Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων, σε σύσκεψη υπό τον Γιάννη Δεκαβάλλα

Συγχώνευση πριν από το λουκέτο

Μετά από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του τύπου “δεν χρειάζεται πανικός”, ο Δήμαρχος Σύρου, Γιάννης Δεκαβάλλας, πήρε την απόφαση να δώσει εντολή στους προέδρους του ΟΠΑΚ και του ΟΠΑΣ να προχωρήσουν στη κατάργηση των Νομικών Προσώπων, αλλά και στην απορρόφηση των εργαζομένων τους στις υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Δεκαβάλλα με τους προέδρους των Νομικών Προσώπων, αλλά και εκπροσώπων των υπάλληλων των δύο αυτών οργανισμών.

Φυσικά και αυτό είναι το πιο σημαντικό, είναι να ξεκαθαριστεί αν αυτή η λύση, είναι νομικά εφικτή, δηλαδή οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΣ και του ΟΠΑΚ να μεταφερθούν στις υπηρεσίες του Δήμου.

Το θέμα παραπέμπεται στο δημοτικό συμβούλιο

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιάννη Δεκαβάλλα, με την συμμετοχή του προέδρου του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη του αντιπροέδρου του ΟΠΑΚ, Αλφόνσου Σαργολόγου, αλλά εκπροσώπων των υπάλληλων των δύο αυτών Νομικών Προσώπων του Δήμου.

Αντικείμενο της σύσκεψης, στην οποία παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος, Φώτης Ξαγοράρης και ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Αντώνης Κρητικός, ήταν το αίτημα των εργαζομένων στον ΟΠΑΣ και στον ΟΠΑΚ παύσουν να λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα και να ενταχθούν ως υπηρεσίες στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υπό το φόβο που διαχέεται τελευταία περί κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στους Δήμους και απόλυσης του προσωπικού.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των εργαζομένων και την ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί σε αυτούς και εισηγήθηκε προς τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών να ληφθούν αποφάσεις τους μέσα στις προσεχείς ημέρες με σχετική εισήγηση για την κατάργηση ή όχι των Νομικών αυτών Προσώπων.

Οι πρόεδροι, του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης και ΟΠΑΚ ,Άννα Βαφία, είναι θετικοί στο ενδεχόμενο της κατάργησης και ένταξης του υπαλληλικού τους προσωπικού στον Οργανισμό του Δήμου. Στη συνέχεια, οι προτάσεις των Νομικών Προσώπων θα εισαχθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

“Για τη διασφάλιση των εργαζομένων”

Η εφημερίδα επικοινώνησε με το Δήμαρχο, προκειμένου να διευκρινιστεί τι προέκυψε από τις τελευταίες δηλώσεις του - “δεν χρειάζεται πανικός” και μέχρι σήμερα.

Ο κ. Δεκαβάλλας ξεκαθάρισε ότι η απόφαση που πήρε στη σύσκεψη με τα Νομικά Πρόσωπα ήταν μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, διότι όπως είπε, “δεν ξέρουμε τελικά πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση και αν ξαφνικά πάρει απόφαση για την κατάργησή τους”.

“Η απόφαση αυτή έχει μοναδικό σκοπό να διασφαλίσουμε τους εργαζόμενους. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει αύριο η κυβέρνηση. Έπειτα υπάρχει και δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με τη συνένωση αυτή, το υπαλληλικό προσωπικό του Δήμου. Δε θέλω να πάρω κάποιο ρίσκο για μια απόφαση της κυβέρνησης και απολυθούν οι εργαζόμενοι”, δήλωσε ο κ. Δεκαβάλλας.

“Θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις”

Ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, στην τοποθέτησή του επί του θέματος που έκανε στην εφημερίδα, τόνισε ότι οι ενέργειες για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων γίνονται προκειμένου να “προλάβουν τις εξελίξεις”.

“Στο άμεσο μέλλον, εμείς λογικά δε θα είχαμε πρόβλημα, διότι είμαστε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Έχουν ξεκινήσει κάποιες εκκαθαρίσεις με τις Κοινωφελής Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Παρ' όλα αυτά εμείς θέλουμε να προλάβουμε τις εξελίξεις και πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων, αλλά συγχρόνως και να έχουμε και μία καλύτερη λειτουργία στις δομές μας, κάναμε αυτή τη σύσκεψη. Ο Δήμαρχος σε πρώτη φάση δεν ήταν αντίθετος στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, παράλληλα με τις ενέργειες που κάνει το γραφείο Προγραμματισμού του Δήμου. Με τις απαραίτητες νομοθεσίες που θα βρούμε ή κάποιο πιθανό παράδειγμα από άλλους Δήμους που έχουν κάνει ήδη μεταφορά προσωπικού από Νομικά Πρόσωπα, να βρούμε τη νόμιμη λύση. Όλα αυτά προϋποθέτουν πρώτα από όλα, να έχουμε απόφαση των διοικητικών μας συμβουλίων, να το μεταφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο και βέβαια αυτές οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες”.

Στην ερώτηση πόσους εργαζομένους έχει αυτή τη στιγμή ο ΟΠΑΣ, ο κ. Κεράνης σημείωσε ότι έχει 20 υπαλλήλους, από τους οποίους εάν υπήρξε πρόβλημα, αυτό θα το είχαν οι αορίστου, δηλαδή 5 από αυτούς, που θα βρισκόταν στο πρώτο “μέτωπο”.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι η μεταφορά των υπαλλήλων θα εξασφάλιζε και την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής Τουρισμού, αλλά θα είχε και καλύτερα αποτελέσματα από πλευράς έργου.