Υπ. Εργασίας - ΔΥΠΑ: Μέτρα καταπολέμησης μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών – γυναικών

  • Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024 - 09:53

Ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών αλλά και την ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών που προβλέπουν τη θέσπιση συγκεκριμένης ποσόστωσης για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιρειών μέχρι το τέλος του 2024, καθώς και τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων για όμοια εργασία μέχρι το 2026 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η δέσμη μέτρων που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία.

Με αφορμή τη χθεσινή Διεθνή Ημέρα για την Ισότητα των Αμοιβών που εορτάζεται από τον ΟΗΕ κάθε χρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου, τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής αναμένεται να αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την καταπολέμηση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, μια ανισότητα που επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενες και αγγίζει κάθε τομέα της οικονομίας.

Για να μειωθεί το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπουργούς Νίκη Κεραμέως και Σοφία Ζαχαράκη, απαιτείται ένας συνδυασμός από θεσμικές πρωτοβουλίες και συνέργειες με τον χώρο της εργασίας, εργοδότες και εργαζομένους, ώστε να καταπολεμηθούν οι διαρθρωτικές αιτίες του φαινομένου:

– Η ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών με ειδικά προγράμματα.

– Η στήριξη της εξισορρόπησης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ενίσχυση των δομών φροντίδας (vouchers, νταντάδες γειτονιάς), δυνατότητα μεταβίβασης της άδειας μητρότητας στον πατέρα με ευνοϊκούς όρους.

– Η προώθηση της μισθολογικής διαφάνειας, μέσα από την ενσωμάτωση της οδηγίας 2023/970 για την ενίσχυση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, μέσω της μισθολογικής διαφάνειας και μηχανισμών επιβολής.

Οι δύο υπουργοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και εξαγγελία για τη φοροαπαλλαγή των οικειοθελών παροχών ύψους έως 5.000 ευρώ το έτος από επιχειρήσεις υπέρ των νέων γονέων. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Παράλληλα, η ΔΥΠΑ εκπονεί μια σειρά προγραμμάτων προώθησης της γυναικείας απασχολησιμότητας, όπως:

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών, με έμφαση στον τομέα της πράσινης οικονομίας και στις γυναίκες.

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας, με έμφαση στις γυναίκες.

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, ηλικίας 30 ετών και άνω, στις περιφέρειες σε μετάβαση (MΕΤ), με έμφαση στις γυναίκες.

kathimerini.gr