Σύσκεψη των περιφερειαρχών της χώρας με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εσωτερικών

  • Σήμερα - 18:51

Σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας είχαν σήμερα οι Περιφερειάρχες της χώρας με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.

Η ατζέντα της σύσκεψης περιλάμβανε θέματα εμπορίου, το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και την ανάγκη υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως και των επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, «υποδεχτήκαμε με μεγάλη χαρά την ανακοίνωση του Τάκη Θεοδωρικάκου ότι επιτέλους ξεμπλοκάρονται και αποδίδονται στις Περιφέρειες τα χρήματα από τους Αναπτυξιακούς Νόμους παρελθόντων ετών, για να μπορέσουν αυτά τα ποσά να διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα. Επίσης, συζητήσαμε και για το πρόβλημα της ακρίβειας, όπου διαβεβαιώσαμε τον Υπουργό ότι οι Περιφέρειες της χώρας βρίσκονται και σε αυτό το ζήτημα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Κράτους συνολικά, προκειμένου να συμβάλλουμε κι εμείς με τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο για τον περιορισμό και την αντιμετώπισή του. Είναι προφανές ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα ήδη αυτούς τους μήνες, έχουν φανεί τα αποτελέσματα, αλλά θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά. Σε αυτή τη νέα περίοδο που ξεκινά, η συνεργασία των Περιφερειών της χώρας με το Υπουργείο Ανάπτυξης θα είναι ακόμα πιο ουσιαστική κι ακόμα πιο παραγωγική. Άλλωστε η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στη σημερινή σύσκεψη δεν ήταν τυχαία, καθώς οι Περιφέρειες για να μπορέσουν να αποδώσουν, να δημιουργήσουν και τελικά να βάλουν πλάτη σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, θα πρέπει να στελεχωθούν με περισσότερο προσωπικό, εξειδικευμένο, που θα συμβάλλει στους ελέγχους που γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε: «Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική σύσκεψη με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, τον Πρόεδρό της, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Δύο είναι τα βασικά θέματα της συνεργασίας Περιφερειών και Υπουργείου Ανάπτυξης. Το πρώτο είναι ότι ζητήσαμε -και συμφωνήσαμε ότι αυτό θα γίνει ακόμα περισσότερο πράξη- τη συνδρομή των υπηρεσιών των Περιφερειών στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια. Στη μάχη για να μειωθεί το κόστος ζωής και να αποκλιμακωθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών και στην από κοινού προσπάθεια για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με την οποία αντιμετωπίζεται η αισχροκέρδεια σε μια σειρά προϊόντων και σε μια σειρά από περίπου ολιγοπωλιακές καταστάσεις. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσουμε όλοι μαζί και να πετύχουμε όλοι μαζί τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Δεύτερον, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας και την ανάγκη από κοινού να υπηρετήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο πιο δυναμικό, με πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με καινοτομία, με πολύ περισσότερες εξαγωγές και με μεγάλη ενίσχυση του ρόλου της βιομηχανίας. Η συνεργασία μας φυσικά θα συνεχιστεί. Ανακοινώσαμε μάλιστα ότι οι Περιφέρειες αύριο θα πάρουν τα 27 εκατομμύρια ευρώ, που είναι υπόλοιπο από την εφαρμογή παλαιότερων Αναπτυξιακών Νόμων, προκειμένου να συνεχιστούν τα επενδυτικά σχέδια αρκετών εκατοντάδων επιχειρήσεων».