Το Δήμο Άνδρου δικαιώνει η Ειδική Επιτροπή του αρ. 152 στην προσφυγή του κατά της ακύρωσης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση της υδρογεωλογικής μελέτης του ΧΥΤΥ

“Να πρυτανεύσει η λογική”

Το Δήμο Άνδρου δικαιώνει η απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, σχετικά με την ακύρωση της απόφασης Δημάρχου για την έγκριση της υδρογεωλογικής μελέτης, που αφορά στη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου, στη θέση Πλούσκα.

Στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου συνεδρίασε η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του ν. 3463/2006, προκειμένου να εξετάσει την με αριθ. 2/16-1-2017 προσφυγή του Δήμου Άνδρου, με την οποία στρέφεται κατά της υπ. αριθ. 89417/14-12-2016 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, περί ελέγχου νομιμότητας της αριθ.143/2016 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Άνδρου, που αφορά στην έγκριση της δαπάνης και τη διάθεση της πίστωσης για την απευθείας ανάθεση της υδρογεωλογικής μελέτης, η οποία είχε απαιτηθεί μετά την έκδοση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ Άνδρου, στη θέση Πλούσκα.

Ομόφωνη απόφαση χωρίς τελική ισχύ

Από την πλευρά του Δήμου Άνδρου, παρέστησαν ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ο Αντιδήμαρχος, κ. Χρήστος Βουραζέρης και η νομική σύμβουλος του Δήμου, κ. Άνδρου Αικατερίνη Κυρτάτα, οι οποίοι ανέπτυξαν προφορικά τις απόψεις τους, απάντησαν σε ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ενώ κατέθεσαν και σχετική απόφαση της Επιτροπής αναστολών του ΣτΕ. Παρόντες στη δημόσια συνεδρίαση ήταν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Άννα Βόλικα και Μαρία Μαμάη, η Τοπική Σύμβουλος του Δ.Δ. Μπατσίου Άνδρου Άννα Ψωμά και Θεόδωρος Μανούσος και Ασημίνα Αμολοχίτου, κάτοικοι Άνδρου, οι οποίοι επίσης υπέβαλαν σχετικά έγγραφα προς την Επιτροπή, ενάντια στην προσφυγή του Δήμου.

Μετά την εισήγηση της προέδρου, η οποία ήταν θετική προς την προσφυγή, αναλύοντας τη σχετική νομική επιχειρηματολογία, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν ομόφωνα, να γίνει δεκτή η από 16.01.2017 προσφυγή του Δήμου Άνδρου και να ακυρωθεί, ως μη νόμιμη κατά τα ανωτέρω, η με αριθ. 89417/14.12.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Ωστόσο, η προσπάθεια του Δήμου Άνδρου, για παράκαμψη όλων των σκοπέλων, που εμποδίζουν τη ζωτικής σημασίας χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, ενδεχομένως δεν έχει τελειώσει, καθώς δίνεται η δυνατότητα προσφυγής ενάντια στην απόφαση της Επιτροπής, εντός 60 ημερών από την επίδοσή της.

Αποφυγή του “τυπολατρικού”

Στην εφημερίδα μίλησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άνδρου, κ. Χρήστος Βουραζέρης, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση της Επιτροπής του αρ. 152.

“Η επιτροπή έμεινε πραγματικά στην ουσία του πράγματος, στην ουσία της υδρογεωλογικής μελέτης, αν όντως, δηλαδή, είναι σωστή ως μελέτη ή όχι και δε στάθηκε σε αυτό το ‘τυπολατρικό’, το οποίο αποτελεί αιτία καθυστέρησης των περισσοτέρων έργων στην Ελλάδα, όχι μόνο το δικό μας. Δεν έμειναν λοιπόν στο ‘τυπολατρικό’, δεν στάθηκαν στις πιέσεις των κατοίκων που έχουν την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γ. Καπάκη, ο οποίος με τη σειρά του, αντί να εκμεταλλευτεί τη θέση που έχει, προκειμένου να γίνει ένα σοβαρό έργο στο νησί μας, εκείνος βάζει ‘τρικλοποδιές’”, τόνισε ο κ. Βουραζέρης.

Δεδομένου, ότι κατά της προσφυγής του Δήμου, τοποθετήθηκαν και υπήρξαν μάρτυρες, μεταξύ άλλων, και μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας, τα οποία κατόπιν της συνεδρίασης και πριν την απόφαση της Επιτροπής, ανεξαρτητοποιήθηκαν, ο κ. Βουραζέρης σημείωσε, πως “προτιμώ να μην εκφέρω άποψη για το αν αυτή η απόφασή τους ήταν σωστή ή λάθος, αυτά τα πράγματα, συνήθως φαίνονται στο χρόνο. Πιστεύω, όμως, ότι ίσως και να μην αποτελεί μία καθαρά προσωπική τους επιλογή, αλλά ίσως αποτέλεσμα επιρροής από άλλους παράγοντες. Σίγουρα είναι επηρεασμένοι και από τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, αλλά νομίζω ότι ο Δήμαρχος έχει πραγματικά κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι του, ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, που ταλανίζει το νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια”.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αντιδήμαρχος φάνηκε συγκρατημένος σχετικά με το αποτέλεσμα, καθώς όπως εξήγησε, “ακόμη κι αυτή η απόφαση που εξέδωσε η Επιτροπή, μπορεί να προσβληθεί, καθώς δίνεται η δυνατότητα προσφυγής εντός 60 ημερών και άρα δεν είναι απίθανο, να προχωρήσουν σε συνέχιση της υπόθεσης, προκειμένου να καταφέρουν να σταματήσουν αυτό το έργο”. “Με αυτή την υδρογεωλογική μελέτη, ανοίγει, ουσιαστικά, ο δρόμος για τη χωροθέτηση. Μακάρι να πρυτανεύσει η λογική και να μην προχωρήσουν παραπέρα οι διαδικασίες, προκειμένου να γίνει επιτέλους αυτό το έργο, που ίσως είναι το μεγαλύτερο έργο που θα έχει γίνει ποτέ στο νησί μας”, υπογράμμισε, αναφέροντας, ωστόσο, πως “μπορεί να μην έχω εικόνα, αλλά θεωρώ ότι αυτή η εμμονή που παρουσιάζεται έτσι από τους ανθρώπους αυτούς, κάποιους κατοίκους και μερίδα δημοτικών συμβούλων, ίσως κρύβει κάτι που αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το δούμε, ίσως την εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων. Η εμμονή τους είναι πραγματικά πολύ μεγάλη”.

Μονόδρομος η άμεση υλοποίηση του έργου

Όπως υποστήριξε ο κ. Βουραζέρης, η συγκεκριμένη θέση ενδείκνυται για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, ενώ στην περίπτωση που αυτός δεν προχωρήσει άμεσα, το κόστος για την Άνδρο και κατ’ επέκταση για Δήμο και δημότες, θα είναι τεράστιο.

“Πλέον έχει αποδειχτεί, με μελέτες, ότι δεν επηρεάζονται ούτε οι πηγές, ούτε οι αρχαιολογικοί χώροι, που μερικοί επικαλούνται. Δεν υφίστανται τέτοια πράγματα εκεί στο χώρο. Η πρόθεση του Δημάρχου, όπως εκφράζεται και σε σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τα ανταποδοτικά τέλη για τους κατοίκους της περιοχής θα είναι μηδαμινά, σχεδόν μηδενικές χρεώσεις, για τέλη καθαριότητας, άλλων δημοτικών τελών. Θα είναι ένα τέλειο έργο, έτσι όπως ορίζουν οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί, που μόνο καλό μπορεί να φέρει στο νησί μας και τίποτε άλλο. Ενδείκνυται να γίνει ο ΧΥΤΥ εκεί”, σημείωσε μετ’ επιτάσεως.

Όπως εξήγησε, “το πρόβλημα για το νησί τώρα ξεκινά, αν δε χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ κι αν δεν προχωρήσει, διότι ο ΧΑΔΑ, που είχαμε αυτό το ατύχημα παλαιότερα με τα απορρίμματα, αποκαθίσταται αυτή τη στιγμή, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί περίπου κατά 80%. Για το δεματοποιητή που δένει απορρίμματα στο κομμάτι αυτό, παίρνουμε κάθε 6 μήνες παράταση. Αν σταματήσει το ΚΑΣ να μας δίνει παράταση ώστε να αποθηκεύουμε τα δέματα, τότε είμαστε αναγκασμένοι, αν δεν προχωρήσει ο ΧΥΤΥ, να υποστούμε ένα τρομερό κόστος για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Αυτό μπορεί να γίνει, βέβαια, ως μεταβατική λύση, αλλά αν δε χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ, όλοι οι δημότες θα επιβαρυνθούν εις το διηνεκές με ένα τεράστιο επιπλέον κόστος, διότι τα απορρίμματα θα χρειαστεί να φύγουν εκτός νησιού. Τα κόστη για τη μεταφορά είναι υπέρογκα, μπορεί να μιλάμε ακόμη και για 1.000.000 ευρώ ετησίως”, συμφωνώντας, πως η μεταφορά των απορριμμάτων στη χειρίστη των περιπτώσεων αποτελεί ευχής έργον, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή της Τήνου, όπου χωροθετήθηκε ο δεματοποιητής, χωρίς ωστόσο η πολιτεία να φροντίσει για τρόπο μεταφοράς των δεμάτων, τα οποία μέχρι στιγμής παραμένουν συγκεντρωμένα και προκαλούν “ασφυξία” στο νησί και επισημαίνοντας τέλος, πως “είναι μονόδρομος η άμεση χωροθέτηση και εύχομαι να το καταλάβουν όλοι αυτό”.

Ετικέτες: