Την απαξίωση της Επιτροπής Διαβούλευσης, από πλευράς της δημοτικής αρχής του Δήμου Θήρας, καθώς και την επίδειξη μηδαμινού έργου, καταγγέλλουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας

Επιτροπή – Διακοσμητικό στοιχείο

Το ζήτημα της μη ορθής λειτουργίας, όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, της Επιτροπής Διαβούλευσης θίγουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Θήρας, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή, τόσο για γύρισμα της πλάτης προς τους πολίτες, όσο και για ειλημμένες αποφάσεις, που απλώς κοινοποιούνται.

Την προβληματική και μη σύμφωνη με τη νομοθεσία λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Θήρας, έφερε στο προσκήνιο ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση, τόνισε, πως, παρά το γεγονός, ότι ορίζεται μέσω του Καλλικρατικού νόμου η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και απαραιτήτως, πριν την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος κάθε Δήμου, η Επιτροπή του Δήμου Θήρας παραμένει ανενεργή σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, με μόνη ενεργοποίησή της, σχετικά με π/ϋ και Τ.Π.

Παράλληλα, ανέκυψε και το ζήτημα της απαξίωσης των πολιτών προς τις διαδικασίες διαβούλευσης, με τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, να κάνουν λόγο για… «χαμένη υπόθεση», καθώς οι αποφάσεις του Δήμου είναι ήδη ειλημμένες, με τους πολίτες να χάνουν κάθε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους.

Υποβάθμιση της επιτροπής και εκτροπή από τη νομιμότητα

Σε επιστολή του κ. Σιγάλα προς το Δήμαρχο, μέσω της οποίας αναδείχτηκε το ζήτημα, τονίζει, πως παρ’ ότι «σύμφωνα με το νόμο 3852/10, είναι υποχρεωτικό να συνέρχεται ή Επιτροπή τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο, εσείς την συγκαλείτε μόνο μία φορά το χρόνο, για την τυπική έγκρισή ενός τεχνικού προγράμματος και προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου και αυτά είναι ειλημμένη απόφαση σας».

Οι αντιρρήσεις της μείζονος μειοψηφίας, όπως καταγράφονται στην επιστολή διαμαρτυρίας, είναι οι εξής:

1) Βάσει του Νόμου 3852/2010 η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή εφόσον η αρχική πρόσκληση ήταν την Παρασκευή 30/09/2016, η συνεδρίαση έπρεπε να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 03/10/2016 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο που ή αρχική πρόσκληση ανέφερε. Σε προφορική ερώτηση που έγινε προς το Δήμαρχο, η απάντησή του, ήταν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και θα σταλεί νέα πρόσκληση, τρεις μέρες (3) νωρίτερα από την συνάντηση.

2) Επιπλέον, η ώρα συνάντησης και ο χώρος είναι ακατάλληλος, καθώς, σύμφωνα με τη μειοψηφία, πρώτον την ώρα της συνάντησης, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής εργάζονται και αδυνατούν να παραβρεθούν και δεύτερον το γραφείο του Δημάρχου δεν θεωρείται ότι χωράει τα 40 μέλη της επιτροπής.

Συμπερασματικά, απευθυνόμενη προς το Δήμαρχο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, «επειδή η σύνταξη του  τεχνικού προγράμματος και ο προϋπολογισμός είναι  τα σημαντικότερα θέματα για το Δήμο, ευελπιστούμε να προβείτε σε αλλαγή της ημέρας και ώρας συνάντησης της επιτροπής».  

Κλείνοντας, ο κ. Σιγάλας ζητά «η σύγκλιση της τόσο σημαντικής επιτροπής αυτής να γίνεται τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο, διότι στο Δήμο μας εκκρεμούν πολύ σημαντικά προβλήματα και κανονιστικές διατάξεις που πρέπει να τροποποιηθούν σύντομα όπως:

·         Για το κυκλοφοριακό

·         Τις αυξομειώσεις των Δημοτικών Τελών

·         Την διαχείριση των απορριμμάτων

·         Την Γενικότερη πολιτική της Τουριστικής προβολής των νησιών μας

·         Τις Υποδομές,

·         Και γενικά πολλά φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν».

Κατηγορίες προς τη Δ.Α. για μηδενικό έργο

Η συνεδρίαση της Επιτροπής τελικά πραγματοποιήθηκε, με μόνο 10 εκ των συνολικά περίπου 40 προσκεκλημένων, να δίνουν το «παρών», υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο, τη συνολικότερη εικόνα απαξίωσης των δημοτικών διαδικασιών, στην οποία έχουν αναφερθεί εκπρόσωποι και άλλων Δήμων των Κυκλάδων.

Όπως επεσήμανε, σε εκπομπή τοπικού μέσου, ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, «Σαντορίνη – Ενωτική Πορεία, κ. Γιώργος Χάλαρης, σχετικά με την απαξίωση της Επιτροπής, στο παρελθόν είχε προσφύγει κατά του προϋπολογισμού του Δήμου Θήρας, καθώς κατά συρροήν δεν ακολουθούνταν η νόμιμη διαδικασία της σύγκλησης συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης, δεχόμενος τα πυρά της δημοτικής αρχής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη, σε όσα ζητήματα και αιτήματα τέθηκαν από τους εκπροσώπους της παράταξης, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής, απαντήθηκαν από το Δήμαρχο, κ. Νίκο Ζώρζο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με «δεν μπορώ, δεν τα καταφέρνουμε, δεν έχουμε Υπηρεσίες σ’αυτό το Δήμο κλπ», υποστηρίζοντας, πως η δημοτική αρχή αποφεύγει την ευθεία αντιμετώπιση των πολιτών, δεδομένου, ότι δεν έχει προβεί σε ενέργειες ουσίας, με αποτέλεσμα πολλοί εκπρόσωποι των φορέων να «θεωρούν χαμένο χρόνο δυστυχώς, διότι τους το πάει εκεί ως κρύο πιάτο» και τονίζοντας, πως η διαβούλευση θα έπρεπε να λειτουργούσε ως διαδικασία διαλόγου και διαμόρφωσης και όχι ανακοίνωσης των αποφάσεων.

Κάθετη ήταν και η άποψη της επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Μαρία Αργυρού, η οποία ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ίδιας εκπομπής, πως δεν συμμετείχε εξαρχής, με κανέναν εκπρόσωπό της στην Επιτροπή Διαβούλευσης, «ακριβώς επειδή αυτή η Επιτροπή είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο», σημειώνοντας, πως αν πραγματικά η πολιτεία είχε τη βούληση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα είχαν θεσπιστεί διαφορετικές διαδικασίες.

Επίσης, η κ. Αργουρού, συμπλήρωσε, πως οι πολίτες βλέποντας «απαξιωμένη τη διαδικασία, θεωρούν πως η παρουσία τους δεν έχει πλέον κανένα νόημα», εξηγώντας, πως δεδομένου, ότι οι επιχορηγήσεις προς τους Δήμους από το κράτος έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια οι Δήμοι να μην μπορούν να συντάξουν Τεχνικό Πρόγραμμα, ή στην καλύτερη περίπτωση να μην μπορούν να καλύψουν ούτε κατ’ελάχιστον τις ανάγκες, που τίθενται στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Στην τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σιγάλας, τόνισε, πως η Επιτροπή δεν συγκαλείται, αφού δεν υπάρχει έργο, για να παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες, μιλώντας για εμπαιγμό των μελών της. «Ποιος σοβαρός πολίτης και ποιος επίσημος φορέας θα πάει σε ένα τρίμηνο, όταν τον καλέσει η δημοτική αρχή, να πει οτιδήποτε άλλο, εκτός από ότι “πήρατε μηδέν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού”», υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Σιγάλας, υποστήριξε, πως παρουσιάζεται ένα Τεχνικό Πρόγραμμα, που αφήνει εκτός, όσα πρέπει να γίνουν και περιλαμβάνει όσα δε πρόκειται να γίνουν, κάνοντας λόγο για πακτωλό χρημάτων, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη την τεράστια τουριστική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, χαρακτηρίζοντας το Δήμο Θήρας έναν πλούσιο Δήμο, με 13.000.000 ευρώ αποθεματικό, τον οποίο η Δ.Α. δεν διαχειρίζεται σωστά. 

 

Ετικέτες: