Αναοριοθέτηση του ιστορικού τόπου της νήσου Θήρας

  • Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:17

Με υπουργική απόφαση του 1972 χαρακτηρίζεται το νησί της Σαντορίνης και ο κόλπος του  ηφαιστείου με τα νησιά Μικρή και Μεγάλη Καμένη, Θηρασιά και Ασπρονήσι «ως τόπος ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χρήζοντος ειδικής κρατικής προστασίας...».

Με την τελευταία ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων αποφασίστηκε η αναοριοθέτηση του κηρυγμένου ως ιστορικού τόπου νησιού της Σαντορίνης, προκειμένου να διαφυλαχθεί το σύνθετο ιστορικό οικιστικό και γεωμορφολογικό απόθεμα της νήσου Θήρας, αλλά και το άμεσο περιβάλλον του, ώστε αυτό να αναδεικνύεται ικανοποιητικά.

Η οριοθέτηση έχει ως αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Καστελιού της Οίας και μέσω των οδικών αξόνων της νήσου καταλήγει νότια του οικισμού Μεγαλοχωρίου σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, συμπεριλαμβάνοντας τους οικισμούς με τα υφιστάμενα πολεοδομικά τους όρια.

Οι οριοθετημένοι αρχαιολογικοί χώροι Σκάρου, Ορυχείων Φηρών - Φτελού, Ακρωτηρίου και Αρχαίας Θήρας - Προφήτη Ηλία - Αγίου Νικολάου Μαρμαρίτη, αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων δεν περιλαμβάνονται στην οριοθέτηση του ιστορικού τόπου.

Η Νήσος Θηρασιά, καθώς και οι νησίδες Μικρή και Μεγάλη Καμένη και Ασπρονήσι, διατηρούν την οριοθέτηση τους στην υφιστάμενη ακτογραμμή.