Κοινωνικές συμπράξεις ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Βάζει μπροστά τους Δήμους

Νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύναψη κοινωνικών συμπράξεων με επικεφαλής τους δήμους και συμμετέχοντες όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Κοινωνία σε κρίση, αυτοδιοίκηση σε δράση».

Ενιαίος σχεδιασμός

Ο κ. Κεγκέρογλου γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η θεσμοθέτηση του μηχανισμού και του τρόπου υλοποίησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και διευκρίνισε ότι οι δήμοι θα έχουν βασικό ρόλο στον εντοπισμό και την ενημέρωση των δικαιούχων.
Ειδικά για τις κοινωνικές συμπράξεις που θα γίνονται με επικεφαλής τους δήμους σημείωσε ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τον ενιαίο σχεδιασμό των κοινωνικών δράσεων, την αύξηση του κοινωνικού ελέγχου και της κατανομής κοινωνικών κονδυλίων, ενώ οι αυτοδιοικητικοί φορείς θα καλούν τους φορείς που επιθυμούν να ενταχθούν στην κοινωνική σύμπραξη να υπογράψουν το σχετικό πρωτόκολλο.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Άννα Δαλαπόρτα, απηύθυνε πρόσκληση στους υπηρεσιακούς παράγοντες των δήμων να συμμετέχουν την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα προκειμένου να γίνει ενδελεχής ενημέρωση για τις προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.

Η κ. Δαλαπόρτα είπε ότι οι πόροι που αντιστοιχούν στο νέο ΕΣΠΑ είναι λιγότεροι από εκείνους της περιόδου 2007-2013 και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην τρέχουσα περίοδο, γεγονός που συνέδεσε με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για ανέργους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από το πρώτο πρόγραμμα απορροφήθηκαν 57.000 άνεργοι και από το δεύτερο, το 2013, 55.000. Σημείωσε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός του δεύτερου προγράμματος για την κοινωφελή εργασία ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια ευρώ.

Την υφιστάμενη κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία, σε ό,τι αφορά τα θέματα της απασχόλησης, της καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης παρουσίασε η προϊσταμένη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αγγελική Ωραιοπούλου. Ειδικότερα έκανε λόγο για συνεχή πτώση του ποσοστού των απασχολούμενων, με παράλληλη αύξηση της ανεργίας και ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στους νέους, τις γυναίκες και τους ανειδίκευτους ηλικιωμένους. Είπε ακόμη ότι η αύξηση της απασχόλησης στις υπηρεσίες δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις συνολικές απώλειες απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα ποσοστά της φτώχειας σε νέους, ηλικιωμένους, ανέργους και ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ Ράλλης Γκέκας τόνισε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες και οι χρηματοδοτικοί περιορισμοί οδηγούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων που θα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών και θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

Ετικέτες: