Συνάντηση της Ένωσης Περιφερειών με τον υπουργό Εσωτερικών

Αίτημα επίλυσης των σοβαρών ζητημάτων

  • Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:23
  • /   Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2017 - 7:34

Οδικό χάρτη για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη στη συνάντηση που είχαν παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη.

Ο κ. Π. Σκουρλέτης προϊδέασε ότι στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνεται και η αποσαφήνιση του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για τις οποίες η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση από το καλοκαίρι του 2015 ζητώντας τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και του προσωπικού τους στις αιρετές Περιφέρειες.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να γίνουν νέες συναντήσεις εκπροσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για συγκεκριμένα ζητήματα. Η πρώτη συνάντηση για την οποία εκφράστηκε η βούληση να γίνει το συντομότερο θα αφορά τα ζητήματα των τριών νησιωτικών περιφερειών (Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων).

Αιτήματα της ΕΝΠΕ

Στη συνάντηση το ΔΣ της ΕΝΠΕ έθεσε μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:

- Να στελεχωθούν οι Περιφέρειες κατά προτεραιότητα με τις ειδικότητες που είναι απόλυτα αναγκαίες καθώς και να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια το προσωπικό των Περιφερειών έχει απομειωθεί σε ποσοστό άνω του 37% κατά μέσο όρο, ενώ σε Περιφέρειες και συγκεκριμένες υπηρεσίες οι ελλείψεις είναι ακόμη μεγαλύτερες και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν στα όρια της αδυναμίας λειτουργίας.

- Να αποδοθούν στις Περιφέρειες οι πόροι που έχουν θεσμοθετηθεί από τον «Καλλικράτη» καθώς και πόροι για αναπτυξιακές δράσεις ώστε το έργο των Περιφερειών να μην περιορίζεται μόνο στις συντηρήσεις.

Η χρηματοδότηση των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί για λειτουργικές δαπάνες σε ποσοστό 60% και για επενδυτικές κατά 100% με αποτέλεσμα να προκαλούνται στρεβλώσεις στο έργο των Περιφερειών.

-Να σταματήσει η «βιομηχανία» εκχώρησης στις Περιφέρειες αρμοδιοτήτων ατάκτως ερριμμένων και μάλιστα χωρίς διάλογο, συνεννόηση, συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά τους ανάλογους πόρους.

Τελευταίο παράδειγμα είναι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, οι οποίοι με διάταξη σε Νομοσχέδιο, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, περιέρχονται - χωρίς να ζητηθεί -στις Περιφέρειες από τους Δήμους  έχοντας σημαντικότατα χρέη από το παρελθόν.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας έλαβε από τις Περιφέρειες την αρμοδιότητα για την έγκριση των σχολικών εκδρομών. Ωστόσο, πρέπει να αναλάβει και την αυτονόητη υποχρέωσή του να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα και τα μισθώματα για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του (Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης), τα οποία σήμερα καλύπτουν οι Περιφέρειες από τους πόρους τους».

-Να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ξαναρχίσουν να προκηρύσσονται δημόσια έργα προκειμένου οι Περιφέρειες να πετύχουν και το στόχο της απορροφητικότητας που έχουν στο ΕΣΠΑ. Για περισσότερο από ένα χρόνο δεν μπορεί να προκηρυχτεί κανένα δημόσιο έργο λόγω αφ' ενός των απεργιακών κινητοποιήσεων και αφ' ετέρου ότι ψηφίστηκε καινούργιος νόμος το 2016 χωρίς όμως να ακολουθήσουν οι συνοδές αποφάσεις ώστε να εφαρμοστεί. Ακόμη, όμως, και σήμερα δεν μπορούν να προκηρυχτούν έργα γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι νέες τιμές για τα τιμολόγια των έργων.

-Να καλυφθεί το κόστος της μεταφοράς μαθητών για κολύμβηση, συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ. Το σχετικό πρόγραμμα αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και αυθαίρετα ζητά από τις Περιφέρειες τη μεταφορά των μαθητών χωρίς καμία πρόβλεψη ούτε για την κάλυψη του κόστους ούτε για τις απαιτούμενες διαδικασίες.

-Να συσταθούν τα υπηρεσιακά συμβούλια.

-Να χρηματοδοτηθούν οι Περιφέρειες για να καλύψουν το κόστος από τον αποχιονισμό καθώς και τις ζημιές στις υποδομές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

-Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες στο οδικό δίκτυο ώστε να σταματήσει η επίρριψη ευθυνών από όλους κατά όλων.

«Σχέδιο, στόχευση και συνεργασίες»

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Είχαμε καλή συνεργασία με τον Υπουργό  Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Κ. Πουλάκη. Θέσαμε τα θέματα των περιφερειών και των συνανθρώπων μας από κάθε Περιφέρεια. Οι Περιφέρειες είναι υγιείς δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία και πάντα λύνουν προβλήματα, ωστόσο για να μπορούν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στην αποστολή τους χρειάζονται και προσωπικό και τους κατάλληλους πόρους. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να νομοθετούν για εμάς χωρίς εμάς ούτε να εκχωρούνται στις Περιφέρειες αρμοδιότητες εκεί που άλλοι φορείς αποτυγχάνουν. Για παράδειγμα όσον αφορά τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τους Δήμους, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουν οι ΟΕΒ στην Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του. Αντίθετα, όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, ζητούμε να μεταφερθούν στις Περιφέρειες οι αρμοδιότητες και το προσωπικό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Αυτό, όπως είπαμε στον Υπουργό, μπορεί να ξεκινήσει από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους αγρότες.

Τα προβλήματα χρειάζονται απαντήσεις. Χρειάζονται σχέδιο, στόχευση, συνεργασίες, ανάληψη ευθυνών, χρειάζονται οραματικές και ψύχραιμες φωνές».

Οι αλλαγές «προϋποθέτουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο»

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Με την ένωση Περιφερειών είχαμε μια ειλικρινή και γόνιμη συζήτηση, αναδείχθηκαν ζητήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα την Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού. Εκείνο που συμφωνήσαμε είναι να συστηματοποιήσουμε την επικοινωνία με τρόπο πιο αποτελεσματικό, διαμορφώνοντας και επιμέρους ομάδες Περιφερειών που έχουν μια κοινότητα στα προβλήματα και έτσι θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι και αποτελεσματικοί. Η συζήτηση, όπως αντιλαμβάνεστε, άγγιξε και τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού, των σχέσεών της με τον Α’ βαθμό αλλά και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ως γνωστόν, το Υπουργείο βρίσκεται σε μία φάση διαμόρφωσης, πάντοτε σε διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, κάποιων μεγάλων αλλαγών στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Φιλοδοξούμε αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί και να έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα πια αποτελέσματα μέχρι τα μέσα της χρονιάς, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έχει συμπεριλάβει αρκετές και βασικές τροπολογίες που αφορούν σε ζητήματα λειτουργικά, αλλά σημαντικά ζητήματα, και των Δήμων και των Περιφερειών. Κορυφαίο ζήτημα είναι πάντοτε το θέμα της στελέχωσης. Αντιλαμβάνεστε ότι το αντιμετωπίζουμε με βάση το συγκεκριμένο ισχύον πλαίσιο. Προτεραιοποιούμε τις ανάγκες μας και κοιτάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αξιοποιήσουμε και το υπάρχον προσωπικό αλλά και να δούμε που χρειάζεται ενίσχυση. Όλα αυτά απαιτούν και προϋποθέτουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, τον οποίο είχαμε σήμερα και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω το εξής: Ειλικρινά εκτιμώ την στάση της Ένωσης Περιφερειών, η οποία εξακολουθεί και συμμετέχει στις διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν σχετικά με την αλλαγή στον «Καλλικράτη», σε αντίθεση με την στάση της ΚΕΔΕ, η οποία στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας, όπως γνωρίζετε πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Προφανώς θα έχει τους δικούς της λόγους, εγώ δεν τους κατάλαβα, θα οφείλουν να τους εξηγήσουν οι ίδιοι. Νομίζω όμως σε κάθε περίπτωση ότι η σημερινή συζήτηση ήταν παραγωγική και ότι βρισκόμαστε σε έναν καλό δρόμο».