Τουριστική άνθηση λόγω συγκυριών
- Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:12
- / Eνημέρωση: 15 Φεβ. 2018 - 7:16
Ζήτημα “πλασματικής ωφέλειας” έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, υπ’ όψιν της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, όπως αυτή προκύπτει για την αποτελεσματικότητα των μέτρων του τέλους διανυκτέρευσης και του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά.
Ο βουλευτής και Ε΄αντιπρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι η τουριστική άνοδος της χώρας των τελευταίων ετών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο τεταμένο κλίμα της γειτονικής Τουρκίας, που όμως τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν τον τουρισμό, θα προκαλέσουν απώλειες όταν αλλάξουν οι γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής.
Από το τέλος διανυκτέρευσης υπολογίζονται απώλειες 340 εκατομμυρίων
Καταθέτοντας το ερώτημά του ο Δ. Κρεμαστινός υποστήριξε ότι ο ελληνικός τουρισμός επωφελείται ξεκάθαρα από την εσωτερική και εξωτερική της Τουρκίας, η οποία του επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικός, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες, με τις τιμές της Ελλάδας να είναι υψηλότερες. Αιτιολόγησε μάλιστα τη θέση του υποστηρίζοντας ότι ο ξένος τουρίστας αισθάνεται ανασφαλής να ταξιδέψει στην Τουρκία, λόγω του πολιτικού καθεστώτος που επικρατεί, της ανεξέλεγκτης δράσης των εσωτερικών ομάδων και της εμπόλεμης κατάστασης. “Αυτό, λοιπόν, είναι ένα θετικό στοιχείο για εμάς. Δυστυχώς, δεν είναι για τον κόσμο βέβαια, αλλά για τον ελληνικό τουρισμό είναι”, σχολίασε.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε έκθεση της εταιρείας Grant Thornton από την οποία προκύπτει ότι μόνο από το τέλος διανυκτέρευσης που θα πληρώνει ένας ξένος τουρίστας για τη διαμονή του, το οποίο κυμαίνεται από 1 έως 4 ευρώ, θα υπάρξει απώλεια 340 εκατομμυρίων ευρώ και 6.174 θέσεων εργασίας, παρά το δημοσιονομικό όφελος των 84 εκατομμυρίων που υπολογίζεται, χωρίς να έχει ληφθεί υπ’ όψιν και η ζημιά που προκύπτει από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Τονίζοντας ότι η διενέργεια της έρευνας δεν ενέχει πολιτική σκοπιμότητα, ζήτησε από την υφυπουργό Κ. Παπανάτσιου, με τη συνδρομή του Υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, να δοθεί μία ουσιαστική απάντηση, κυρίως για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε επισφαλή θέση.
Παρεμβάσεις δημοσιονομικής προσαρμογής για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας
Στην απάντηση της η υφυπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε ότι η ψήφιση του τέλους διανυκτέρευσης έχει ψηφιστεί από τις 22 Μαΐου 2016 όπου και θεσπίστηκε ως φόρος διαμονής με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018. Η πρόσφατη τροποποίηση αφορά την επιβολή του σε ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος ως εξής: σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ενός ή δύο αστέρων 0,50 ευρώ, τριών αστέρων 1,50 ευρώ, τεσσάρων αστέρων 3 ευρώ, πέντε αστέρων 4 ευρώ και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα 0,50 ευρώ.
Η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι τα παραπάνω φορολογικά μέτρα προκρίθηκαν, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας, με τη νομοθέτησή τους να εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων δημοσιονομικής προσαρμογής, οπότε και αποτελούν δεσμεύσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τέλος διαμονής ισχύει σε πολλές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, η Λισαβόνα, το Παρίσι και το Βερολίνο, χωρίς να αποτελεί πρόσφατο μέτρο.
Απαντώντας και στο ερώτημα για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, αναφέρθηκε στην δεύτερη παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά Λέρος, Κως, Σάμος και Χίος προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η μετάβασή τους από τη στιγμή που δέχονται και διαχειρίζονται μεγάλες προσφυγικές ροές και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση. Επεσήμανε σε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια στοχευμένων μέτρων προστασίας των οικονομικά αδύναμων κατοίκων των περιοχών αυτών ως αντιστάθμισμα στις αρνητικές συνέπειες από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι τα στοιχεία της έρευνας που ανέφερε ο κ. Κρεμαστινός θα επεξεργαστούν και θα απαντηθούν σε μελλοντικό χρόνο, καθώς από τη στιγμή που δεν εμπεριέχονται στην κατατεθείσα ερώτηση ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν, το Υπουργείο δε μπορεί να δώσει κάποια απάντηση.
Χρειάζονται άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα
Δευτερολογώντας ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχολίασε την αδυναμία συγκεκριμένης απάντησης, καθώς είχε καταθέσει και πρότερη ερώτηση επί του θέματος, όμως απεφάνθη θετικά για τη στάση της υφυπουργού και τη δέσμευσή της να απαντήσει μελλοντικά. Μιλώντας εκ νέου για το τέλος διανυκτέρευσης διευκρίνισε ότι ανεξαρτήτως της δυνατότητας των άλλων χωρών, η πραγματική διάσταση του μέτρου είναι η αύξηση της τιμής ενοικίασης των καταλυμάτων, κάτι που καθιστά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας μη ανταγωνιστικό σε σχέση με το γειτονικό της Τουρκίας.
“Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θα μπορεί κάποιος, αν αισθάνεται εξίσου ασφαλής και στην Τουρκία και στην Ελλάδα, να προτιμήσει το ίδιο ξενοδοχείο στην καλύτερη τιμή. Οι επιπτώσεις που θα έχει στους εργαζόμενους -και λιγότερο στους ξενοδόχους- επαναλαμβάνω ότι θα είναι τραγικές στις απολαβές τους και όσον αφορά στις απολύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι απώτερος σκοπός της συζήτησης είναι να κινητοποιηθεί το Υπουργείο ώστε να φέρει γρηγορότερα τα απαραίτητα αντισταθμιστικά μέτρα, για να παραμείνουν οι εγχώριοι επιχειρηματίες τουρισμού, ανταγωνιστικοί.
Τόνισε μάλιστα ότι όταν πάψουν οι εχθροπραξίες επί τουρκικού εδάφους, θα φανεί η ελληνική αδυναμία ως προς τα αναμενόμενα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των αντισταθμιστικών μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα επανεξεταστούν τα μέτρα όταν το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας
Στη δευτερολογία της η Κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συνεργασία όλων των αρμόδιων Υπουργείων και φορέων για το τέλος διανυκτέρευσης και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της υψηλής ποιότητας του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. Δήλωσε μάλιστα ότι όταν η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, το τέλος διανυκτέρευσης θα επανεξεταστεί. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το Υπουργείο Οικονομικών αξιολογεί τις επιπτώσεις και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής πολιτικής και εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο θα προβεί σε στοχευμένες αλλαγές, με γνώμονα πάντοτε την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Τέλος σχολίασε την άποψη του κ. Κρεμαστινού για τα τουριστικά αποτελέσματα, λέγοντας ότι ανάλογες συζητήσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν, με την πράξη πάντα να διαψεύδει τη θεωρία.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Όχι» Κωστή Χατζηδάκη σε μείωση του ΦΠΑ
21 Μαΐου. 2024 - 8:57 - Επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
13 Δεκ. 2022 - 15:16 - Εφικτή η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά
7 Δεκ. 2021 - 16:54 - H μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στις μεταφορές συμπεριλαμβάνει και τα ταξί
3 Ιουν. 2020 - 13:46 - Απορρίφθηκε τροπολογία για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
8 Φεβ. 2019 - 15:06