Διαμαρτυρία των γονέων του 2/θ Δημοτικού Σχολείου και του Δημάρχου Κιμώλου προς το Υπ. Παιδείας, καθώς ένας μόνο αναπληρωτής εκπαιδευτικός καλείται να διδάξει έξι τάξεις

«Τραγική και επικίνδυνη αδιαφορία»

Προσωρινή λύση με μετακίνηση εκπαιδευτικού από τη Μήλο

Προσωρινή λύση δόθηκε από το Υπ. Παιδείας, στα σημαντικά κενά, που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου, καθώς από την έναρξη της σχολικής χρονιάς λειτουργεί με έναν μόνο δάσκαλο για έξι τάξεις, με το Δήμαρχο να ζητά την επαναφορά της επιπλέον μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα σχολεία, προκειμένου να καλύπτονται οι θέσεις εκπαιδευτικών.

Σε έγγραφη διαμαρτυρία, αλλά και κινητοποίηση, προχώρησαν οι γονείς των μαθητών του 2/θ Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου, καθώς ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, τις έξι τάξεις του Δημοτικού σχολείου έχει αναγκαστεί να διδάσκει μόλις ένας εκπαιδευτικός. Παράλληλα, στο Γυμνάσιο με Τάξεις Λυκείου του νησιού, δεν έχει διοριστεί καθηγητής Αγγλικών, γεγονός που γεννά ιδιαίτερες ανησυχίες, καθώς η Κίμωλος δε διαθέτει φροντιστήριο ξένων γλωσσών.

Ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνος Βεντούρης, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία γνωστοποιεί τα προβλήματα, ενώ μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Βεντούρης επισημαίνει, πως οι άδειες θέσεις των εκπαιδευτικών αποτελούν συνέπεια της κατάργησης της διπλής μοριοδότησης των καθηγητών σε δυσπρόσιτα σχολεία.

Κατόπιν της διαμαρτυρίας του Δημάρχου και των γονέων και της κινητοποίησης των τοπικών βουλευτών, η υφυπουργός Παιδείας, κ. Σοφία Ζαχαράκη δεσμεύτηκε για την προσωρινή μετακίνηση μίας εκπαιδευτικού από τη Μήλο, η οποία θα καλύψει κάποιες ανάγκες έως τη συνολική προκήρυξη θέσεων, στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι γονείς

Το πρόβλημα αναδείχθηκε από τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους, τονίζοντας πως «έχουμε φτάσει 6 Οκτωβρίου και μας βρίσκει με έναν μόνο δάσκαλο για έξι τάξεις σε ένα σύνολο 20 παιδιών στο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου».

Σημείωναν δε, πως «οι μέχρι στιγμής ενέργειες μας έχουν αποβεί ακαρπες και χωρίς καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς. Κατόπιν Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμονων ομόφωνα αποφασιζουμε την επ’αοριστον αποχή των παιδιών μας (μαθητές δημοτικού και νηπιαγωγειου) από τα μαθήματα με πάγιο αίτημα μας την κάλυψη των εκπαιδευτικών που προβλέπονται βάσει νόμου στο 2/θ Δημοτικό Σχολείο Κιμωλου», ενώ δήλωσαν πως «είμαστε αποφασισμενοι να συνεχίσουμε και σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να ικανοποιηθουν τα αιτήματα μας».

«Οι εκπτώσεις στην εκπαίδευση είναι εκπτώσεις στο μέλλον μας»

Προκειμένου να προωθήσει το αίτημα των γονέων, ο Δήμαρχος Κιμώλου, κ. Βεντούρης συνέταξε επιστολή, με αποδέκτες την Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στους τοπικούς βουλευτές, την Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο κ. Βεντούρης στην επιστολή του σημείωσε, πως «είναι γεγονός, ότι η εκπαίδευση αποτελεί το βασικότερο πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, όμως στη χώρα μας και ιδιαίτερα στους νησιωτικούς Δήμους, διαφαίνεται μία ενισχυμένη αδιαφορία του κοινωνικού Κράτους και μία πάγια αδυναμία του να στελεχώσει τις σχολικές μονάδες, που αγγίζει τα όρια της αδιαφορίας».

Υπογράμμισε, πως «στο Δήμο της Κιμώλου, ο οποίος κάνει τεράστιες προσπάθειες να ισορροπήσει ανάμεσα σε περικοπές των ΚΑΠ, σε έλλειψη ικανοποιητικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ιατρικών και λοιπών υποδομών, διαπιστώνεται δυστυχώς τραγική και επικίνδυνη αδιαφορία ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων».

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε, «στο Δημοτικό Σχολείο του νησιού, έχει τοποθετηθεί μόνο ένας δάσκαλος και δη αναπληρωτής, ο οποίος καλείται να διδάξει σε έξι διαφορετικές τάξεις, σε σύνολο είκοσι μαθητών. Λάβετε υπ' όψιν το γεγονός, ότι όλες οι τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου έχουν μαθητές, οι οποίοι αναμένουν να διδαχτούν την ετήσια διδακτέα ύλη, από έναν και μόνο αναπληρωτή δάσκαλο. Επίσης, να σας αναφέρουμε ότι, υπό ανάλογες συνθήκες, οι μαθητές του Γυμνασίου Κιμώλου, στερούνται τη διδασκαλία πρώτης ξένης γλώσσας, αφού δεν έχει τοποθετηθεί καθηγητής Αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, ο οποίος θα μπορούσε να διδάσκει και στο Δημοτικό Σχολείο».

Ο Δήμαρχος υπογραμμίζει, πως «σε ένα ευνομούμενο κράτος, ωστόσο, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι το κράτος στο οποίο ζούμε και μάλιστα, σε μία εποχή έντονης αποκέντρωσης λόγω οικονομικής κρίσης, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες. Δε θα πρέπει να στερούνται την εκπαίδευση επειδή “τα μετρήσαμε και τα βρήκαμε λίγα”, σε κάθε δε περίπτωση, όλοι οι πολίτες της χώρας έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος και αντίστοιχα το κράτος οφείλει να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο. Αντιλαμβανόμαστε τη δεινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παιδεία θα πρέπει να είναι ο τελευταίος τομέας στον οποίο θα πρέπει να γίνονται 'εκπτώσεις' και περικοπές».

Μάλιστα προειδοποίησε, πως «η αδυναμία στελέχωσης των σχολικών μονάδων, αναγκάζει πολλές οικογένειες να φεύγουν από την Κίμωλο, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των παιδιών στα σχολεία και κατά συνέπεια ο πληθυσμός του νησιού. Πρόβλημα, το οποίο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, πολλές φορές χωρίς την αρωγή του κεντρικού κράτους, που φαίνεται να δίνει προτεραιότητα σε μεγάλους Δήμους, ξεχνώντας τους νησιωτικούς και ακριτικούς δήμους».

Κλείνοντας την επιστολή του ο Δήμαρχος επεσήμανε, ότι «αν θέλουμε να λεγόμαστε κράτος ισονομίας και πολιτισμού, θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και δη για την τοποθέτηση τριών δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο Κιμώλου (πρωινό πρόγραμμα, ολοήμερο και παράλληλη στήριξη) και την τοποθέτηση ενός καθηγητή Αγγλικής γλώσσας στο Γυμνάσιο της Κιμώλου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εκπτώσεις στον τομέα της παιδείας είναι εκπτώσεις στο μέλλον της πατρίδας μας».

«Να μην αισθάνονται τα παιδιά μας μαθητές β' κατηγορίας»

Κατόπιν της παρέμβασης του Δημάρχου, αλλά και των τοπικών βουλευτών, οι οποίοι μερίμνησαν άμεσα, προκειμένου το θέμα να δρομολογηθεί, η υφυπουργός Παιδείας, κ. Ζαχαράκη, ήλθε σε επικοινωνία με το Δήμαρχο, διαβεβαιώνοντας, πως, ως προσωρινή λύση, θα μετακινηθεί εκπαιδευτικός από το γειτονικό νησί της Μήλου, προκειμένου να στηρίξει το 2/θ Δημοτικό της Κιμώλου, έως ότου προκηρυχθούν επισήμως οι κενές θέσεις από το Υπουργείο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Βεντούρης, «το θέμα είναι να βγει η σχετική προκήρυξη, να καλυφθούν οι θέσεις στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο της Κιμώλου, όπως και το ολοήμερο, αλλά και η παράλληλη στήριξη, καθώς υπάρχει παιδί που χρειάζεται βοήθεια. [...] Προσωπικά πιστεύω, πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε, με την κατάργηση της διπλής μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα σχολεία. Οι μόνιμοι δάσκαλοι στην Κίμωλο, λαμβάνουν τα ίδια μόρια που λαμβάνει ένας εκπαιδευτικός, για παράδειγμα, στη Μήλο. Άρα, γιατί να έρθει στην Κίμωλο, πάει σε κάποιο μεγαλύτερο νησί, ή κάποιο περισσότερο ελκυστικό μέρος».

Ο Δήμαρχος έκλεισε λέγοντας, ότι «αυτό το ζήτημα θα πρέπει να το κοιτάξουν όλοι οι αρμόδιοι. Στα μικρά νησάκια θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να μοριοδοτούνται περισσότερο, ώστε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και να τα επιλέγουν, προκειμένου να μην αισθάνονται τα παιδιά μας, τα παιδιά από μικρά νησιά, μαθητές δεύτερης κατηγορίας, χωρίς ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τη μάθηση».

Ετικέτες: