Δύο προγραμματικές συμβάσεις, με το ΔΛΤ Πάρου-Αντιπάρου, για εύρεση χρηματοδότησης και εκτέλεση βελτιωτικών έργων σε αλιευτικά καταφύγια, ενέκρινε ο Δήμος Πάρου

Ενίσχυση των αλιευτικών καταφυγίων

Τις προγραμματικές συμβάσεις, με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, σχετικά με την υλοποίηση έργων, για αλιευτικά καταφύγια στις περιοχές της Νάουσας, αλλά και της Μάρπησσας.

Σε συνέχεια των εξαγγελλιών της Δημοτικής Αρχής της Πάρου, σχετικά με την κατασκευή και τη βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και πιο συγκεκριμένα των αλιευτικών καταφυγίων, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου ενέκρινε τις προγραμματικές συμβάσεις, μεταξύ του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου, που αφορούν σε έργα βελτίωσης, για τα αλιευτικά καταφύγια της Νάουσας και του Πίσω Λιβαδιού.

Έργα για τη «θωράκιση» του καταφυγίου

Εισηγούμενος το θέμα, ο πρόεδρος του ΔΛΤ Πάρου – Αντιπάρου, κ. Σταύρος Καραχάλιος, έθεσε υπόψιν του Σώματος τη σχετική απόφαση του Ταμείου, με την οποία εγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Πάρου, αναφορικά με την ανάθεση, κατασκευή και λειτουργία του έργου «Έργα αποκατάστασης (βελτίωσης) της θωράκισης του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου του Αλιευτικού Καταφυγίου Πίσω Λιβαδιού» της Δημοτικής Κοινότητας Μάρπησσας, με την οποία ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του φορέα υλοποίησης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο του φορέα λειτουργίας του έργου, στο πλαίσιο της σχετικής πρότασης που θα καταθέσει το ΔΛΤ στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Ν. Αιγαίο.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της θωράκισης του προσήνεμου μόλου, η διατομή της οποίας καθ’ όλο σχεδόν το μήκος του παρουσιάζει απώλειες υλικού, μερική αποδόμηση, υποχώρηση της στέψης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται, ιδιαίτερα σε περιόδους πνοής ισχυρών ανέμων, προερχόμενων από τον ευρύτερο νότιο τομέα, υπερπήδηση κυματισμού, που καθιστά ανασφαλείς τις συνθήκες ελλιμενισμού για τα εξυπηρετούμενα σκάφη.

Η κατασκευή της νέας διατομής θωράκισης αναμένεται να υλοποιηθεί με εξωτερική στρώση από φυσικούς ογκόλιθους κατάλληλης διαβάθμισης και στρώση φίλτρου εσωτερικά, έπειτα από άρση της υφιστάμενης στρώσης θωράκισης και ποσοστού της υποκείμενης στρώσης του φίλτρου. Η νέα στάθμη του έργου προβλέπεται ψηλότερα από την υφιστάμενη, για την αποφυγή της κυματικής υπερπήδησης. Επίσης, προβλέπονται εργασίες ανακατασκευής στο χερσαίο χώρο και νέες επιστρώσεις του λιμενικού δαπέδου κυκλοφορίας.

Βάσει της προγραμματικής σύμβασης και στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ωρίμανση του έργου, την οργάνωση και το σχεδιασμό υλοποίησης, τη σύνταξη του σχετικού τεχνικού δελτίου για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού, τη διενέργεια διαδικασιών ανάθεσης και επιλογής αναδόχου, τη διαχείριση και παρακολούθηση της υλοποίησης, όπως και την παραλαβή του έργου. Αντίστοιχα, το ΔΛΤ Πάρου – Αντιπάρου, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δια των αρμοδίων οργάνων και του προσωπικού του, να ασκεί όλα τα καθήκοντα της Προϊστάμενης Αρχής και της Διευθύνουσας Υπηρεσίας, όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, να απασχολεί και να διαθέτει επιστημονικό προσωπικό με τα απαραίτητα και ανάλογα προσόντα προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης του έργου και να ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τα παραδοτέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό του 1.902.760 ευρώ και η διάρκεια υλοποίησης εκτιμάται στους 10 περίπου μήνες.

Λύση στα προβλήματα προσέγγισης και ελλιμενισμού

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά στο έργο επέκτασης του προσήνεμου μόλου στο Αλιευτικό Καταφύγιο Νάουσας, ο κ. Καραχάλιος έθεσε υπόψιν του Σώματος την αντίστοιχη απόφαση του ΔΛΤ Πάρου-Αντιπάρου, με την οποία ενέκρινε τη σχετική προγραμματική σύμβαση, με την οποία ο Δήμος Πάρου αναλαμβάνει την αρμοδιότητα του φορέα υλοποίησης και το ΔΛΤ του φορέα λειτουργίας του έργου.

Όπως και το έργο στο Πίσω Λιβάδι και για το έργο στο Αλιευτικό Καταφύγιο Νάουσας, αναμένεται να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού.

Το έργο αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου βόρειου μόλου από φυσικούς ογκόλιθους κατά 83 μέτρα, ως έργο βελτίωσης και ενίσχυσης της προστασίας του καταφυγίου, δεδομένου, ότι από τους κυματισμούς του ευρύτερου βόρειου, βορειοδυτικού και δυτικού τομέα, δημιουργείται σοβαρή κυματική διαταραχή στην είσοδο και στις λιμενολεκάνες του καταφυγίου, η οποία καθιστά προβληματική και ανασφαλή την προσέγγιση, την αγκυροβολία, την πρόσδεση και τον ελλιμενισμό των αλιευτικών σκαφών στις λεκάνες αυτές, στην παρούσα κατάσταση.

Η προτεινόμενη επέκταση έχει διαπιστωθεί ως βέλτιστη λύση αντιμετώπισης του προβλήματος, με βάση την αξιολόγηση της υφιστάμενης και εναλλακτικών λύσεων στην εκπονηθείσα μελέτη μαθηματικής προσομοίωσης της κυματικής διαταραχής. Το έργο θα συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ασφάλειας των σκαφών στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Νάουσας, στις οποίες ελλιμενίζεται ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους των Κυκλάδων και του Αιγαίου και στις οποίες καταφεύγουν και φιλοξενούνται συχνά, ιδιαίτερα σε συνθήκες κακοκαιρίας, παραπλέοντα αλιευτικά σκάφη από λιμένες.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, ο Δήμος Πάρου αναλαμβάναει να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του έργου, στη συγκέντρωση απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών, να διαθέσει τυχόν διαθέσιμο προσωπικό για την υποστήριξη της επίβλεψης του έργου, να παρέχει πληροφορίες, μελέτες κλπ για την κατάρτιση του τεχνικού δελτίου, να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των στελεχών του, που γνωρίζουν σε βάθος τις δομές και τις λειτουργικές διαδικασίες και να διασφαλίσει τη λειτουργία του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του, είτε με ίδια μέσα, είτε με την ανάθεσή του σε τρίτο φορέα.

Το ΔΛΤ Πάρου-Αντιπάρου, ως φορέας υλοποίησης, αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, να ενεργεί ως δικαιούχος για την υλοποίηση του έργου, να διενεργήσει τους διαγωνισμούς, να αξιολογήσει τις προσφορές και να υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις, όπως και να ελέγχει ποσοτικά και ποιοτικά τα παραδοτέα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.977.590 ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου αναμένεται να επιτευχθεί μέσω των πόρων του Προγράμματος Ειδικού Σκοπού και η διάρκειά του εκτιμάται επίσης σε 10 μήνες.

Ετικέτες: