“Πυρ και μανία” χιλιάδες κυνηγοί σε όλη τη χώρα

Προσωρινό μπλόκο της κυνηγετικής περιόδου από το ΣτΕ

Αναστάτωση προκάλεσε στους κυνηγετικούς κύκλους ολόκληρης της χώρας η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία “παγώνει” η κυνηγετική περίοδος 2013-2014, μετά από αίτηση αναστολής της σχετικής υπουργικής απόφασης που υπέβαλε η Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδος.

Σημειώνεται ότι στην αίτησή της η οικολογική οργάνωση ισχυρίζεται πως η εν λόγω απόφαση δεν έχει σεβαστεί καμία από τις υποδείξεις της νομολογίας του ΣτΕ για προηγούμενη έκδοση τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών σχετικά με τη μεγάλη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, τους κινδύνους των πληθυσμών κατά την αναπαραγωγική ή μεταναστευτική περίοδο καθώς και τα είδη που απειλούνται.

Καταγγελίες για παραβίαση του Συντάγματος

Παράλληλα, επισημαίνει ότι εκδίδονται ετησίως πανομοιότυπες υπουργικές αποφάσεις χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις που έθεσε το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών με άμεσο κίνδυνο σημαντικής μείωσης των πληθυσμών της άγριας πανίδας, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των βιοτόπων από καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και της αδυναμίας της πολιτείας να ελέγξει τη λαθροθηρία. Τέλος, σημειώνει ότι και οι έξι αποφάσεις του ΣτΕ, από το 1993 έως σήμερα, οι οποίες υποχρέωναν χιλιάδες κυνηγούς σε όλη τη χώρα να βάλουν προσωρινά “παρά πόδα” το όπλο τους είχαν ακυρωθεί μετά από έκδοση νέας παράνομης υπουργικής απόφασης, κάτι που εκτιμούν ότι θα επαναληφθεί και αυτή τη φορά.

Σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, το “πάγωμα” της υπουργικής απόφασης και της κυνηγετικής περιόδου θα ισχύσει μέχρι να συνέλθει η Επιτροπή Αναστολών ΣτΕ για να κρίνει το αμέσως επόμενο διάστημα αν θα συνεχιστεί ή όχι η αναστολή του κυνηγιού και μέχρι πότε.

Ωστόσο η αντίδραση των κυνηγών, οι οποίοι ετησίως καταβάλλουν 120 ευρώ για την έκδοση της σχετικής κυνηγετικής άδειας είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε σημείο που υπάρχει διάθεση από την πλευρά πολλών Συλλόγων να κινηθούν ακόμη και νομικά, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην

αέναη ταλαιπωρία τους.

Ετικέτες: