ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Στη δίνη των… ναρκωτικών - Θάνατοι και συλλήψεις ταρακουνούν την τοπική κοινωνία

  • Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2023 - 06:22

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα τελευταία γεγονότα στο νησί της Ζακύνθου που σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, θανάτους τοξικομανών, καθώς και με τις σχεδόν καθημερινές συλλήψεις που γίνονται από την τοπική ΕΛ.ΑΣ. για διακίνηση ουσιών.

Σοκάρουν τα στοιχεία

Αξίζει αρχικά να αναφερθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες, των καθηγητών ιατρικής, Άγγελου Χατζάκη και Βάνας Σύψα, το διάστημα 2018-2022 η χώρα μας είχε την υψηλότερη θνησιμότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.
Στα στοιχεία της έρευνας που δημοσίευσε η ΕΡΤ σημειώνεται ότι η θνησιμότητα σε χρήστες ναρκωτικών είναι 17 φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα του γενικού πληθυσμού, ενώ όσον αφορά στους ελεγχόμενους χώρους χρήσης καταγράφονται 3.5 θάνατοι ανά 100 χρήστες ετησίως. Η θνησιμότητα είναι κατά 35 φορές μεγαλύτερη στους νέους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλλήψεις

Την περασμένη εβδομάδα (12 Ιανουαρίου) συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, με ποινή κάθειρξης -8- ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Για το θέμα αυτό αλλά και τις συλλήψεις το τελευταίο διάστημα ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, Αστυνόμος Α’, Θεόφιλος Μελεγγίδης σημείωσε πως «η αστυνομία δεν αφήνει μια υπόθεση. Όταν εκδοθεί απόφαση που αφορά συγκεκριμένο αδίκημα για το οποίο διώκεται κάποιο πρόσωπο κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και συνάμα την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου. Το θέμα των ναρκωτικών είναι μόνιμα στην ατζέντα και είναι από τους πρώτους στόχους κατά την επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων. Συλλήψεις για ναρκωτικά γίνονται συνεχώς από τις υπηρεσίες μας είτε στο πλαίσιο συγκροτημένων επιχειρησιακών δράσεων των υπηρεσιών μας είτε από τις εξειδικευμένες υπηρεσίες ασφαλείας. Έχουμε τις ομάδες που είναι επιφορτισμένες με αυτό, του Τμήματος Ασφαλείας, των Μικτών Τμημάτων και των ομάδων που κάνουν έλεγχους στον δρόμο της ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ κ.α. Σε όλο το Ιόνιο είχαμε 12 συλλήψεις τον Δεκέμβριο για ναρκωτικά».

Υποστελεχωμένη η τοπική ΕΛ.ΑΣ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ζακύνθου, Κωνσταντίνος Καραγκούνης κληθείς να σχολιάσει τα τελευταία γεγονότα τόνισε πως «προσφάτως είχαμε 3-4 νεκρούς. Συλλήψεις γίνονται… Οι συνάδελφοι στο Τμήμα Ασφαλείας ξεπερνούν κατά πολύ τις ώρες εργασίας τους. Για να εξιχνιαστεί μια υπόθεση ναρκωτικών εάν δουλέψει ο συνάδελφος μόνο το ωράριο του δεν πρόκειται να πιαστεί ούτε τσιγαριλίκι. Οι άνθρωποι δουλεύουν για άλλες οικογένειες, αφήνοντας τη δική τους, παλεύουν και πασχίζουν. Δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν αυτά τα πράματα. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αντιμετωπίζεται όμως με μόνιμη δύναμη… Θέλουμε ίση μεταχείριση… Έχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα το Κιλκίς και η Καστοριά; Φωνάζουμε για την Αθήνα. Η Ζάκυνθος δεν έχει πρόβλημα; Στη Ζάκυνθο είχαμε τον αριθμό νεκρών με την Αθήνα. Είναι 800% πάνω η εγκληματικότητα. Η Ζάκυνθος έχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα, πολύ περισσότερο σε έναν νομό, όπως η Ζάκυνθος με αρκετούς νεαρούς τουρίστες ιδιαίτερα στην περιοχή του Λαγανά. Όμως και ντόπιος πληθυσμός έχει εθιστεί στα ναρκωτικά και η πολιτεία δεν παρέχει τις ανάλογες υγειονομικές υπηρεσίες, ώστε αυτοί να ξεφύγουν από αυτή τη μάστιγα. Οι αρμόδιοι πρέπει να δουν το πρόβλημα της Ζακύνθου και να σκύψουν σε αυτό. Χρειάζεται πολιτική βούληση που δεν υπάρχει για την ενίσχυση της Ζακύνθου με μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον αναλογικά με τους άλλους νομούς. Θα επαναλάβω ότι το Κιλκίς έχει 1 αστυνομικό ανά 69 πολίτες, η Ζάκυνθος 1 προς 500 και 1.200 τη θερινή περίοδο. Είναι εξωφρενικό».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι δεν υπάρχει Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών στο νησί, λόγω έλλειψης προσωπικού. «Στο Τμήμα Ασφαλείας δεν υφίσταται Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών που θα επιβαλλόταν…Είναι τραγικό να μην υπάρχει και Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας. Δεν υπάρχει όχι γιατί η Διεύθυνση Αστυνομίας Ζακύνθου δεν το θέλει, αλλά επειδή δεν έχει άτομα. Μέλος του Δ.Σ.της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, ο Μανώλης Μαργετάκης, κατήγγειλε εγγράφως ρουσφετολογικές καταστάσεις στις αποσπάσεις αστυνομικών. Στοιχίζουν 1.200.000 αν δεν κάνω λάθος τον μήνα στο Δημόσιο. Είναι τόσο δύσκολο να διπλασιαστεί η δύναμη στη Ζάκυνθο αναλογικά με άλλους νομούς με κοινωνικά και εγκληματικά κριτήρια ανά νομό; Τους είναι τόσο δύσκολο; Γιατί βρίσκεται σε αυτή την άθλια κατάσταση; Ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν αστυνόμευση στη Ζάκυνθο; Και δεν μιλάμε για κλήσεις τροχαίας, αλλά για σοβαρό και οργανωμένο έγκλημα και ναρκωτικά. Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν;Τι είναι αυτό που ανάγκασε τον κ. Χρυσοχοΐδη ή και τη σημερινή ηγεσία να μην υλοποιούν τη δέσμευση του για 50 στελέχη συνοριοφυλάκων στο αεροδρομίο; Τι είναι αυτό που αναγκάζει πολιτική και φυσική ηγεσία; Υπάρχουν δυνάμεις πάνω από αυτούς; Δεν μπορεί η Ζάκυνθος για πέντε μήνες κάθε βράδυ 24 ώρες να λειτουργεί ως Σαββατόβραδο… Κάτι φταίει. Αν δεν το κάνουν με σκοπιμότητα,είναι ανίκανοι. Εάν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, υπάρχει ανικανότητα και αυτοί οι άνθρωποι είτε πολιτικοί είτε υπηρεσιακοί παράγοντες πρέπει να πάνε σπίτι τους (όσοι είναι εκτός νησιού) .Οι εντός Ζακύνθου πρέπει να πουν τι ακριβώς συμβαίνει…. Σε ποιο νομό συμβαίνει ότι εδώ; Δεν υπάρχει ομάδα ασφαλείας, ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών… Δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση Χρυσοχοΐδη για αναβάθμιση σε υποδιεύθυνση ασφαλείας. Είναι πράγματα που τα βλέπουμε με γυμνό μάτι».