Αναταραχή και εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με τη νέα θέση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων

Στον «αέρα» ο ΧΥΤΥ της Άνδρου

Σε μείζονος σημασίας θέμα αναδεικνύεται η εύρεση νέας θέσης για την τοποθέτηση ΧΥΤΥ στο νησί της Άνδρου, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, όσον αφορά στη λήξη της προθεσμίας για τη χρηματοδότηση του έργου.

Έναν γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η δημοτική αρχή της Άνδρου, καθώς το χρόνιο ζήτημα του «τι μέλλει γενέσθαι» με τα σκουπίδια του νησιού, παραμένει άλυτο.

Οι προσωρινές λύσεις, οι οποίες έχουν δοθεί κατά καιρούς, τόσο από την προηγούμενη, όσο και από την παρούσα δημοτική αρχή, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, δεδομένου πως αφενός τα «τσουχτερά» πρόστιμα, λόγω της παράνομης χωματερής, τρέχουν ακόμη και σήμερα, ενώ αφετέρου, δεν έχει ακόμη βρεθεί θέση, η οποία να μπορέσει να φιλοξενήσει τον νόμιμο ΧΥΤΥ, ο οποίος θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Οι πιέσεις που ασκούνται από τα αυστηρά κριτήρια της μελέτης, αλλά και από τις ενστάσεις των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής, η οποία θα μπορούσε να είναι κατάλληλη για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, γίνονται ακόμη ασφυκτικότερες, καθώς αν το έργο δεν έχει ξεκινήσει έως το τέλος του 2015 η χρηματοδότηση των 7 εκατ. ευρώ, η οποία έχει δεσμευτεί από πακέτο του ΕΣΠΑ, θα χαθεί οριστικά.

Το θέμα της ψήφισης των αλλαγών στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων επρόκειτο αρχικά να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015, ωστόσο, η απουσία του μελετητή, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, που επικρατούσαν, ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο να αναβάλλει το θέμα, για το δημοτικό συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου.

«Ηχηρές» απουσίες και εντάσεις

Η μακροσκελής και γεμάτη ένταση συζήτηση, άνοιξε με την εισήγηση του δημάρχου, κ. Θεοδόση Σουσούδη, να προστεθούν στη μελέτη περιβαλλοντικών όρων τρεις επιπλέον θέσεις, πέραν της Πλούσκας, του Μακροτάνταλου και του στενού στο Κόρθι, οι οποίες προτάθηκαν από κατοίκους της Άνδρου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, την οποία είχε υποσχεθεί και προεκλογικά ο κ. Σουσούδης.

Επιπλέον, στην εισήγηση του δημάρχου συμπεριλήφθηκε, έπειτα από πρόταση του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Γκλάρα, η απαλοιφή ενός υποκριτηρίου της μελέτης, καθώς υπήρχε ως υποκριτήριο σε δύο βασικά κριτήρια της μελέτης, αυτά του χωροταξικού και του οικονομικού.

Έκδηλη ήταν η δυσφορία των δημοτικών συμβούλων για την απουσία, τόσο του μελετητή, ο οποίος, αν και με ευνοϊκό καιρό, έλειπε για ακόμη μια φορά από τη συνεδρίαση, όσο και για αυτή του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεδομένου, πως εκείνος υπέδειξε το «λάθος», όπως χαρακτηρίστηκε, στα υποκριτήρια.

Οι τόνοι ανέβηκαν από το πρώτο λεπτό των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων επί της εισήγησης, με τον κ. Θεολόγου να εξαπολύει κατηγορίες για μεθόδευση, την οποία επιχειρεί η δημοτική αρχή, αλλάζοντας, ουσιαστικά, τα κριτήρια βαθμολογίας για τις θέσεις του ΧΥΤΥ.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Θεολόγου επεσήμανε, πως το υποκριτήριο υπάρχει και στα δύο βασικά κριτήρια, έχοντας ξεχωριστή έννοια στο κάθε ένα, λαμβάνοντας την απάντηση από τη δημοτική αρχή, πως ακριβώς αυτές οι ξεχωριστές έννοιες, είναι, εκ των πραγμάτων, αντιφατικές.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης, το οποίο είχε διαμορφωθεί, χαρακτηριστικό ήταν οι ανταλλαγές προσωπικών επιθέσεων και οι υψηλοί τόνοι στις τοποθετήσεις των συμβούλων, μπροστά στα μάτια των παρευρισκόμενων δημοτών από την Δ.Ε. Υδρούσας.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η παράταση, προκειμένου να προταθούν και νέες θέσεις για την εγκατάσταση του ΧΥΤΥ, είχε ομόφωνα ψηφιστεί στα τέλη Νοεμβρίου του 2014, γεγονός που δεν εξηγούσε την άρνηση της αντιπολίτευσης στην εισήγηση του δημάρχου, με τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας να απαντούν, πως το θέμα είχε καθυστερήσει πολύ περισσότερο, απ’ όσο προέβλεπε η εισήγηση, την οποία είχαν υπερψηφίσει τότε.

Στο σημείο αυτό, ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι, όταν ο δήμαρχος και τα μέλη της πρώην δημοτικής αρχής αντάλλαξαν κατηγορίες, σχετικά με το ποιος ευθύνεται για την ουσιαστική καθυστέρηση του ζητήματος, με τον κ. Σουσούδη να επισημαίνει, πως, η κύρια ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς είχε στη διάθεσή της αρκετά χρόνια θητείας, ώστε να ολοκληρώσει το έργο, ενώ αντίθετα η παρούσα διοίκηση αναγκάζεται να ανταπεξέλθει τους σκοπέλους και τις χρονοβόρες διαδικασίες, σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών.

Παραδοχή του κινδύνου απώλειας της χρηματοδότησης

Στο μόνο σημείο, στο οποίο συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι ότι, σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις, το ενδεχόμενο της απώλειας του δεσμευμένου ποσού, είναι πλέον αρκετά πιθανό, με άμεση συνέπεια την διαιώνιση του προβλήματος, καθώς οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις, είναι, πλέον, όλο και δυσκολότερο να βρεθούν.

Έπειτα από μια άνω των τριών ωρών χαώδη συζήτηση, γεμάτη ένταση, διαξιφισμούς, αλληλοκατηγορίες, προσωπικές επιθέσεις και παρεμβάσεις εκτός προγράμματος, με μόλις μια ψήφο διαφορά, υπερψηφίστηκε η εισήγηση του δημάρχου, κ. Σουσούδη, με 8 από τους 21 δημοτικούς συμβούλους, να ψηφίζουν υπέρ της πρότασης του κ. Θεολόγου, η οποία προέβλεπε η μελέτη να παραμείνει ως έχει, χωρίς καμία αλλαγή, ούτε στα υποκριτήρια, αλλά ούτε και στις προτεινόμενες προς βαθμολόγηση θέσεις.

Παράλληλα, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, εκφράστηκε και η απαίτηση, ο μελετητής να δώσει το «παρών» στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να απαντήσει στις όποιες απορίες των μελών του, αλλά και να παρέχει χάρτη, ο οποίος να δείχνει με ακρίβεια τις νέες προτεινόμενες θέσεις, ώστε οι σύμβουλοι να έχουν πλήρη και εμπεριστατωμένη άποψη για την πορεία της διαδικασίας.

Ετικέτες: