Προστασία και ανάπτυξη των περιοχών Natura στις Κυκλάδες
- Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:20
Τα πρώτα σημαντικά βήματά του πραγματοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων, πρόεδρος του οποίο ορίστηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, ο Ειδικός Γραμματέας του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο οποίος από κοινού με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του, πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου την πρώτη συνεδρίασή τους στη Σύρο.
Όπως κατέστη σαφές από τον ίδιο τον κ. Βασιλάκη, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τον Φορέα, σκοπός της εν λόγω προσπάθειας που εποπτεύεται από τον αρμόδιο Υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, αποτελεί όχι μόνον η προστασία και ανάδειξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στις Κυκλάδες, αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξή τους, μέσα από δράσεις που θα είναι σε αρμονία με τις περιβαλλοντικές “επιταγές”.
Πρέπει να σημειωθεί πως, ο Φορέας ιδρύθηκε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Κυκλάδες και είναι ο πρώτος Φορέας για τον συγκεκριμένο νομό, ο οποίος θα έχει έδρα τη Σύρο, όπως επισφραγίστηκε με απόφαση του ΔΣ του, στην πρώτη συνεδρίαση του Σαββάτου. Ο Φορέας αυτός “αναλαμβάνει τον όλο αναπτυξιακό σχεδιασμό, τον οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και επενδυτικό σχεδιασμό για 36 περιοχές του δικτύου Natura 2000” σύμφωνα με όσα πρόσθεσε και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Φορέα και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός.
Αξίζει να τονισθεί πως για την απρόσκοπτη λειτουργία του Φορέα θα “τρέξουν” εντός των ημερών οι διαδικασίες πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού, ενώ οργανώνεται ήδη η προσπάθεια κατάθεσης φακέλου σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον με στόχο την αξιοποίηση υψηλής χρηματοδότησης.
Για το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων, τα πρώτα στάδια οργάνωσης του Φορέα, καθώς και για τον ρόλο του, μίλησαν στην εφημερίδα, ο κ. Βασιλάκης και ο κ. Μαραγκός, ενώ λιτή δήλωση παραχώρησε και ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας του Φορέα.
Κ. Βασιλάκης: Προστασία και τοπική ανάπτυξη
Πρωτίστως ο κ. Βασιλάκης θέλησε να τονίσει πως ήδη γνωρίζει τον χώρο των Κυκλάδων και ειδικότερα το νησί της Σύρου, αφού ο ίδιος διατηρεί κατοικία τα τελευταία 11 χρόνια στην περιοχή της Απάνω Μεριάς.
“Έχω σχέση με τη Σύρο. Τα τελευταία έντεκα χρόνια ζω στο νησί μαζί με τους Συριανούς γιατί έχω ένα σπίτι στην Απάνω Μεριά κι ένα κτήμα, όπου κάνω βιολογικές καλλιέργειες. Άρα, η επιλογή δεν ήταν τυχαία και λόγω της αγάπης μου για το νησί και γιατί ήθελα να είμαι στον Φορέα Διαχείρισης” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, ουσιαστικά “στην Απάνω Μεριά ζω τα τελευταία έντεκα χρόνια, για τρεις μήνες τον χρόνο”.
Παρά τη σημερινή ιδιότητά του ως Ειδικός Γραμματέας του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Βασιλάκης σημείωσε πως στον Φορέα μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά – όπως κι αυτός είναι ο στόχος του – με φόντο και τις σπουδές του, αφού ως Γεωλόγος καθώς και με επιστημονικές γνώσεις στο πεδίο της Πολεοδομίας και Χωροταξίας, όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, “εκτός από το να βλέπω την προστασία του περιβάλλοντος, μπορώ παράλληλα να βλέπω και την τοπική ανάπτυξη”.
Ερωτηθείς για την πρώτη επίσκεψη του Φορέα στην Απάνω Μεριά της Σύρου, μετά από την πρώτη συνεδρίαση, ο ίδιος γνωστοποίησε πως πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί.
“Σήμερα (σσ. Χθες) το πρωί κάναμε και την πρώτη επίσκεψη στην προστατευόμενη περιοχή, την περιοχή Νatura της Σύρου. Δηλαδή ανεβήκαμε στην Απάνω Μεριά, επισκεφθήκαμε τις περιοχές, παρουσία και του κ. Τσιάντη, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου και της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά”.
Ερωτηθείς για τον ρόλο και το έργο του Φορέα, ο κ. Βασιλάκης υπήρξε σαφής: “Είμαστε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που όμως εποπτευόμαστε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και όλες μας οι αποφάσεις εγκρίνονται και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Σκοπός του Φορέα είναι η διοίκηση και διαχείριση 36 περιοχών που είναι ενταγμένες στο κοινοτικό δίκτυο προστασίας Natura 2000 και προστατεύονται από τον νόμο 1650/1986. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, με εξαίρεση την Ίο”.
Σχετικά με τον τρόπο που ο Φορέας θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί τις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου στις Κυκλάδες, ο ίδιος πρόσθεσε, “Δεν μιλάμε μόνο για προστασία των περιοχών, αλλά και για ανάπτυξη των περιοχών με έναν τρόπο που να σέβεται το περιβάλλον”. Άλλωστε όπως τόνισε αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του Φορέα, μεταξύ άλλων είναι οι εξής: α. Η συμμετοχή στη διαδικασία κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης και η εφαρμογή και παρακολούθηση των σχεδίων διαχείρισης για την αειφορική διαχείριση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου του δικτύου Natura 2000, β. Η κατάρτιση προστατευόμενης ετήσιας έκθεσης για την κάθε προστατευόμενη περιοχή, γ. H ανεύρεση, διασφάλιση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και δ. Η κατάρτιση μελετών και η διεξαγωγή ερευνών και εκτέλεση τεχνικών και άλλων έργων στα οικεία σχέδια διαχείρισης. Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε πως στην μεγάλη ατζέντα των αρμοδιοτήτων εντάσσεται και η ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων, η διοργάνωση και συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης και γενικότερα η διαχείριση δημοσίων εκτάσεων που παραχωρούνται προς τον Φορέα ή μισθώνονται από αυτόν και περιλαμβάνονται στην περιοχή ευθύνης του καθώς και η πραγματοποίηση σε αυτές αναγκαίων επεμβάσεων προς όφελος της περιοχής. Ο κ. Βασιλάκης στο πλαίσιο της πρώτης ενημέρωσης του ΔΣ, μιλώντας για το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Φορέα, όπως αυτές αναφέρονται στη σχετική Υπουργική απόφαση που μπορεί διαδικτυακά να αναζητήσει ο κάθε πολίτης, ρόλος του Φορέα, ανέφερε πως, αποτελεί επίσης, η υποστήριξη οικοτουριστικών προγραμμάτων και δράσεων ανάδειξης και προώθησης τοπικών προϊόντων, όπως και η κατασκευή και συντήρηση μονοπατιών κ.α..
Στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό και λήψη χρηματοδότησης
Με φόντο την πρώτη συνάντηση του ΔΣ, το οποίο συγκροτήθηκε και σε σώμα, ο πρόεδρος του Φορέα δήλωσε: “Τώρα έγινε μία πρώτη σύντομη συνάντηση, συνεδρίαση για να μπορέσει να συσταθεί ο Φορέας και να εκλέξουμε ΔΣ. Αντιπρόεδρος μάλιστα εκλέχθηκε ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και Γραμματέας η εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ. Αυτή την εβδομάδα συγκροτήθηκε το ΔΣ σε σώμα και ξεκινούν όλες οι διαδικασίες νομιμοποίησης”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, σε επόμενη συνάντηση, θα υπάρξει και ανάπτυξη επαφών αναλυτικά με τους φορείς της Σύρου και δη με τις δημόσιες Υπηρεσίες.
“Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και η στελέχωση του Φορέα με τους πρώτους εργαζόμενους και σε δύο εβδομάδες από τώρα, θα κάνουμε και την πρώτη επίσημη επίσκεψη και συνεργασίες με τις άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες” γνωστοποίησε, ενημερώνοντας σε παρόμοιο τόνο και ο Γιώργος Μαραγκός πως, “Ο Φορέας αυτός θα στελεχωθεί με ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Καταρχήν γίνονται πέντε προσλήψεις επιστημόνων ως 14 Φεβρουαρίου για την επάνδρωση και στελέχωση του Φορέα και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης Πόρων” υπάρχει “κλειδωμένη” χρηματοδότηση ποσού 1.7 εκ. ευρώ για τις ανάγκες λειτουργίας του Φορέα καθώς και για την εκπόνηση ειδικών αναπτυξιακών δράσεων”.
Με φόντο τις προσεχείς επαφές του Φορέα, ο κ. Βασιλάκης επανέλαβε μάλιστα, πως, “Φυσικά θα συνεργαστούμε με τους Φορείς του Δημοσίου όπως το Λιμεναρχείο, το Δασαρχείο, που όμως αυτό θα συμβεί με πιο επίσημο τρόπο στην επόμενη συνάντηση του Φορέα, στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνει σε δύο εβδομάδες”.
Έδρα η Σύρος και δυνατότητα παραρτημάτων
Στο περιθώριο των ανωτέρω δε και οι δύο ρωτήθηκαν σχετικά με το αν θα παραμείνει έδρα η Σύρος. “Στον ν. 4519/2018 ορίζεται ως προσωρινή έδρα του Φορέα η Σύρος. Η οριστική έδρα, που παραμένει η Σύρος αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Φορέα, μετά από σχετική εισήγηση θέματος” δήλωσε ο κ. Βασιλάκης, ενώ πρόσθεσε πως, “Με την ίδια διαδικασία μπορεί να ιδρύονται παραρτήματα καθώς και να συστήνονται ειδικές άμισθες συμβουλευτικές επιτροπές, που αποτελούνται από υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών, εκπροσώπους των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και των παραγωγικών φορέων, με στόχο την υποστήριξη του έργου του Φορέα για την περιοχή ευθύνης του και τον συντονισμό των δράσεων των αρμόδιων υπηρεσιών για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και του θαλάσσιου χώρου”.
Συνέργειες
Με φόντο τη δραστηριότητα της ΚΟΙΝΣΕΠ “Απάνω Μεριά” για την περιοχή Natura της Σύρου, ο πρόεδρος του Φορέα ρωτήθηκε για την ανάπτυξη συνεργασίας από μέρους του.
“Οπωσδήποτε. Ακόμη και στην πρώτη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης ήταν παρόντες και η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, αλλά και το WWF που κάνει τα προγράμματα στήριξης” ανέφερε, εξηγώντας συγκεκριμένα, πως, “Εμείς θα κάνουμε συνέργειες με όλους τους υπόλοιπους φορείς. Δεν θα υποκαταστήσουμε κανέναν Φορέα στη δουλειά του. Θα ενισχύσουμε τους Φορείς που δουλεύουν, είτε οικονομικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορούμε, έτσι ώστε να γίνονται τα προγράμματα προστασίας”.
Πρώτη φορά που δημιουργείται Φορέας στις Κυκλάδες
Ο Φορέας είναι σαφές πως θα αφορά και τις 36 περιοχές των Κυκλάδων που βρίσκονται στο δίκτυο Natura, κι ως εκ τούτου, o κ. Μαραγκός ρωτήθηκε για το όφελος που προκύπτει στο σύνολο των νησιών.
“Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται Φορέας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων και θα αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης και αξιοποίησης των περιοχών Narura 2000” δήλωσε, εξηγώντας πως, “Ο Φορέας αυτός ουσιαστικά αποτελεί έναν αναπτυξιακό μοχλό για τις Κυκλάδες σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, με την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση δράσεων, πρωτοβουλιών, αλλά και επενδύσεων σε αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και τη διαχείριση όλων των δημόσιων εκτάσεων”. Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της έδρας και κατ΄ επέκταση της συνδρομής του Δήμου, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε, “Η έδρα σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ που συνεδρίασε στις 9 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο της Σύρου θα είναι η Σύρος. Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ σημαντική κατάκτηση αυτή και για τις Κυκλάδες, αλλά ιδιαίτερα και για τη Σύρο μιας που η έδρα του Φορέα είναι στο νησί μας. Θετικό είναι και το γεγονός πως πρόεδρος του Φορέα είναι ο Ειδικός Γραμματέας του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνος Βασιλάκης, με τον οποίο χθες αλλά και την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή είχαμε μία συνάντηση τεχνικής φύσεως, προκειμένου να καθορίσουμε όλο το πλαίσιο λειτουργίας το οποίο ετέθη μαζί με άλλα ζητήματα στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου χθες (σσ. προχθές) προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία του”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Ο Δήμος μας θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες καταρχήν τουλάχιστον κτιριακές υποδομές και θα συνδράμει και στην εξεύρεση της επάνδρωσης του Φορέα με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, αλλά όπως είπα, δεδομένου ότι ετοιμαζόμαστε μέσα στους επόμενους δύο μήνες να υποβάλουμε αίτηση χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών δράσεων στις περιοχές αυτές, θα υπάρξει και μία συστηματική ενεργοποίησή του, με απτά αποτελέσματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τον σχεδιασμό δράσεων αναπτυξιακών, οικονομικών, περιβαλλοντικών κι επενδυτικών σε αυτές τις περιοχές”.
Έμφαση στην Απάνω Μεριά
Επικεντρώνοντας στη Σύρο, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης διευκρίνισε πως θα δοθεί έμφαση στην περιοχή της Απάνω Μεριάς. “Για τη Σύρο μιλάμε κατά κύριο λόγο για την Απάνω Μεριά και θα κοιτάξουμε να έχουμε μία εξειδίκευση ιδιαίτερα και στο κομμάτι της γεωλογικής ανάδειξης της Απάνω Μεριάς και στη λειτουργία του Γεωπάρκου, διότι όπως είναι γνωστό, ο Δήμος μας έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη συγκεκριμένη δράση από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα” σχολίασε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Όμως μιλάμε και για άλλες περιοχές των Κυκλάδων στις οποίες ο Φορέας αυτός θα έχει καθοριστικό και συμβουλευτικό, γνωμοδοτικό ρόλο προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος για όλες τις δράσεις που θα αναπτύσσονται”.
“Η προστασία δεν είναι εμπόδιο στην επενδυτική αξιοποίησή τους”
Προτού κλείσει τις δηλώσεις του, ο Γιώργος Μαραγκός ανέδειξε εκ νέου τον σοβαρό ρόλο του Φορέα, λέγοντας τα ακόλουθα: “Η προστασία των περιοχών αυτών, δεν σημαίνει ότι αποτελεί πρόσχωμα ή δημιουργεί περιοριστικούς όρους στην επενδυτική ή αναπτυξιακή αξιοποίησή τους. Το αντίθετο μάλιστα, πιστεύουμε ότι αυτές οι περιοχές μπορούν να αναδεικνύονται με έναν τρόπο που είναι συμβατός με το περιβάλλον, δημιουργεί θέσεις απασχόλησης και συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη αυτών των περιοχών”. Ο ίδιος ευχαρίστησε δε τόσο την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και τον βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγο για τη συνδρομή του στις γενικότερες προσπάθειες δημιουργίας του Φορέα.
“Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου αλλά και τις ευχαριστίες μου προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος, τον κ. Σταθάκη καθώς επίσης και προς τον βουλευτή Κυκλάδων, κ. Αντώνη Συρίγο για την εν γένει υποστήριξη και συνδρομή του στην ευόδωση όλης αυτής της προσπάθειας” δήλωσε ο κ. Μαραγκός.
“Δεν είμαστε μόνοι μας”
Παρομοίως σε αισιόδοξο τόνο για την πρόοδο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Κυκλάδων, ο Κωνσταντίνος Βασιλάκης ανέφερε, “Θα ήθελα να επισημάνω ότι το αντικείμενο του Φορέα είναι ευρύ και το έργο μας θα είναι δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον.
Οι ικανότητες και η κατάρτιση τόσο εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων, των επιστημονικών φορέων και των εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, με κάνει να αισθάνομαι ότι θα πετύχουμε στον στόχο μας.
Δεν είμαστε μόνοι μας. Στο πλευρό μας στέκονται πολυάριθμοι φορείς και επιστήμονες που εκπονούν έρευνες από το 1990 και υλοποιούν έργα προστασίας και διατήρησης της βιοπικοιλότητας, αλλά και αειφόρου ανάπτυξης έως σήμερα στις Κυκλάδες (WWF, ΚΟΙΝΣΕΠ “Απάνω Μεριά”)”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε είναι να σταθούμε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, των παραγωγικών φορέων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των ψαράδων, των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται, βιοπορίζονται, στις περιοχές εντός του δικτύου Natura και οι οποίοι ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στις περιοχές αυτές”.
Αντ. Συρίγος: Χρήσιμο “εργαλείο” στα χέρια των τοπικών κοινωνιών
Δεδομένης της αναγνώρισης δημοσίως – από μέρους του κ. Μαραγκού - του “έργου” του Αντώνη Συρίγου στην ευόδωση της εν λόγω προσπάθειας, κλήθηκε και ο ίδιος να προβεί σε λιτή δήλωση. Ο βουλευτής Κυκλάδων ιδιαιτέρως λακωνικός ανέφερε τα ακόλουθα: “Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την έναρξη λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης για τις Κυκλάδες, χθες (σσ. προχθές), στη Σύρα. Οι Φορείς Διαχείρισης που έχουν συσταθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των τοπικών κοινωνιών. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους και χαίρομαι που ο πρόεδρος είναι ο κ. Κώστας Βασιλάκης, με περισσή εμπειρία σε παρόμοια ζητήματα, γνώστης της Σύρας και των Κυκλάδων – στη Σύρα τον γνώρισα, αλλά και στη Βουλή, μιας και είναι ο Ειδικός Γραμματέας του Προέδρου. Εύχομαι καλή επιτυχία στον Δήμαρχο και τα άλλα μέλη της Επιτροπής στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν.”.
Διοικητικό Συμβούλιο
Τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ του Φορέα είναι τα ακόλουθα: Κωνσταντίνος Βασιλάκης του Γεωργίου, Βιολόγος, Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, με αναπληρωτή τον Χαρίλαο Νικοκάβουρα, Γεώργιος Μαραγκός του Ισιδώρου, Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, ως εκπρόσωπος των εμπλεκομένων Δήμων, με αναπληρωτή τον Γεράσιμο Δαμουλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κυκλάδων, με αναπληρώτριά την Μαρία Γιαννακοπούλου, Παναγιώτης Βούρος του Δημητρίου, Περιβαλλοντολόγος, υπάλληλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ως στέλεχος δημόσιας υπηρεσίας, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Σαλωμίδη Μαρία του Ιορδάνη, Περιβαλλοντολόγος, Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, ως εκπρόσωπος της Ερευνητικής Κοινότητας, με αναπληρωτή τον Χαβάκη Ιωάννη, Καρδακάρη Νίκη του Ξενοφών, Περιβαλλοντολόγος, ως εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή την Φραγκίσου Ηλέκτρα, Ισίδωρος Ροσσολάτος του Ιωσήφ, Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με αναπληρώτρια την Αλοϊσία – Άννα Βακονδίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο μικροσκόπιο οι περιοχές Natura των Κυκλάδων
12 Ιουν. 2024 - 6:17 - Η Αμοργός "απαιτεί" ξεχωριστή ενημέρωση για τις περιοχές Natura
7 Ιουν. 2024 - 6:17 - Επίσκεψη του Γιώργου Μαραγκού στη Νάξο
10 Απρ. 2023 - 19:47 - Επίσκεψη Γιώργου Μαραγκού στη Σίφνο
5 Απρ. 2023 - 20:25 - Κυκλαδονήσια: Οι παρίες του νέου ΕΣΠΑ
4 Απρ. 2023 - 12:20