«Υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων»
- Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:28
Τις προτάσεις τους καταθέτουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης, αναφορικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά στη νέα εκλογική διαδικασία, που θα αλλάξει και πάλι το τοπίο.
Από την πλευρά του Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδας, έντονη είναι η αντίδραση των αυτοδιοικητικών, σχετικά με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τα τοπικά συμβούλια, που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, αλλά και η ανισότητα του τρόπου εκλογής συμβούλων στα Τοπικά Συμβούλια, μεταξύ μικρών και μεγαλύτερων Κοινοτήτων.
Από την πλευρά της, ωστόσο, η Κεντρική Ένωση Δήμων χαιρέτισε τις προβλέψεις που θα συμβάλουν στη λύση του «προβλήματος στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, που δημιούργησε η απλή αναλογική», όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Ζητούμε την εμπιστοσύνη της πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες»
Το Δίκτυο Κοινοτήτων Ελλάδας, με ανακοίνωσή του, τονίζει πως «η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη - όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου - είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, φροντίζουν, μεριμνούν για τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών αλλά στις απομακρυσμένες περιοχές της Πατρίδας μας με την υστέρηση των υποδομών και υπηρεσιών. Η παρουσία τους στις πόλεις και στα χωριά είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο κράτος αφού μια μορφή διοίκησης παραμένει δίπλα του».
«Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου 2021, το Υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε το σχέδιο νόμου οπού θα αλλάξει συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση», υπογραμμίζει το Δίκτυο.
Όπως εξηγεί, «η κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης για τους Προέδρους και Συμβούλους των Κοινοτήτων, η κατάργηση Κοινοτήτων στις έδρες του κάθε Δήμου, ο περιορισμός του αριθμού των τοπικών συμβούλων, η ανισότητα τρόπου εκλογής μεταξύ μικρών και μεγαλυτέρων πληθυσμιακά Κοινοτήτων, η μετατροπή των Συμβούλων της κάθε Κοινότητας σε προέκταση των υποψηφίων δημοτικών συνδυασμών, η διαίρεση μικρών κοινωνιών σε παραταξιακούς οπαδούς και αντιπάλους, η υποβάθμιση των Συμβουλίων Κοινοτήτων και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!».
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούν και τους πολίτες, τα μέλη του Δικτύου Κοινοτήτων ζητούν:
1. Συμμετοχή στη επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Κλείνοντας, το Δίκτυο διαμηνύει, πως «οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαίθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών. Είμαστε ο σύνδεσμος Δημότη και διοίκησης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές».
«Να μην αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την αλλαγή αρμοδιοτήτων»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικάλων, κ. Δ. Παπαστεργίου, δήλωσε πως «είναι πολύ θετική η αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε θέσει στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ και ξεκινάμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία», καθώς μεταξύ άλλων, «τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μας προανήγγειλε ο Υπουργός, όσο και οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στον 4412 θα δώσουν έναν αέρα δυναμικής στην Τ.Α. Γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια θα επιτελούμε το έργο για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες».
Υπενθυμίζεται, πως το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή του Υπουργού και του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
-
Εκλογικός νόμος – Πρέπει να αλλάξει, χωρίς να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την αλλαγή των αρμοδιοτήτων. Με χαρά ακούμε ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, που δημιούργησε η απλή αναλογική.
-
Αρμοδιότητες – Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας. Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και μέσα από την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην βελτιστοποίηση του έργου της Τ.Α., προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
-
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – Οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες αλλά και από την πλευρά του Υπουργείου πρέπει να συμφωνήσουμε στον ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.
-
ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης – Θέλουμε αρωγό το ΥΠΕΣ που το θεωρούμε σπίτι μας για να κατοχυρώσουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ έχουν έγκαιρα κατατεθεί και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεκτές. Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις προτάσεις της που είναι μελετημένες και δεν χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις. Η ΚΕΔΕ θέλει να συμμετέχει στην Προετοιμασία, στο Σχεδιασμό, στην Υλοποίηση και την αξιολόγηση με τη συμμετοχή της στις αντίστοιχες επιτροπές που ήδη υπάρχουν.
-
Κινητικότητα – Η αποψίλωση των Δήμων μας πρέπει να σταματήσει και να μπορέσουμε με ικανά στελέχη να προωθήσουμε τις πολιτικές μας που θα μας κάνουν ακόμη πιο χρήσιμους στους πολίτες.
-
Πλατφόρμα τετραγωνικών – Η επιτυχία της πλατφόρμας είναι δεδομένη και εκείνο που πρέπει να δούμε μαζί με το ΥΠΕΣ, είναι η επαναλειτουργία της, με διαφοροποιημένος όρους.
-
Διαχείριση Απορριμμάτων – Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ότι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης
-
Εμβολιασμός προσωπικού ΟΤΑ και Δημοτικής Αστυνομίας
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για δημογραφικό και νησιωτικότητα
21 Φεβ. 2025 - 13:58 - Μαρινάκης: Τον Μάρτιο η προανακριτική και η προ ημερησίας για Τέμπη
20 Φεβ. 2025 - 17:58 - ΓΣΕΕ: Δεύτερη 24ωρη Πανελλαδική απεργία μετά τις 28 Φεβρουαρίου
20 Φεβ. 2025 - 16:41 - Ζαχαράκη: Αυξάνεται στα 1.800 ευρώ το μήνα το τροφείο των Ατόμων με Αναπηρία που διαμένουν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
20 Φεβ. 2025 - 13:15 - Γκίκας: Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική στον χώρο της κρουαζιέρας
20 Φεβ. 2025 - 11:31