Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική
- Παρασκευή, 17 Μαρτίου, 2017 - 06:22
- / Eνημέρωση: 17 Μαρ. 2017 - 8:00
Για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας εχθές σε επίκαιρη ερώτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, την οποία κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός σχολιαστικά είπε ότι η ερώτηση στη Βουλή είναι ένα πρόσθετο στοιχείο στο διάλογο που ξεκίνησε για το θέμα, ο οποίος και θα συνεχιστεί και ο οποίος αφορά στις αλλαγές στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, αποσαφηνίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για εφαρμογή της απλής αναλογικής, καθώς όπως είπε αυτό το εκλογικό σύστημα αποτελεί «αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων».
Εξηγώντας τη διαδικασία την οποία ενεργοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών, με τη λειτουργία της πολυμελούς Επιτροπής, με την συμμετοχή εκτός των διορισμένων από την κυβέρνηση μελών της κυβέρνησης και υπαλλήλους του υπουργείου και εκπροσώπων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, η οποία κατέληξε σε ένα πολυσέλιδο πόρισμα για τις δέουσες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση.
Διευκρίνισε δε ότι αυτό το πόρισμα δεν αποτελεί τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα φέρει στο κοινοβούλιο για να ψηφιστούν, «αποτελεί, όμως, ένα σημαντικό υλικό, πάνω στο οποίο οφείλουμε να δουλέψουμε και να αξιοποιήσουμε πλευρές του», όπως είπε.
Με την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης και την εισαγωγή στη δεύτερη και ουσιαστικότερη φάση του διαλόγου, αναμένεται η κατάθεση προτάσεων επί της διευρυμένης θεματολογίας που περιλαμβάνει το πόρισμα της Επιτροπής, με τον υπουργό να σημειώνει ότι «τα θέματα των θεσμικών αλλαγών δεν επιδέχονται προσεγγίσεων «fast track».
Δεν συρρικνώνεται ο διάλογος στα μέτρα του κ. Πατούλη
Δεδομένης της άμεσης σύνδεσης της Ν.Δ. και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, με φόντο και τη διατύπωση κοινών απόψεων επί των αλλαγών στην αυτοδιοίκηση, ο υπουργός και εντός της Βουλής σχολίασε τοην στάση του θεσμικού εκπροσώπου του Α΄βαθμού αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας την στάση του «εντελώς ακατανόητη».
Για τη διακοπή του διαλόγου με τα θεσμικά όργανα όπως η ΚΕΔΕ, κατηγόρησε τον υπουργό ο Μ. Βορίδης, λέγοντας ότι «Ο διάλογος γίνεται με τα θεσμικά όργανα. Θεσμικό όργανο είναι και η ΚΕΔΕ. Μπορεί να μην σας αρέσει ο κ. Πατούλης. Αλλά αυτός είναι ο θεσμικός συνομιλητής σας».
Απαντώντας ο κ. Σκουρλέτης είπε για τον κ. Πατούλη ότι «ενώ συμμετείχε στο 95% αυτής της διαδικασίας, στο παρά πέντε, για λόγους που ίσως εσείς γνωρίζετε καλύτερα –μια και αυτές τις δηλώσεις τις έκανε μαζί σας σε σχέση με τον διάλογο- αποχώρησε».
Όπως συγκεκριμένα επεσήμανε για την στάση της ΚΕΔΕ «Εμείς είμαστε φανατικά υπέρ του διαλόγου και θα συζητήσουμε αυτά τα πράγματα και με την ΚΕΔΕ και με την ΕΝΠΕ και απευθείας με κάθε δήμο ξεχωριστά. Το κάνουμε ήδη…Δεν μπορούμε, λοιπόν, να συρρικνώσουμε τον διάλογο, τη διαβούλευση, στα μέτρα και τις επιθυμίες του κ. Πατούλη ή τις δικές σας».
Αν νομοθετηθεί η απλή αναλογική η Ν.Δ. προτίθεται να την καταργήσει
Καθώς σημείο τριβής του υπουργείου Εσωτερικών τόσο με την Ν.Δ. όσο και με τον κ. Πατούλη αποτελεί η αλαγή του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής, ο ερωτών βουλευτής κ. Βορίδης επεσήμανε για το θέμα ότι η Ν.Δ. προτίθεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.
Ειδικά για το θέμα είπε ότι «Στόχος της κυβέρνησης με την καθιέρωση της, είναι η αποδυνάμωση του ρόλου του δημάρχου. Η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον δήμαρχο και η μεταφορά του στο δημοτικό συμβούλιο», ενώ σε ότι αφορά στον εκλεγμένο γραμματέα από τον υπουργό Εσωτερικών, είναι ο τρόπος πλήρους ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ειδικά για την απλή αναλογική σημείωσε ότι «δεν εξασφαλίζει αποτελεσματική διακυβέρνηση και δεν οδηγεί σε αποτελέσματα», αλλά όπως υποστήριξε «αποτελεί επιχείρηση χειραγώγησης της κυβέρνησης στην Τ.Α και στο ρόλο του Δημάρχου».
Συμπλήρωσε δε, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων του κόμματος του ότι «Δεν ανησυχούμε. Γιατί αυτές οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο αφορούν το 2019. Ακόμα και να νομοθετήσετε. Θα υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα καταργήσει την συγκεκριμένη ρύθμιση».
Απαντώντας ο κ. Σκουρλέτης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε «Από πού και ως πού, η αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων αποτελεί προσπάθεια άλωσης και δεν αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της ψήφου των πολιτών, όταν το 18%, το 20%, το 25% της πρώτης Κυριακής λαμβάνει μία θηριώδη τελικά πλειοψηφία στη δεύτερη Κυριακή της τάξεως των 3/5; Τι είναι αυτό, δηλαδή; Αυτό είναι προστασία της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας; Είναι ύμνος στη συμμετοχή των πολιτών; Τι είδους αντίληψη είναι αυτός ο παραμορφωτικός εκλογικός νόμος τον οποίο υπερασπίζεστε;».
Παρ’ όλα αυτά πρότεινε για ακόμα μία φορά την συμμετοχή στον διάλογο, λέγοντας στον κ. Βορίδη «προτείνω να συμμετάσχετε κι εσείς και αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους επηρεάζετε, με όλον τον πλούτο των επιχειρημάτων και των απόψεών σας. Καλό θα κάνει, κακό δεν θα κάνει».
Κανένας λόγος από τη Ν.Δ. για τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης
Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε την σιωπή του ερωτώντος βουλευτού επί των σημαντικών θεμάτων που χρήζουν αλλαγής στην αυτοδιοίκηση και τα οποία σχετίζονται με «τις αρμοδιότητες, τις επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους βαθμούς, τις σχέσεις με την κεντρική εξουσία, τις σχέσεις με την αποκεντρωμένη διοίκηση, τους πόρους, την αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων….Υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης. Υπάρχουν προβλήματα από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές υπηρεσίες, οι μηχανικοί σε μια σειρά δήμους για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν χρηματοδοτικά εργαλεία, πόρους από το ΕΣΠΑ, να ωριμάσουν μελέτες, να υποβάλλουν προτάσεις».
Δεν άφησε δε ασχολίαστο και το γεγονός των ευθυνών που βαραίνουν τη Ν.Δ. όσον αφορά στη δημιουργία των προαναφερόμενων προβλημάτων λέγοντας ότι «Ξέρετε γιατί έχουμε φτάσει ως εδώ; Διότι είναι τα αποτελέσματα της δικιάς σας πολιτικής που αποψίλωσαν την Αυτοδιοίκηση. Η μείωση των πόρων, πάνω από 65%, έγινε επί των ημερών σας. Σήμερα, λοιπόν, μέσα σε όλα τα άλλα που μας κληροδοτήσατε, μας κληροδοτήσατε και αυτά τα πολύ μεγάλα προβλήματα και προσπαθούμε με χαμηλούς τόνους, με διάθεση ευρύτερης συνεννόησης να τα αντιμετωπίσουμε».
Έκλεισε δε με την ευθεία εναντίωση στην τακτική λειτουργίας των Δημάρχων ως προέκταση της κεντρικής εξουσίας, λέγοντας «Εκτός αν θέλετε να έχετε ενεργούμενα ενός κεντρικού καθοδηγητικού κέντρου, εκτός αν θέλετε τους δημάρχους να τους αντιμετωπίζετε σαν τον μεγάλο βραχίονα μιας κεντρικής «γαλάζιας» εξουσίας και να αναπαράγετε αυτό το πολιτικό σύστημα που οδήγησε και στην απαξίωση της Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχετε μια τέτοια αντίληψη με γεια σας, με χαρά σας. Εκεί θα είμαστε απέναντι».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στόχος η δημοκρατία και η τόνωση της συμμετοχής
30 Απρ. 2018 - 6:16 - Απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση
11 Δεκ. 2017 - 6:12 - Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση
3 Μαρ. 2017 - 6:23 - ΥΠΕΣ: Οι αλλαγές του νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης
19 Νοε. 2024 - 9:38 - Επιμένουν σε έναν ουσιαστικό ρόλο για την Αυτοδιοίκηση
24 Δεκ. 2021 - 6:20