Επιστολές εναντίωσης στην αύξηση του ΦΠΑ από τους θεσμικούς φορείς των νησιών
- Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, 2014 - 06:10
Φλέγον ζήτημα, που ταλαντεύει τις ισορροπίες των νησιωτών, αποτελεί η εξίσωση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενη Αξίας, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που «προστάζουν» οι επιταγές του μνημονίου της χώρας.
Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα γίνεται φερέφωνο των ξένων προσδοκιών καθώς τα συμφωνηθέντα του μνημονίου, στο οποίο υποβλήθηκε η κυβέρνηση να υπογράψει, παρουσιάζει ως αποδιοπομπαίο τράγο τα νησιά του Αιγαίου. Εν αντιθέσει των αρχικών αντίθετων στάσεων των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή του νέου μέτρου το οποίο θεωρείτο επιβλαβές για τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες βρίσκονται στα σκαλιά της τουριστικής και οικονομικής τους ανάπτυξης, η πιθανή υλοποίηση του βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Το γεγονός ωστόσο προκαλεί τις αντιδράσεις των δημοτικών αρχών των εκάστοτε νησιών, τα οποία ενδέχεται να πληγούν από την κατάργηση του ειδικού ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος το οποίο επικρατεί. Η υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της τήρησης των μνημονιακών δεσμεύσεων της, φέρνει το νησιωτικό χώρο αντιμέτωπο με τετελεσμένες αποφάσεις, ζημίες για την οικονομική βιωσιμότητα τους.
Επιστολή ανησυχίας από τον Δήμο Πάρου
Σε κλοιό αναστάτωσης εισέρχονται οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, επηρεασμένες από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την μείωση των ευνοϊκών συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά και τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ στις ξενοδοχειακές μονάδες που στηρίζουν την τουριστική ενίσχυση του εκάστοτε τόπου. Ως άμεσοι αποδέχτες των αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να εμφανίσουν οι αλλαγές που προβλέπει το νέο μέτρο εξίσωσης των συντελεστών του ΦΠΑ σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% που ισχύει για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, οι Δήμοι των νησιών συσπειρώνουν και εναντιώνουν τις φωνές τους στην νέα πρακτική που θίγει τα οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα των νησιωτικών κοινωνιών. Ακόμα και αν η φωνή διαμαρτυρίας που υψώθηκε από τους νησιωτικούς εκπροσώπους χαρακτηρίστηκε «υποτυπώδης» καθώς περιορίστηκε σε ενδεικτικά κείμενα διαφωνίας απέναντι στην στάση που διατηρεί η κυβέρνηση στα όσα προστάζει η Τρόικα, αποτελούν έστω μια μορφή αντίστασης στην οικονομική επιβάρυνση των νησιών.
Συγκεκριμένα, με την σύνταξη επιστολής ως μέσο έκφρασηςέντονης ανησυχίας σχετικά με την φημολογούμενη πρόταση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μ. Ι. Κωβαίος επιβεβαιώνει την δυσπιστία του νησιού για την εφαρμογή του νέου νόμου. Με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών κ . Γκίκα Χαρδούβελη, ο εν λόγω δήμαρχος, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής των κατοίκων του τόπου, καθώς όπως και ο ίδιος δηλώνει « Στις νησιωτικές περιοχές ισχύει καθεστώς μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε σχέση με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, διαφοροποίηση η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση της νησιωτικής οικονομίας δεδομένων των οικονομικών επιβαρύνσεων των προϊόντων και των υπηρεσιών λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης των νησιών και των συναφών δυσκολιών». Την ίδια στιγμή, σημειώνεται η μεγάλη σημασία της ύπαρξης μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ αφού δύναται να αντισταθμίσουν όχι απλώς το κόστος μεταφοράς των προϊόντων αλλά και το αυξημένο κόστος παροχής υπηρεσιών.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο κ. Κωβαίος σχετικά με τις φημολογίες που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, υπερτονίζοντας στην επιστολή του πως « Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά θα ήταν άκρως επιζήμια για την οικονομία και την βιωσιμότητα των νησιών, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στη τοπική αγορά και κοινωνία. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν πρόκειται να επιφέρει αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά επιβάρυνση της οικονομίας και των κατοίκων των νησιών». Παράλληλα, μεταξύ των όσων πρεσβεύει η επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου, συγκαταλέγεται και η σημασία της προστασίας της οικονομικής πραγματικότητας των νησιών των Κυκλάδων τα οποία «συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας, η οποία είναι ο τουρισμός, αφού αποτελούν ισχυρό πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά οι νησιώτες αντιμετωπίζουν καθημερινώς σοβαρά προβλήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως όπως ελλιπή ιατρική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση, κόστος μεταφοράς και πολλά άλλα», όπως αποφαίνεται και ο δήμαρχος Πάρου με σκοπό την διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
Κατηγορηματικά αντίθετη και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ν. Αιγαίου
Στο πλαίσιο των νησιώτικων αντιδράσεων, περί των φημολογιών που διέρρευσαν από δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου σχετικά με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. κατά 30% που ισχύουν στο νησιωτικό χώρο, οι φορείς και αυτοδιοικητικοί του Νοτίου Αιγαίουσυνυπέγραψαν κοινό ψήφισμα εκφράζοντας την εναντίωση τους στα νέα κυβερνητικά σχέδια που θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στον επιχειρηματικό, τουριστικό και οικονομικό κλάδο κάθε νησιού του Αιγαίου. Έπειτα από μια σειρά συσκέψεων, οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας τάχθηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία απόφαση που θα επιφέρει ντόμινο καταστροφών στο νησιώτικο περιβάλλον, εκφράζοντας δε την συγκεκριμένη τους στάση με την αποστολή επιστολής προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα της εν λόγω επιστολής, εκφράζεται από τους αντιπροσώπους των νησιών η αμφισβήτηση προς τις ως τώρα διαβεβαιώσεις της κυβέρνηση αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, όπως επίσης εκδηλώνεται και η αντίθετη στάση τους σε ένα μέτρο το οποίο θα αποδειχθεί «οδυνηρό πλήγμα στο βιοτικό επίπεδό μας και στην τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό». Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη παράκληση εκφράζεται σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική λογική και πρακτική που θα εφαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, ο οποίος συμβάλλει στην τουριστική ενίσχυση, ώστε «να υπάρξει τέλος σε μέτρα που οδηγούν στην υποβάθμιση της κοινωνικοοικονομικής ζωής στα νησιά μας και να παρθούν επιτέλους μέτρα που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη των νησιών, τα οποία αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους «αιμοδότες» της Ελληνικής οικονομίας».
Στην επιστολή, με στόχο την απόσυρση κάθε πρόταση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, οι τοπικοί εκπρόσωποι σημειώνουν «Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι παραγωγικοί φορείς, οι επαγγελματίες, έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη από αυτή την ευεργετική διάταξη. Τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μεγέθη απόδοσης του τουριστικού προϊόντος, αποδεικνύουν ότι οι μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης αποδίδουν πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα και συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής, στη μείωση της ανεργίας, αντί τα ολέθρια αποτελέσματα που θα επιφέρουν οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης», συνυπολογίζοντας τόσο την μείωση της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και την συμβολή των νησιών «στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- 17η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ
12 Φεβ. 2025 - 13:17 - Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Τασούλας
12 Φεβ. 2025 - 11:15 - Νίκη Κεραμέως: Επεξεργαζόμαστε μείωση ασφαλιστικών εισφορών στις υπερωρίες, υπερεργασία, νυχτερινά και αργίες
11 Φεβ. 2025 - 18:48 - Στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
11 Φεβ. 2025 - 12:39 - Μήλος: Ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς σχετικά με την οριστική ανάκληση οικοδομικής άδειας στο Σαρακήνικο
11 Φεβ. 2025 - 8:31