ΠΦΣ: Επιδείνωση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων τον Αύγουστο

  • Σήμερα - 19:35

Τον προβληματισμό τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί για την πιθανότητα να εμφανιστούν ελλείψεις φαρμάκων τον Αύγουστο, καθώς οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες (Κάτοχοι Άδειας Κυκλοφορίας - ΚΑΚ) κλείνουν για περίπου 20 ημέρες, λόγω των θερινών αδειών.

«Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο στις εταιρείες που τα φάρμακά τους είναι ήδη ελλειπτικά, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι ποσότητες που διαθέτουν οι ΚΑΚ προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία βαίνουν διαρκώς μειούμενες, μην καλύπτοντας τις μηνιαίες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών», αναφέρει σε επιστολή του προς τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, όπως σημειώνει ο ΠΦΣ, στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι φαρμακαποθήκες δεν θα έχουν ικανές ποσότητες για να διανείμουν και τα φαρμακεία θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες σε φάρμακα των ασθενών.

Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει την ανάγκη να διατηρήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες ανοικτά τα τμήματα προμηθειών για τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, ώστε να επιτευχθεί κατά το δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων και να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η συνέχεια της θεραπείας των ασθενών.

«Στον αγώνα που δίνουμε όλοι για να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της θεραπείας των ασθενών, θα πρέπει να συμβάλετε και εσείς με το να εξασφαλίσετε την προμήθεια των ποσοτήτων των φαρμάκων που είναι αναγκαίες και για τον μήνα Αύγουστο», τονίζει ο ΠΦΣ στην επιστολή του προς τον ΣΦΕΕ.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι λύσεις που προτείνουν ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες να παραμείνει ανοικτό ένα τμήμα έκτακτων περιστατικών δεν επιλύει το πρόβλημα σε καμία περίπτωση, γιατί αφορά την κάλυψη μεμονωμένων περιστατικών και όχι την ευχερή και εκτεταμένη προμήθεια των φαρμακαποθηκών και των φαρμακείων.

«Όλοι οι κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας απέναντι στο ευρωπαϊκό πρόβλημα των ελλείψεων και επομένως, όπως η πλειοψηφία των φαρμακείων παραμένουν ανοικτά τον Αύγουστο, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για το Έλληνα ασθενή, είναι αντίστοιχα επιβεβλημένο να διατηρηθούν και από τους ΚΑΚ τα τμήματα προμηθειών ανοικτά για την εύρυθμη λειτουργία φαρμακαποθηκών και φαρμακείων και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασθενή», καταλήγει ο ΠΦΣ.