Εναλλακτική πρόταση για αιολικό πάρκο και ΑΠΕ προς το Δήμο Άνδρου

“Γαλαζοπράσινο ελληνικό νησί”

Στον χωροταξικό επανασχεδιασμό των νέων μονάδων ΑΠΕ (αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και υβριδικών σταθμών) στο νησί της Άνδρου προτείνει να προχωρήσει ο Δήμος του νησιού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Φραντζέσκος Καλλιβρούσης, αρχιτέκτων μηχανικός με ειδικότητα στον βιοκλιματικό σχεδιασμό κτιρίων και στις εφαρμογές ΑΠΕ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων και της παράταξης “Οικολογικός Άνεμος”, γνωστοποιώντας την προμελέτη που έχει συντάξει, στόχος της οποίας είναι να γίνει η Άνδρος, πρότυπο “γαλαζοπράσινο ελληνικό νησί”.

Ο ίδιος στο περιεχόμενο όσων αναφέρει προς τους συνδημότες του, σημειώνει πως η πρότασή του, έρχεται στο προσκήνιο εκ νέου με αφορμή τις έντονες συζητήσεις που γίνονται για τα νησιά των Κυκλάδων και όχι μόνο και κινείται στην κατεύθυνση που θέλει η ανάπτυξη των ΑΠΕ να ωφελεί την τοπική κοινωνία, να συμπλέει με το περιβάλλον αλλά να βρίσκεται στην αντίθετη όχθη, από εκείνη που αφορά αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος των μεγάλων οικονομικών επενδυτών.

Σημειώνεται πως, ακολουθεί η γενική σκέψη του κ. Καλλιβρούση έτσι ακριβώς όπως τη διατυπώνει ο ίδιος προλογίζοντας την προμελέτη του, καθώς όπως επισημαίνει, από το 2008 που την έχει δημοσιεύσει στον Τύπο καθώς και στα αρχεία της ΕΛ.ΕΤ.Π.Π.Π. και του ΕΛ.Ι.Α.Μ.Ε.Π., δεν κλήθηκε ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Άνδρου να την παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο ως μία διαφορετική πρόταση.

Σημειώνεται πως στην ηλεκτρονική έκδοση της “Κοινής Γνώμης” φιλοξενείται αυτούσια η πρότασή του.

Επιτυχημένο παράδειγμα – μπούσουλας

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει ο κ. Καλλιβρούσης, “Τον τελευταίο καιρό έχει λάβει ιδιαίτερη έκταση και δημοσιότητα ένα θέμα που ξεκίνησε από την αναγόρευση - βράβευση του νησιού ΣΑΜΣΟ της Δανίας ως του "Πράσινου Νησιού" εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να διαπιστευθεί και να συμμετέχει στην σχετική κριτική διαδικασία, το νησί αυτό στις ακτές της Δανίας στην Βόρεια Θάλασσα - με πληθυσμό 3.500 κατοίκους περίπου - φρόντισαν τόσο οι τοπικοί φορείς και όλοι μαζί οι κάτοικοι, με την στήριξη της Κυβέρνησης να πετύχουν την πλήρη ενεργειακή αποδέσμευση τους από τα κλασσικά (υγρά και στερεά) ρυπογόνα καύσιμα, την αντικατάσταση τους με Α.Π.Ε., την πλήρη και ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων και Λυμάτων (με Βιολογικό Κέντρο Καθαρισμού, Κέντρο Ανακύκλωσης - Ανάκτησης υλικών και Παραγωγής Βιομάζας, Χώρο Υγειον. Διάθεσης των λιγοστών πια υπολειμμάτων και παραγωγής βιοαερίου για καύση και τηλεθέρμανση με ζεστό νερό των περισσότερων κατοικιών, αποκατάσταση ρεμάτων και φυσικών λεκανών συγκέντρωσης υδάτων, χρήση Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις νέες κατασκευές και βελτιώσεις τέτοιας μορφής σε όλες τις παλαιότερες, κ.αλ.). Το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης απεξάρτηση από τις Ενεργειακές Παροχές από την ηπειρωτική χώρα, ο εξ' αιτίας αυτού περιορισμός των οικονομικών εκροών - δαπανών των κατοίκων καθώς και η πρόσκτηση νέων εισοδημάτων από την εκμετάλλευση των Α.Π.Ε. - σημειωτέον ότι ιδιοκτήτες των Ανεμογγενητριών και Φωτοβολταϊκών σταθμών (μικρού και μεσαίου μεγέθους) είναι οι περισσότεροι από τους κατοίκους που απλά διέθεσαν τη γη τους καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δε κεφάλαια επίσης με κοινή συνεισφορά μαζί με τις επιδοτήσεις και ειδικές ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι φανερό ότι η κοινή λογική και η συνολική τοπική κινητοποίηση και συμμετοχή εξασφάλισε την επιτυχία του εγχειρήματος, αλλά και την τελική αναγνώριση και επιβράβευση του σε διακρατικό πια επίπεδο”.

Εξοικονόμηση και διαχείριση διαθέσιμων πόρων

Όπως εξηγεί στη συνέχεια, η αποδοχή και “διέγερση” των ΜΜΕ της Ελλάδας και όχι μόνο από το παραπάνω παράδειγμα, γέννησε τη σκέψη, αν κάτι αντίστοιχο θα ήταν εφικτό να συμβεί στον ελληνικό νησιώτικο χώρο του Αιγαίου, το οποίο θα έχαιρε με τη σειρά του ανάλογης αναγνώρισης, που θα μπορούσε να “απογειώσει” την επιλογή και θα οδηγούσε τη χώρα να καταστεί πρότυπο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού για τον 21ο αιώνα (ιδιαίτερα μετά την θεσμοθέτηση αυστηρών κανονισμών και ορίων τόσο από την ίδια την Ε.Ε. όσο και στο σύνολο σχεδόν των Κρατών της Υφηλίου, μέσα από τα συμφωνημένα Πρωτόκολλα του Κυότο - του Μπαλί και της Συνδιάσκεψης του Πόζναν (2008)). Χαρακτηριστικά προσθέτει, “Ήδη λοιπόν μέχρι σήμερα έχουν ακουστεί απόψεις και συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επιλογή ενός Ελληνικού νησιού, τον προγραμματισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών και έργων και την τελική ανάδειξη του στο “Ελληνικό Πράσινο Νησί”, όπως αυτή του Δημάρχου των Λειψών ή κάποιες άλλες για την Σάμο. Λαμβάνω λοιπόν την προσωπική πρωτοβουλία - ως επιστήμονας γνώστης των περισσότερων από τις Τεχνολογίες Α.Π.Ε., εφαρμοσμένες και ερευνητικές - και με πλήρη πεποίθηση των σοβαρών και σημαντικών αποφάσεων αλλά και με συνολική κοινωνική αποδοχή και συμμετοχή (τόσο στην αρχική απόφαση, όσο και στις μετέπειτα απαιτούμενες ενέργειες και εντατικές απασχολήσεις), προτείνω το νησί μας, των σύγχρονων κατοίκων αλλά και των προγόνων όλων όσων είναι υπερήφανοι να αποκαλούνται Ανδριώτες, την Άνδρο, ως καταλληλότερη να διαμορφωθεί και τελικά χαρακτηριστεί ως το “Πρότυπο ΓαλαζοΠράσινο Ελληνικό νησί””. Διευκρινίζει δε, πως, “ η πρόταση και ως προς το σκέλος του ονομαστικού χαρακτηρισμού είναι επίσης προσωπική και αποσκοπεί στο να συνδεθεί και με τις έννοιες της Εξοικονόμησης και Διαχείρισης των επιφανειακών και υπογείων υδατικών ροών καθώς και την σε μέτρο εκμετάλλευση του για παροχή πόσιμου νερού σε άλλα άνυδρα νησιά και περιοχές αλλά και με το γαλάζιο χρώμα του Αιγαίου που μας περιβάλλει”.

Πέντε άξονες

Στο περιεχόμενο της προμελέτης, ο κ. Καλλιβρούσης εξηγεί αρχικά πως η πρότασή του βασίζεται στο γεγονός πως η Άνδρος “από την Αρχαιότητα, είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το πλέον εκτεθειμένο στο σύνολο των ανέμων που διαχέονται στον χώρο του Αιγαίου (από όλες τις κατευθύνσεις). Για αυτό άλλωστε έχει γίνει ο κύριος τόπος συλλογής ανεμολογικών δεδομένων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών (από τις αρχές του 20ου αιώνα σχεδόν) και βέβαια με σημαντική συμμετοχή του συμπατριώτη μας επίτιμου καθηγητή κ. Θεοχαράτου. Ακόμη έχει επιλεγεί και από την ΔΕΗ για ένα από τα πρώτα της Αιολικά Πάρκα (αυτό του Καλυβαρίου με 8 Α/Γ.) για την μελέτη και πρακτική αξιολόγηση της συμμετοχής τους στην συνολικά παραγόμενη Ηλεκτρ. Ενέργεια” ενώ “από τις αρχές της δεκαετίας 1990-2000, πλήθος εταιρικών σχημάτων επέδειξαν ενδιαφέρον για εγκατάσταση μεγάλου αριθμού Α/Γ. - Αιολ. Πάρκων, που τελικά για διάφορους λόγους αλλά και γραφειοκρατικές εμπλοκές δεν πραγματοποιήθηκαν ουδέποτε”. Επιγραμματικά, ακολουθούν οι πέντε βασικοί άξονες που αναλύει στην προμελέτη του ο ίδιος, που χωρίζονται ως εξής: Α. Ανεμογεννήτριες - Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον Άνεμο. Β. Φωτοβολταϊκά Πάρκα & Οικιακές Εγκαταστάσεις. Γ. Γεωθερμία - Αβαθής και Μέσου Βάθους. Δ. Εξοικονόμηση & Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδάτων. Ε. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων & Λυμάτων - Χ.Υ.Δ.Υ. & ΒΙΟ.ΚΑ..

Ετικέτες: