Αναφορά του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου των αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα του Γαλησσά Σύρου

"Να μην προωθηθεί η αποκρατικοποίηση”

- Συγκέντρωση 5.115 υπογραφών κατοίκων και επισκεπτών και 739 υπογραφών ενίσχυσης μέσω διαδικτύου - “Θα υψώσουμε φωνή και για την περιοχή της “Αγίας Κυριακής””, τονίζει ο Παναγιώτης Κροντηράς

Στην πρώτη γραμμή της κοινοβουλευτικής παρέμβασής του προώθησε ο Νίκος Συρμαλένιος το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα του Γαλησσά Σύρου, οι συμμετέχοντες της οποίας ζητούν με αναφορά που κατέθεσαν προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές Κυκλάδων καθώς και την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην προωθηθεί η αποκρατικοποίηση εκτάσεως 27.992 τ.μ. στο ΤΑΙΠΕΔ προς... αξιοποίηση.

Η Επιτροπή Αγώνα στο περιεχόμενο της αναφοράς σημειώνει δύο αιτήματα που αφορούν πρώτον, στην ανάκληση της σχετικής διυπουργικής απόφασης και δεύτερον, στην επαναχάραξη του αιγιαλού του Γαλησσά ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υφίστατο παλαιός αιγιαλός αφού τίτλοι ιδιοκτησίας υπάρχουν από τον 19ο αιώνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ενημέρωση που παρέχει ο δήμαρχος Τήνου Παναγιώτης Κροντηράς όσον αφορά στην “τρίτη και φαρμακερή” ανακοίνωση, που έρχεται από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο περιλαμβάνει σε λίστα ακινήτων και περιοχή 55.000 τ.μ. της “Αγίας Κυριακής”.

“Εσφαλμένα θεωρήθηκε παλαιός αιγιαλός

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι συνυπογράφοντες το αίτημα – αναφορά, “η ταλαιπωρία μας άρχισε όταν έγινε η χάραξη του αιγιαλού και της παραλίας στον Γαλησσά με την υπ' αριθμόν 1984/17.12.1993 απόφαση Νομάρχη Κυκλάδων (ΦΕΚ 788Δ΄3.8.1994), που συμπεριέλαβε, ένα πολύ μεγάλο τμήμα εκτάσεως 27 και πλέον στρεμμάτων στη ζώνη του παλαιού αιγιαλού, η οποία σημειωτέον έχει πολύ μεγάλο και ασυνήθιστο πλάτος και καταλαμβάνει ιδιοκτησίες που οι κάτοχοί τους διαθέτουν τίτλους πέραν του 1880”. Από εκείνη τη στιγμή όπως προσθέτουν, άρχισε “ο κατατρεγμός κάποιων ιδιοκτητών”, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν αποζημιώσει με “ιλιγγιώδη ποσά”.

Μετά τα ανωτέρω, τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο, όσο και ο πρώην δήμος Άνω Σύρου, στον οποίο ανήκε ο Γαλησσάς, αποφάσισαν ομόφωνα “να ζητήσουν την επαναχάραξη του αιγιαλού”, ώστε “να αρθούν οι υπερβολικά δυσμενείς συνέπειες που η παλαιά χάραξη έχει προκαλέσει”.

 

Ανάκληση απόφασης και επαναχάραξη αιγιαλού

Με αφορμή τα παραπάνω αλλά κυρίως της είδησης που θέλει έκταση 27.992 τμ. να μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΙΕΔ και από εκεί σε χέρια “επενδυτών”, πέρυσι το καλοκαίρι επιχειρηματίες αλλά και κάτοικοι του χωριού προχώρησαν στη σύσταση της Επιτροπής Αγώνα προκειμένου να διεκδικήσουν το αυτονόητο δικαίωμα, να παραμείνει στα χέρια τους η ακίνητη περιουσία, της οποίας φέρουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Καταλήγοντας στην αναφορά τους, σημειώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους και γνωστοποιούν ότι τα αιτήματά τους αφορούν πρώτον, στην ανάκληση της σχετικής “απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία προωθείται η πώληση σε τρίτους εκτάσεως 27.992 τμ στον Γαλησσά Σύρου” και δεύτερον, “στην υποβολή αιτήματος για την επαναχάραξη του αιγιαλού και παλαιού αιγιαλού στην ίδια περιοχή”, τονίζοντας επιπρόσθετα, ότι τα προαναφερθέντα έχουν συνυπογράψει 5.115 πολίτες ενώ έχουν συλλεχθεί και 739 υπογραφές στήριξης μέσω του διαδικτύου.

Παραθεριστικές κατοικίες... η “Αγία Κυριακή”

Παράλληλα, νέες φουρτούνες καλείται να αντιμετωπίσει ο δήμος Τήνου, σχετικά με την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να δοθεί σε επενδυτές νέο τμήμα του νησιού και ειδικότερα, τμήμα 55.000 τμ. στην περιοχή “Αγία Κυριακή”. Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Κροντηράς, “Το πράγμα σοβαρεύει. Όχι ασφαλώς ότι η “αγγελία” αυτή είναι πιο σοβαρή από τις προηγηθείσες για την Τήνο (Δρακονήσι και Αποκοφτό), αλλά εδώ προσδιορίζεται και η χρήση, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, ενεργώντας ως μεσιτικό γραφείο (όχι αρκετά υπεύθυνο και οργανωμένο), προωθεί το ακίνητο ως κατάλληλο για “Παραθεριστικές κατοικίες””, την ίδια στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με όσα προσθέτει, υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες ανάμεσα σε ιδιώτες και το Δημόσιο προκειμένου να παραμείνει “κοινόχρηστος” ο χώρος.

Αντιφατικά τα δεδομένα για τη χερσόνησο

Σε όσα παραθέτει ο κ. Κροντηράς στη συνέχεια, εξηγεί ότι η χερσόνησος της “Αγίας Κυριακής” όχι μόνο βρίσκεται στη δίνη της ανωτέρω δικαστικής διαμάχης, αλλά “η περιοχή είναι στα όρια με τις δεσμεύσεις που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να δεσμεύεται επί τρία σχεδόν έτη η περιοχή των εν επαφή οικισμών και να προβλέπεται η ανέγερση κατοικιών, στην όμορη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής” ενώ ακόμη, σημειώνεται ότι, “με βάση το Χωροταξικό της Τήνου, από 27-2-2003, για τη συγκεκριμένη χερσόνησο προβλέπεται εν μέρει απαγόρευση κάθε δόμησης (ζώνη 2(3α.6)7) και εν μέρει (ζώνη 2(3α.1)β23) έγκριση αρχαιολογικής υπηρεσίας και σειρά περιορισμών, χώρια η απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού”.

“Θα σταθούμε απέναντι για να παραμείνει ελεύθερο”

Ολοκληρώνοντας τους ισχυρισμούς του, ο δήμαρχος Τήνου, επισημαίνει ότι “Επειδή στις μέρες μας είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε το καθετί από αυτούς που παίρνουν μέτρα μέσα από την επιφάνεια ενός υπολογιστή και με το πάτημα κουμπιών, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, δε σημαίνει ότι θα χάσουμε και τη φωνή μας. Θα την υψώνουμε και ο καθένας μας κρίνεται”, συμπληρώνοντας επιπλέον, ότι “Ζητούμε λοιπόν καθαρά και ξάστερα από το ΤΑΙΠΕΔ να ανακαλέσει αυτή την ακατανόητη εξαγγελία – αγγελία του. Σε αντίθετη περίπτωση όσοι συμπλεύσαμε με το ελληνικό δημόσιο για την αναγνώριση της κοινοχρησίας αυτού του χώρου, θα αναγκαστούμε να σταθούμε απέναντί του και πάλι για να παραμείνει κοινόχρηστο και ελεύθερο.

Δεν ξέρουμε τί γίνεται σε άλλες γωνιές της πατρίδας. Ελπίζουμε μόνο οι υπόλοιπες “αγγελίες” του ΤΑΙΠΕΔ να μην έχουν ανάλογη “σοβαρότητα” με αυτές που αφορούν την Τήνο… Γιατί οι ελπίδες που γεννούν (αν το ξεπούλημα γεννά ποτέ ελπίδα), θα αποδειχθούν σύντομα ψεύτικες”.

Ετικέτες: