Δεν υπάρχει καμία σχετική και επίσημη ενημέρωση ούτε προς τις τοπικές αρχές».Εξέφρασε δε την άποψη πως ειδικά για τις Κυκλάδες «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Για τα όσα συζητούνται σε κοινωνικό επίπεδο για χρησιμοποίηση του στρατοπέδου της Σύρου για εγκατάσταση προσφύγων, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, απέκλεισε «ρητά και κατηγορηματικά» ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέροντας ότι «Ούτε δυνητικά ούτε πραγματικά δεν θα μπορούσε η Σύρος να φιλοξενήσει πρόσφυγες».

Άλλωστε, όπως και ο ίδιος επιβεβαίωσε «τις επόμενες ημέρες επίκειται η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης αναφορικά με την επενδυτική αξιοποίηση του στρατοπέδου, προς την κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης. Άρα δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο τέτοια περίπτωση»,

 

Ετικέτες: