“Δε συζητάμε την αξιοποίηση της Γεωθερμίας”
- Παρασκευή, 3 Αυγούστου, 2018 - 06:16
- / Eνημέρωση: 3 Αυγ. 2018 - 19:00
Τους έντονους προβληματισμούς τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της Γεωθερμίας, κατέθεσαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μήλου.
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος δήλωσε ότι πλέον ο Δήμος δεν ζητά, αλλά θα διεκδικήσει δυναμικά ακόμη και με ένδικα μέσα.
Ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή ενεργειακής ανάπτυξης που θα συμβάλει στα οικονομικά οφέλη τρίτων σε βάρος του νησιού και των κατοίκων του.
Επίσης, ενημέρωσε το σώμα ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με Δημάρχους που τους απασχολεί το θέμα όπως της Νισύρου, ο οποίος είναι και αυτός αντίθετος με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Έκανε δε σαφές ότι δεν μπορούν άλλοι να αποφασίζουν για το μέλλον της Μήλου, αφαιρώντας αυτό το δικαίωμα από τις αρχές του νησιού.
“Όχι στο κέρδος τρίτων”
«Όποτε υπάρχει δημοσίευμα για τη Γεωθερμία, ο Δήμος Μήλου, αλλά και εγώ ο ίδιος, προχωρούμε σε ανακοίνωση και λέμε, ότι μέχρι εδώ και δεν προχωράμε παρακάτω. Είμαστε ξεκάθαροι και δε συζητάμε την αξιοποίηση της Γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας. Πήραμε απόφαση το 2011, το 2012, 2013, το 2014 και είδαμε πριν λίγο διάστημα ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία έχει τα γεωθερμικά πεδία να μη λαμβάνει κανέναν υπ’ όψιν της και να κάνει δημοπράτηση των πεδίων Μήλου, Κιμώλου για κατασκευή εργοστασίου 5 MW», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δαμουλάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχει κάνει για αυτό το θέμα και συγκεκριμένα σημείωσε ότι «έστειλα μία επιστολή προς τα Υπουργεία, καθώς και προς τα κόμματα, αλλά και προς τους Δημάρχους τους οποίους αφορούν το θέμα, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να μπορεί να αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Προσπαθούν και αυτό το λέω ξεκάθαρα, να δημιουργήσουν μία δυναμική χωρίς να μπορεί κανείς να τους σταματήσει. Αυτή τη φορά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θα είναι «ζητάμε» ή «διεκδικούμε», αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πάμε σε πιο ακραίες καταστάσεις και να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε ένδικο μέσο εντός και εκτός των ορίων της χώρας προκειμένου να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του νησιού και να μη δεχτούμε κάτι το οποίο η πλειοψηφία της Μήλου έχει απορρίψει. Εγώ όσο θα βρίσκομαι στη θέση του Δημάρχου δε θα επιτρέψω με κανένα απολύτως τρόπο να εφαρμοστεί κανένα σχέδιο που έχει μοναδικό σκοπό να κερδίζουν άλλοι και να εξαφανιστεί το νησί», υποστήριξε.
Ζητούν επιπλέον ενημέρωση
Για το θέμα τοποθετήθηκαν και Δημοτικοί Σύμβουλοι όπως ο κ. Ζούλιας, ο οποίος κάλεσε το Δήμαρχο να προκαλέσει ένα τοπικό δημοψήφισμα προκειμένου η τοπική κοινωνία να αποφασίσει για ένα τόσο σημαντικό θέμα. «Το συμφέρον του νησιού δεν είναι μόνο η Γεωθερμία, αλλά και άλλα. Όμως όταν μιλάμε για το συμφέρον της Μήλου θα πρέπει να μιλάμε τεκμηριωμένα. Δε θα είμαστε εμείς στις ίδιες καρέκλες μετά από χρόνια. Θα πρέπει να αποφασίσει η κοινωνία».
Η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, καλώντας ταυτόχρονα τη Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει ανοιχτές συζητήσεις με ειδικούς, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
“Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει όχι στη Γεωθερμία”
Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μήλου τόνισε για άλλη μια φορά ότι ως δημοτική παράταξη έχουν δηλώσει «Όχι στη Γεωθερμία. Και στις επόμενες εκλογές που θα είμαι εκ νέου υποψήφιος και πάλι θα κατέβω και πάλι με την ίδια άποψη. Ούτε ήξεις ούτε αφίξεις».
Το νομοσχέδιο
Να σημειωθεί ότι το ΥΠΑΝ είχε θέσει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Γεωθερμία.
Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται για μία μορφή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που αναπτύσσεται ταχύρυθμα στο εξωτερικό, πλην όμως το θεσμικό πλαίσιο (Ν. 3175/2003) δεν επέτρεπε αντίστοιχο ρυθμό και στην Ελλάδα.
Με το νομοσχέδιο, το ΥΠΕΝ στοχεύει στη θεσμική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη πεδίων χαμηλής-μέσης ενθαλπίας αποσκοπώντας στην αξιοποίησης τους για άμεσες χρήσεις, οι οποίες έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Με το νομοσχέδιο για τη γεωθερμική ενέργεια, αναφέρουν πηγές του υπουργείου, το θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, γίνεται ευέλικτο ώστε να απελευθερώνεται το γεωθερμικό δυναμικό στο τοπικό παραγωγικό δυναμικό και θέτει αυστηρούς κανόνες ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές εμπειρίες προηγούμενων ετών και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες για την αξιοποίηση αυτής της μορφής ΑΠΕ.
Ανάμεσα στις περιοχές που θα αναπτυχθεί η Γεωθερμία είναι στην Μήλο και στη Νίσυρο, όσο αφορά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο ΟΧΙ από τον Γ. Δαμουλάκη
16 Απρ. 2019 - 11:34 - “Η τουριστική επιτυχία δεν αφήνεται στην τύχη”
12 Σεπ. 2018 - 6:19 - Εσπερίδα για τη γεωθερμία
7 Ιουν. 2018 - 15:55 - Καθυστερεί ο βιολογικός στη Μήλο
6 Νοε. 2017 - 6:18 - Ο πόλεμος της ενέργειας
10 Μαΐου. 2013 - 6:00