Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ
- Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2016 - 06:14
- / Eνημέρωση: 29 Ιουν. 2016 - 19:30
Μεταβολές επιφέρει για τους δημοτικούς υπαλλήλους το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βάσει του οποίου ρυθμίζονται θέματα λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επιδόματα, σχέσεις εργασίας, απασχολούμενοι σε δομές και μετακινήσεις ή μετατάξεις των υπαλλήλων είναι μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ γίνεται ειδική αναφορά και στις καταργούμενες δομές και την απορρόφηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και επίδομα που θα ανταποκρίνεται στη μη χορήγηση ατομικής προστασίας θα δίδεται σε 3 κατηγορίες εργαζομένων, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται και θέματα απορρόφησης του προσωπικού των φορέων που καταργούνται, όπως και των αμοιβών των μετακινούμενων υπαλλήλων.
Βασικά άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν εργασιακές ρυθμίσεις
Άρθρο 38
Θέματα εργαζομένων ΟΤΑ α ́ και β ́ βαθμού
Κενές θέσεις μονίμου προσωπικού κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) σε υπηρεσίες καθαριότητας ή τεχνικών υπηρεσιών (εργάτες) των ΟΤΑ Α ́ βαθμού και νοσηλευτικών ιδρυμάτων μπορούν να καλύπτονται και από πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης λόγω της μη κατοχής των προβλεπόμενων προϋποθέσεων «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως ισχύει, να συμμετέχουν σε προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας. Εκκρεμούσες για το λόγο αυτό μετατροπές συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε αορίστου που προέκυψαν μετά από δικαστικές αποφάσεις και αφορούν τους συγκεκριμένους κλάδους ολοκληρώνονται εφόσον πληρούνται όλες οι άλλες νόμιμες προϋποθέσεις.
4. «Υπάλληλοι που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στη ΔΕ κατηγορία, χωρίς απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά με απολυτήριο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας αναγνωρισμένης κατώτερης τεχνικής σχολής ή με τον απαιτούμενο από τις οικείες διατάξεις χρόνο εμπειρίας, εξελίσσονται στα Μ.Κ. της ΔΕ κατηγορίας.
5. «Οι απόφοιτοι των σχολών που καταργήθηκαν με το νόμο 576/77 καθώς και οι απόφοιτοι των ΚΑΤΕΕ συνεχίζουν να κατατάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια της ΤΕ κατηγορίας».
Άρθρο 39
Το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στις δράσεις «Κέντρα Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων», «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» και «Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες» των φορέων των ΟΤΑ, καθώς και το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», δύναται, να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, με την ίδια σχέση εργασίας στα ίδια προγράμματα ή στη μετεξέλιξη αυτών, μετά την ένταξη των πράξεων που αφορούν τις ως άνω υπηρεσίες ή την υπογραφή των συμβάσεων για τις πράξεις αυτές ή για τη μετεξέλιξη αυτών στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 του ΕΣΠΑ, όποτε και αν λάβει χώρα χρονικά η ένταξη ή η υπογραφή.
Οι συμβάσεις του προσωπικού του προηγούμενου εδαφίου σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Άρθρο 52
Μέσα Ατομικής Προστασίας εργαζομένων ΟΤΑ
1.Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και το γάλα των ετών 2012,2013,2014,2015 και 2016, όπως ισχύει και δεν έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου, αποτιμώνται σε χρήμα, σύμφωνα με την τιμή διαγωνισμού που προκηρύχθηκε η άλλου διαγωνισμού προγενέστερων ετών, που είχε λάβει χώρα για την προμήθεια των ίδιων ειδών και αποδίδονται με τις εξής προϋποθέσεις:
α. Να αναγνωρίζεται η οφειλή προς τον εργαζόμενο από τον οικείο ΟΤΑ.
β. Να υπάρχουν οι αντίστοιχοι κωδικοί και πιστώσεις στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ των ετών καταβολής.
γ. Να μπορεί να πραγματοποιηθεί η καταβολή τους, έως και σε τριάντα έξι (36) μηνιαίες δόσεις.
Οι δικαιούχοι, οι οφειλές, ο αριθμός των δόσεων καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική λεπτομέρεια, καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Διοικητικού Συμβουλίου κάθε ΟΤΑ, η οποία λαμβάνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
2. Στους δικαιούχους παροχής ΜΑΠ, προστίθενται και οι οδηγοί όλων των οχημάτων, πλην επιβατηγών, ψυκτικοί, χειριστές μηχανικών σαρώθρων, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
3. Οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, που απασχολούνται για τις ανάγκες της καθαριότητας των ΟΤΑ α ́ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων, καθώς και οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου που ασχολούνται στην καθαριότητα, την κοπή χόρτων, την αποψίλωση και τη συντήρηση του οδικού δικτύου των ΟΤΑ Β΄ ́βαθμού, δικαιούνται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.
5. Από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου και στο εξής, δεν επιτρέπεται η αποτίμηση σε χρήμα των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και του γάλακτος που προβλέπονται στην παραπάνω ΚΥΑ, τυχόν δε μη χορήγησή τους στους δικαιούμενους εργαζόμενους, διώκεται κατά το νόμο.
6. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου οι ΟΤΑ υποχρεούνται να παρέχουν στους/στις εργαζόμενους/ες ευθύνης τους, ανεξάρτητα του είδους εργασιακής σχέσης, υπηρεσίες ειδικού γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφαλείας και να τους παρέχουν τα υποδεικνυόμενα από αυτούς Μέσα Ατομικής Προστασίας, όπως από την κείμενη νομοθεσία για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, καθορίζεται.
Μέχρι 31 12.2016 συγκροτούνται υποχρεωτικά σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια οι σχετικές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.
Εντός του Ιανουαρίου εκάστου έτους καθιερώνεται υποχρεωτική διαβούλευση μεταξύ των οργάνων των ΟΤΑ α ́ και β βαθμού, των επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας που λειτουργούν σε κάθε φορέα, των μηχανικών ασφάλειας, των ιατρών εργασίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων για τον προσδιορισμό των απαραίτητων ενεργειών για την έγκαιρη προμήθεια των σχετικών ειδών, τον τρόπο κατανομής και την σύνταξη κανονισμού υποχρεώσεων για την χρήση αυτών καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα που αφορά την λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας.
Οι ΟΤΑ υποχρεούνται να προβαίνουν σε δημοπρασίες μακροχρόνιας ισχύος ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα έγκαιρης ολοκλήρωσης των σχετικών διαγωνισμών.
Άρθρο 53
Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
1. Στους μονίμους και δοκίμους υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου (ΙΔΑΧ–ΙΔΟΧ) των ΟΤΑ Α ́ και Β ́ Βαθμού και των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΔΕΥΑ αυτών χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με την επιφύλαξη της επικείμενης ευθυγράμμισης του σχετικού καθεστώτος με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31-12-2017.
Το ποσό του επιδόματος για τους ανωτέρω υπαλλήλους ορίζεται, ανά κατηγορία, ως εξής:
α) Κατηγορία Α ́ σε εκατόν πενήντα (150) ευρώ, μηνιαίως
β) Κατηγορία Β ́ σε εβδομήντα (70) ευρώ, μηνιαίως
γ) Κατηγορία Γ ́ σε τριάντα πέντε (35) ευρώ, μηνιαίως
2. Στην κατηγορία Α ́ περιλαμβάνονται το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι καθώς και οι εργάτες καθαριότητας δημοτικών νεκροταφείων.
Στην κατηγορία Β ́ περιλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και φανοποιοί.
Στην κατηγορία Γ ́ περιλαμβάνονται οι εργάτες των δημοτικών σφαγείων.
3. Το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου δεν καταβάλλεται στο διοικητικό προσωπικό των φορέων που αναφέρονται σε αυτήν.
4. Το ανωτέρω επίδομα καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι αυτού προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στους χώρους και στις ειδικότητες που δικαιολογούν την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες (κανονικές, συνδικαλιστικές, εκτός από τις περιπτώσεις πλήρους απαλλαγής από τα καθήκοντα ή την εργασία τους για συνδικαλιστικούς λόγους, ειδικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο (2) μηνών, διευκόλυνσης υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις, μητρότητας και ανατροφής παιδιού), σε βραχυχρόνια αναρρωτική άδεια έως έξι (6) ημέρες κατ’ έτος, καθώς και αυτής που χορηγείται από δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας του Δημοσίου, πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικούς σχηματισμούς του Ι.Κ.Α. και ιδιωτικές κλινικές, εφόσον έχει προηγηθεί νοσηλεία σε αυτές, η οποία αποδεικνύεται με σχετικά παραστατικά στοιχεία (εισαγωγή, εξιτήριο κ.λπ.).
Για τη συνδρομή όλων των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται κάθε μήνα βεβαίωση του οικείου προϊστάμενου, η οποία συνοδεύει τη μισθοδοτική κατάσταση.
Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων για οποιονδήποτε λόγο (όπως ενδεικτικά μετακίνηση, απόσπαση, μετάταξη) από τα καθήκοντα, τις θέσεις και τις συνθήκες οι οποίες δικαιολογούν τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με ευθύνη του οικείου προϊστάμενου. Καταβολές του επιδόματος αυτού που έχουν γίνει στο ως άνω προσωπικό, πριν τη θέση σε ισχύ των διατάξεων του παρόντος νόμου, θεωρούνται νόμιμες.»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σε δημόσια διαβούλευση δύο νομοσχέδια για τους ΟΤΑ από το Υπ. Εσωτερικών
3 Σεπ. 2024 - 13:40 - Νέα χρηματοδότηση 32,2 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές
29 Δεκ. 2023 - 20:04 - Ψήφος αποδήμων: Τι αλλάζει με το νέο ν/σ – Το σκεπτικό για την άρση των περιορισμώ
11 Ιουλ. 2023 - 16:40 - Υπουργείο Εσωτερικών - Κεραμέως: Στόχος ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος για τον πολίτη
27 Ιουν. 2023 - 15:28 - ΥΠΕΣ: Τα μέτρα για τη λειτουργία Δημοσίου και Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια του lockdown
9 Νοε. 2020 - 6:12