Δυτική Ελλάδα: Μπήκε στον «πάγο» το «φιλέτο» του Αντιρρίου - Τι γίνεται με το λιμάνι της Πάτρας
- Τετάρτη, 19 Μαΐου, 2021 - 06:23
Εκτός των άμεσων σχεδίων αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ βγήκε το ακίνητο των πρώην εργοταξιακών χώρων της Γέφυρας, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ταμείου, που εγκρίθηκε προ ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ κήρυξε άγονο τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οικοπέδου των 163 στρεμμάτων, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του ύψους αποτίμησης του ακινήτου.
Ο ενδιαφερόμενος επενδυτής που προερχόταν από την περιοχή της Ναυπακτίας, σκόπευε να αξιοποιήσει τους πρώην εργοταξιακούς χώρους της Γέφυρας, για υποδομές logistics, καθώς γειτνιάζει με την Ιόνια και την Ολυμπία Οδό.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Π», στην προσφορά που έκανε δεν προσέγγισε το αντίτιμο που είχε οριστεί βάσει εκτίμησης για το ακίνητο, με αποτέλεσμα η διαδικασία του διαγωνισμού να τελειώσει χωρίς θετικό αποτέλεσμα.
Να θυμίσουμε πως πρόκειται για το παραθαλάσσιο ακίνητο ανατολικά του οικισμού του Αντιρρίου, πλησίον της απόληξης της καλωδιωτής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου (Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης). Το ακίνητο αποτελείται από τέσσερα επιμέρους τμήματα και χρησίμευσε στο παρελθόν ως εργοταξιακός χώρος κατασκευής της γέφυρας.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα, βέβαια, είναι ποια θα είναι η τύχη του χώρου, που τόση συζήτηση έχει γίνει για την αξιοποίησή του επί σειρά ετών, με σχέδια μάλιστα πολλές φορές μεγαλεπήβολα για την περιοχή, αλλά ακόμα παραμένει αναξιοποίητος.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Π», το ΤΑΙΠΕΔ δεν σκοπεύει να επαναφέρει το ακίνητο σε νέο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για φέτος, καθώς το διεθνές επενδυτικό κλίμα παραμένει συγκρατημένο, λόγω και της πανδημίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ταμείο θα επιχειρήσει μια δεύτερη προσπάθεια πώλησης του ακινήτου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, με την ελπίδα το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον να έχει βελτιωθεί.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Και το λιμάνι της Πάτρας όμως, δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ. Το ταμείο σκοπεύει να υπο-παραχωρήσει λιμενικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις στην περιοχή αρμοδιότητάς του.
Ομως, αυτή τη στιγμή, έχουν υποβληθεί εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τέσσερα επενδυτικά σχήματα για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, πέντε για την Καβάλα και εννέα για ττην Ηγουμενίτσα. Στις 30 Μαρτίου έγινε η επιλογή των υποψηφίων επενδυτών που θα προχωρήσουν στη Β' Φάση του Διαγωνισμού για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και στις 5 Απριλίου αναρτήθηκε η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος του Ηρακλείου, με προθεσμία έως τις 30 Ιουλίου.
Το Ταμείο προετοιμάζει πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης κάποιων από τους μικρούς λιμένες ή/και μαρίνες του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας. Το σχέδιο υποπαραχώρησης του λιμένα Πατρών, μάλλον οδηγείται και αυτό για το 2022, καθώς η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δεν σκοπεύει να ανοίξει διαγωνισμούς για όλες τις εγκαταστάσεις, εξαντλώντας από τώρα το οποιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στρατιωτική φάλαγγα στην Κορίνθου – Πατρών «εμπλέκει» Άραξο και Ανδραβίδα
19 Οκτ. 2022 - 6:24 - Φυσικό αέριο με ρούβλια; Το αδιέξοδο της ΕΕ
4 Μαΐου. 2022 - 6:22 - Πάτρα: Πέφτουν οι υπογραφές τον Μάιο για φυσικό αέριο – Τέλη του 2022 οι πρώτες συνδέσεις!
31 Μαρ. 2022 - 6:25 - Φυσικό αέριο: Επανεκκίνηση ερευνών στο Ιόνιο – Τα σενάρια που αξιολογεί η κυβέρνηση
30 Μαρ. 2022 - 6:24 - Παραλίγο «ΡΙΚΟΜΕΞ» …η ΕΒΟ Αιγίου! – Στα συρτάρια 26 χρόνια μελέτη ακαταλληλότητας των κτιριών παραγωγής
2 Νοε. 2021 - 6:25