“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Υπερασπιστές της 4ης κάλπης οι Κοινότητες

ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ «ΚΑΠΕΛΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥΣ -ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021 - 06:23

Συναγερμό έχει σημάνει στις τάξεις των προέδρων των Κοινοτήτων ο νέος εκλογικός νόμος που σχεδιάζει η κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει προτείνεται η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των Τοπικών Κοινοτήτων. Ακόμη, στη διαβούλευση που προγραμματίζεται οι Κοινοτάρχες βάζουν στο τραπέζι του διαλόγου κι άλλα θέματα, όπως, η αναβάθμιση των Τοπικών Κοινοτήτων με την απόκτηση ΑΦΜ και η αποφασιστική διαχείριση τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους της ΣΑΤΑ που τους αναλογεί, καθώς και των ιδίων πόρων που διαθέτει κάθε Κοινότητα.

Ήδη στις τάξεις των Κοινοταρχών έχει δημιουργηθεί πανελλαδικά ένα Συντονιστικό Δίκτυο, ενώ σε επίπεδο νομού Λάρισας βρίσκεται υπό σύσταση Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας. Μια γεύση των αιτημάτων τους πήρε και ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα, όταν οι Βασίλης Βασιλόπουλος πρόεδρος της Κοινότητας Κατωχωρίου Φαρσάλων, Νίκος Γούσιος πρόεδρος Κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου Φαρσάλων και Ευστάθιος Ψωμιάδης πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Δομενίκου Ελασσόνας είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, ενώ του παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Στο μεταξύ, προχθές Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια ιστορική τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος. Στη διάρκειας 2 ωρών τηλεδιάσκεψη, έδωσαν το «παρών» Πρόεδροι και Σύμβουλοι Κοινοτήτων από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας συζητώντας τις αλλαγές στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί. Στη συζήτηση υπήρχε πλήρης ταύτιση των απόψεων ότι το νομοσχέδιο που σχεδιάζεται κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση σχετικά με το θέμα των Κοινοτήτων. Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που ταλανίζουν τόσο τις ορεινές και νησιωτικές Κοινότητες όσο και τις μητροπολιτικές. Συζητήθηκαν οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που θα μπορούσαν να καλυτερεύσουν το συγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης των Δήμων, να φέρουν την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ κέντρου και περιφέρειας και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων με μια αποκεντρωτική πολιτική.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ των άλλων Κοινοτήτων εκπρόσωποι από το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου (73 Κοινότητες), Ένωση Προέδρων Μεσσηνίας (275 Κοινότητες), Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας (υπό σύσταση), Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Εορδαίας (25 Κοινότητες), Δίκτυο Κοινοτήτων Δήμου Αμυνταίου (24 Κοινότητες), Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου (28 Κοινότητες, υπό σύσταση).

Το Συντονιστικό έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και την Κ.Ε.Δ.Ε. (έχουν ήδη σταλεί επιστολές), ενώ όλοι συμφώνησαν να επικοινωνήσουν όλες οι Κοινότητες τα αιτήματά τους με ψηφίσματα στους οικείους Δήμους και τους κατά τόπους βουλευτές.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ένωση Κοινοτήτων Λάρισας προς το παρόν προσπαθούν να οργανωθούν και αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις, μέχρι τουλάχιστον να συγκροτηθεί το τοπικό Δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η πρωτοβουλία τους χαίρει της υποστήριξης του Δήμου Λαρισαίων, ενώ κάποιοι άλλοι Δήμοι αντιτίθενται, κάνοντας λόγο για διαλυτικά φαινόμενα και για επιστροφή στο παρελθόν. Ωστόσο κάποιοι Κοινοτάρχες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καταργήσει την ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών κοινοτήτων. «Οι τοπικές κοινωνίες δεν θέλουν το καπέλωμα από τους Δήμους. Αποδείχτηκε στις τελευταίες εκλογές, όπου κυριάρχησαν οι ανεξάρτητοι συνδυασμοί και όχι αυτοί που εντάχθηκαν στις δημοτικές παρατάξεις. Πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά βρήκαν κίνητρο συγκροτώντας συνδυασμούς οι οποίοι αναδείχθηκαν από τους πολίτες και τώρα είναι στην ουσία “οι ομάδες εθελοντισμού” για τον τόπο τους, κινητοποιώντας ταυτόχρονα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μια προσπάθεια βελτίωσης της επαρχίας και επαναφοράς του ενδιαφέροντος στη γειτονιά και την ουσία της καθημερινής ζωής. Επίσης, η μείωση του αριθμού των μελών μιας Κοινότητας από 5 σε 1, θα συρρικνώσει περαιτέρω τη συμμετοχική διαδικασία των ανθρώπων από τα χωριά. Ο Νόμος 4623/2019 που στόχο είχε την “κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ”, επηρέασε τη λειτουργία των Συμβουλίων Κοινότητας καθοριστικά, αφαιρώντας κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό. Σε πολλές Κοινότητες ακόμη και σήμερα δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας προκαταβολής του Προέδρου που τους αναλογεί, ενώ οι αποφάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των Δήμων. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο των Κοινοτήτων βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1959;» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Του Γιώργου Ρούστα