Στη γενική 24ωρη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό, συμμετέχουν Σωματεία από τις Κυκλάδες

“Παράλυση” με φόντο το ασφαλιστικό

  • Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2016 - 06:20

Στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, ιατροί, αλλά και επιχειρηματίες, με το σύνολο της κοινωνίας να στέκεται δυναμικά “απέναντι” από την κυβέρνηση, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και αρκετά σωματεία εργαζομένων στις Κυκλάδες, με τους απεργούς να καταγγέλλουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι επιχειρεί την υπονόμευση των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την υποβάθμιση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Μιλούν δε, για εθνική σύνταξη – φιλοδώρημα, υποστηρίζοντας, ότι από την εφαρμογή του σχεδίου νόμου, θα προκύψουν μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών σε ποσοστό άνω του 25%, παρά την αύξηση των εισφορών, ενώ οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν έως τα βαθιά γεράματα.

Αντιδρά το σύνολο των σωματείων εργαζομένων

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου Τήνου και Μυκόνου, ο οποίος θα συμμετάσχει και στην πορεία διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου, με αφετηρία στην είσοδο του ναυπηγείου «Νεώριο», η εφαρμογή του νομοσχεδίου αποσκοπεί, μεταξύ των προαναφερθέντων:

- στην απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι “εξοικονομούμενοι πόροι” να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους

- στην προετοιμασία του εδάφους για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα

- στον περιορισμό των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εμπορευματοποίηση των δομών του κοινωνικού κράτους, περιορίζοντας έμμεσα το εργατικό εισόδημα

Όπως τονίζει ο Σύλλογος «απέναντι σε αυτήν την επίθεση δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η απεργία στις 4 Φλεβάρη πρέπει να είναι το πρώτο απεργιακό βήμα για την ανατροπή της επίθεσης, για να μην τολμήσουν να φέρουν το ασφαλιστικό έκτρωμα στη βουλή προς ψήφιση. Το δίλημμα είναι αμείλικτο: ή θα υπονομεύσουμε το μέλλον μας στην προοπτική της “αξιολόγησης του προγράμματος, δηλαδή της συνέχισης των πολιτικών του μνημονίου ή θα αγωνιστούμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

Από την πλευρά του το Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες, σε σχετική ανακοίνωσή του, τονίζει πως ο σκοπός της απεργίας, είναι:

• Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων. Καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Επιστροφή των κεφαλαίων που χάθηκαν με το PSI.

• Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

• Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ανέργους.

• Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού, καμιά σύνταξη μικρότερη του βασικού μισθού της ΓΣΕΕ. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

• Ο χρόνος ανεργίας να είναι συντάξιμος. Πλήρως συντάξιμος και ο χρόνος της μερικής απασχόλησης, των διαφόρων μορφών ελαστικής, εκ περιτροπής και άτυπης εργασίας ( τετράωρα, μπλοκάκια, ΚοινΣΕπ κλπ) των διαφόρων μορφών μαθητείας και κατάρτισης, της απασχόλησης με κουπόνια της «κοινωφελούς εργασίας» των πεντάμηνων ή οκτάμηνων, της στρατιωτικής θητείας.

• Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά Δημόσιο.

• Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.

«Τα μέτρα σβήνουν μικρό και μεσαίο εμπόριο απ’το χάρτη»

Παράλληλα, τις κινητοποιήσεις τους κλιμακώνουν και οι υγειονομικοί επιστήμονες, συμμετέχοντας επίσης στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, μαζί με ελεύθερους επαγγελματίες, ιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσοκομειακούς ιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι δημόσιες μονάδες υγείας να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδος, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εγαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, συμμετέχουν επίσης στην απεργία.

Στον απεργιακό αγώνα συμμετέχει και ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου, «ενάντια στην εφαρμογή του προτεινόμενου ασφαλιστικού σχεδίου της Κυβέρνησης και των νέων μέτρων που σβήνουν το μικρό και μεσαίο εμπόριο από τον χάρτη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση, καθώς κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου και αφού τέθηκε και συζητήθηκε το ζήτημα του ασφαλιστικού, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή των εμπόρων, επαγγελματιών και βιοτεχνών της Τήνου στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ο Σύλλογος κλείνει την ανακοίνωσή του, καλώντας όλα τα μέλη του να κλείσουν τα καταστήματά τους, υπογραμμίζοντας, πως «είναι χρέος όλων μας η κινητοποίησή μας να πετύχει, τα καταστήματα να κλείσουν συνολικά, ώστε να ακουστεί η φωνή μας μέχρι αυτούς που εξυφαίνουν σχέδια για την εξάλειψη της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης, σχέδια εξαφάνισης της αξιοπρέπειας όλων μας. Πρέπει να δώσουμε το δυναμικό παρόν και να περάσουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που μας έχουν καταδικάσει σε απραξία, αγωνία και καθημερινό αγώνα χωρίς αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, δεν επιτρέπεται να ολιγωρήσει κανένας. Η συμμετοχή όλων μας, επαγγελματιών – συνταξιούχων – πολιτών είναι παραπάνω από απαραίτητη».

Στην αντίδραση εναντίον του ασφαλιστικού, συμμετέχει με το δικό της τρόπο και η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, αφού με επιστολή της προς τους Βουλευτές του νομού, υποστηρίζουν, πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων, δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζόντια, τόσο για τα Σώματα Ασφαλείας, όσο και για τους εργαζομένους στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς όπως επισημαίνουν, «οι ένστολοι πάντα διέπονταν και στον υπολογισμό της σύνταξής τους από συγκεκριμένο στρατιωτικό συνταξιοδοτικό δίκαιο, λόγω της ιδιαιτερότητας - επικινδυνότητας του επαγγέλματος, το μικρό προσδόκιμο ζωής, τις διπλάσιες υπηρεσίες 365 ημέρες το χρόνο, τους παθόντες εξαιτίας της υπηρεσίας κλπ».

Ως εκ τούτου, ζητούν από τους βουλευτές την υποστήριξη των αιτημάτων του συνόλου των πολιτών των Κυκλάδων, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις κομματικές γραμμές και αρνούμενοι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Κλείνοντας την επιστολή, η Ένωση τονίζει, πως «ο μόνος δρόμος για να υπάρξει εργασιακή ειρήνη, είναι ο δρόμος του ουσιαστικού διαλόγου και όχι η εσπευσμένη και εκβιαστική ψήφιση ανεδαφικών και παράλογων διατάξεων που οδηγούν σε αδιέξοδο. Είναι ειρωνεία η εμπιστοσύνη και η ελπίδα του Έλληνα εργαζόμενου προς τα πρόσωπα σας που μετατράπηκε σε ψήφο, να μετατραπούν σε κατάργηση θεμελιωμένων δικαιωμάτων μας και να μας οδηγήσουν σε εργασιακό μεσαίωνα με τη δική σας υπογραφή».

Ετικέτες: